Site icon Όλο Υγεία

Δεν μπορείτε να καταπιείτε το χάπι σας; Δείτε αυτές τις τεχνικές

δεν μπορείτε να καταπιείτε το χάπι σας

Το 40% των ανθρώπων δεν μπορούν να καταπιούν το χάπι τους. Αν ανήκετε σε αυτό το ποσοστό, υπάρχουν μερικές απλές λύσεις και δύο τεχνικές που θα σας βοηθήσουν.

 

Η κατάποση είναι μια καθημερινή διαδικασία, μία ενέργεια που κάνουμε περίπου 600 φορές ημερησίως κατά μέσο όρο. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που έχουν πρόβλημα στην κατάποση είτε λόγω δυσφαγίας είτε άλλων ανατομικών προβλημάτων ή ιατρικών παθήσεων. Για να καταπιείτε ένα χάπι φυσιολογικά απαιτείται ένα υγιές νευρικό σύστημα, ορισμένες δομικές προϋποθέσεις στην περιοχή του φάρυγγα και του λάρυγγα, καθώς επίσης και ένα λειτουργικό μυϊκό σύστημα. Συγκεκριμένα απαιτείται ο συντονισμός και ο έλεγχος 50 μυϊκών ομάδων και 5 κρανιακών νεύρων. Η κατάποση είναι μια δυναμική διαδικασία, η οποία πραγματοποιείται σε 3 στάδια το στοματικό, το φαρυγγικό και το οισοφαγικό.

Σχεδόν το 10% των ανθρώπων δεν παίρνουν τα χάπια τους επειδή δυσκολεύονται να τα καταπιούν.

2 τεχνικές να καταπιείτε το χάπι σας

Μελέτη διαπίστωσε ότι δύο τεχνικές – μια για ταμπλέτες και μια άλλη για κάψουλες – αποδείχτηκαν αποτελεσματικές στο να βοηθήσουν τους κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους να καταπιούν τα χάπια τους.

1 Μέθοδος pop-bottle

Εάν παίρνετε δισκίο, δοκιμάστε αυτήν τεχνική.

Η χρήση αυτής της μεθόδου βοήθησε ουσιαστικά σχεδόν 3 στους 5 ανθρώπους να καταπιούν τα δισκία τους.

2 Τεχνική Lean-Forward

Για τις κάψουλες, η μέθοδος μπορεί να φαίνεται λίγο αφύσικη αλλά λειτουργεί:

Συμβουλές

Πριν πάρετε το χάπι σας δοκιμάστε και τις παρακάτω διαφορετικές μεθόδους:

Κόλλησε το χάπι στο λαιμό σας;

Μερικές φορές μετά τη λήψη ενός χαπιού, μπορεί να νιώσετε ότι έχει κολλήσει στο λαιμό σας ή να έχει σφηνώσει. Εάν μπορείτε να καταπιείτε κανονικά, δεν έχει κολλήσει. Ωστόσο, μπορεί να έχει γρατσουνίσει ή να έχει ερεθίσει το λαιμό σας, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και να σας κάνει να νιώθετε ότι υπάρχει ένα εξόγκωμα στο λαιμό σας. Αυτό το συναίσθημα ονομάζεται φαρυγγικός κόμβος και αυτό μπορεί να κάνει μερικούς ανθρώπους απρόθυμους να καταπιούν το χάπι τους.

Πότε να ανησυχήσετε

Εάν έχετε συνεχή δυσκολία στην κατάποση χαπιών, δυσκολία στην κατάποση υγρών ή τροφής γενικά, πόνο κατά την κατάποση ή την αίσθηση ότι κάτι έχει «κολλήσει» στο λαιμό σας, όλοι αυτοί είναι λόγοι να απευθυνθείτε σε έναν ΩΡΛ.

Για παράδειγμα, ένα πρώιμο σύμπτωμα της νόσου του Πάρκινσον είναι η δυσκολία στην κατάποση και ένα ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου ή άνοιας μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να μασάτε και να καταπίνετε σωστά. Μπορεί επίσης να υπάρχουν προβλήματα με τον οισοφάγο, την ξηροστομία και το άγχος που σχετίζεται την κατάποση χαπιών.

Ο φόβος και το άγχος για τη λήψη χαπιών εμφανίζονται συχνά μετά από προηγούμενες κακές εμπειρίες όπως πνιγμονή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία θα σας βοηθήσει.

 

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Exit mobile version