Το 40% των ανθρώπων δεν μπορούν να καταπιούν το χάπι τους. Αν ανήκετε σε αυτό το ποσοστό, υπάρχουν μερικές απλές λύσεις και δύο τεχνικές που θα σας βοηθήσουν.
Η κατάποση είναι μια καθημερινή διαδικασία, μία ενέργεια που κάνουμε περίπου 600 φορές ημερησίως κατά μέσο όρο. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που έχουν πρόβλημα στην κατάποση είτε λόγω δυσφαγίας είτε άλλων ανατομικών προβλημάτων ή ιατρικών παθήσεων. Για να καταπιείτε ένα χάπι φυσιολογικά απαιτείται ένα υγιές νευρικό σύστημα, ορισμένες δομικές προϋποθέσεις στην περιοχή του φάρυγγα και του λάρυγγα, καθώς επίσης και ένα λειτουργικό μυϊκό σύστημα. Συγκεκριμένα απαιτείται ο συντονισμός και ο έλεγχος 50 μυϊκών ομάδων και 5 κρανιακών νεύρων. Η κατάποση είναι μια δυναμική διαδικασία, η οποία πραγματοποιείται σε 3 στάδια το στοματικό, το φαρυγγικό και το οισοφαγικό.
- Κατά το στοματικό στάδιο η τροφή μετατρέπεται σε βλωμό, και αυτό προωθείται προς το φάρυγγα.
- Στο φαρυγγικό στάδιο ενεργοποιείται το αντανακλαστικό της κατάποσης, προωθώντας το βλωμό προς τον οισοφάγο καθώς κλείνει η αναπνευστική οδός (λάρυγγας-τραχεία), για να αποφευχθεί η είσοδος του βλωμού στον αεραγωγό και κατά συνέπεια ο πνιγμός.
- Στο οισοφαγικό μεταφέρεται ο βλωμός από τον οισοφάγο στο στομάχι.
Σχεδόν το 10% των ανθρώπων δεν παίρνουν τα χάπια τους επειδή δυσκολεύονται να τα καταπιούν.
2 τεχνικές να καταπιείτε το χάπι σας
Μελέτη διαπίστωσε ότι δύο τεχνικές – μια για ταμπλέτες και μια άλλη για κάψουλες – αποδείχτηκαν αποτελεσματικές στο να βοηθήσουν τους κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους να καταπιούν τα χάπια τους.
1 Μέθοδος pop-bottle
Εάν παίρνετε δισκίο, δοκιμάστε αυτήν τεχνική.
- Γεμίστε ένα πλαστικό μπουκάλι με νερό και βάλτε το δισκίο στη γλώσσα σας.
- Κλείστε τελείως το στόμα σας γύρω από το στόμιο του μπουκαλιού και πιείτε το.
- Ενώ ρουφάτε το νερό, δεν πρέπει να αφήνετε αέρα (το μπουκάλι πρέπει να συμπιέζεται μόνο του).
Η χρήση αυτής της μεθόδου βοήθησε ουσιαστικά σχεδόν 3 στους 5 ανθρώπους να καταπιούν τα δισκία τους.
2 Τεχνική Lean-Forward
Για τις κάψουλες, η μέθοδος μπορεί να φαίνεται λίγο αφύσικη αλλά λειτουργεί:
- Αντί να γείρετε το κεφάλι σας προς τα πίσω —όπως κάνουμε πολλοί από εμάς όταν παίρνουμε χάπι— θα γύρετε προς τα εμπρός.
- Τοποθετήστε την κάψουλα στη γλώσσα σας και πιείτε λίγο νερό.
- Μην καταπιείτε αμέσως.
- Γείρετε ελαφρά το πηγούνι σας προς το στήθος και μετά καταπιείτε.
- Μπορεί να φαίνεται άβολο, αλλά η μέθοδος της κλίσης προς τα εμπρός βελτίωσε την κατάποση κατά 89%.
Συμβουλές
Πριν πάρετε το χάπι σας δοκιμάστε και τις παρακάτω διαφορετικές μεθόδους:
- Πάρτε πολλές βαθιές αναπνοές για να χαλαρώσετε τους μυς του λαιμού και του φάρρυγγα.
- Κρατήστε ένα παγάκι στο στόμα σας για να μουδιάσει το λαιμό σας και να ηρεμήσει το αντανακλαστικό της κατάποσης.
- Τοποθετήστε το χάπι στη γλώσσα σας. Κάποιοι προτείνουν στην άκρη ενώ άλλοι προτείνουν στο μέσο της γλώσσας. Δοκιμάστε και τα δύο και δείτε τι λειτουργεί για εσάς.
- Μην σκέφτεστε, «Παίρνω ένα ΧΑΠΙ», που μπορεί να σας δυσκολέψει στην κατάποση. Σκεφτείτε τη λέξη “ΤΡΟΦΙΜΟ” αντ ‘αυτού.
- Αλλάξτε το χάπι σας: Το μέγεθος σίγουρα έχει σημασία όταν πρόκειται για την κατάποση χαπιών. Οι άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται όταν ένα φάρμακο είναι μεγαλύτερο από περίπου ένα εκατοστό, αλλά και αν είναι πολύ μικρό μπορεί να τους φανεί δύσκολο να το αισθανθούν στο στόμα. Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά.
- Τρίψτε το ή ανοίξτε την κάψουλα. Ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν πρέπει να το κάνετε με όλα τα φάρμακα. Πάντα να ρωτάτε τον φαρμακοποιό σας πριν το επιχειρήσετε στο σπίτι. Εάν κάποια χάπια ληφθούν λανθασμένα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερδοσολογία. Αυτό περιλαμβάνει χάπια που φέρουν την ένδειξη “εντερική επικάλυψη” ή “παρατεταμένης αποδέσμευσης (ER)”.
Κόλλησε το χάπι στο λαιμό σας;
Μερικές φορές μετά τη λήψη ενός χαπιού, μπορεί να νιώσετε ότι έχει κολλήσει στο λαιμό σας ή να έχει σφηνώσει. Εάν μπορείτε να καταπιείτε κανονικά, δεν έχει κολλήσει. Ωστόσο, μπορεί να έχει γρατσουνίσει ή να έχει ερεθίσει το λαιμό σας, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και να σας κάνει να νιώθετε ότι υπάρχει ένα εξόγκωμα στο λαιμό σας. Αυτό το συναίσθημα ονομάζεται φαρυγγικός κόμβος και αυτό μπορεί να κάνει μερικούς ανθρώπους απρόθυμους να καταπιούν το χάπι τους.
Πότε να ανησυχήσετε
Εάν έχετε συνεχή δυσκολία στην κατάποση χαπιών, δυσκολία στην κατάποση υγρών ή τροφής γενικά, πόνο κατά την κατάποση ή την αίσθηση ότι κάτι έχει «κολλήσει» στο λαιμό σας, όλοι αυτοί είναι λόγοι να απευθυνθείτε σε έναν ΩΡΛ.
Για παράδειγμα, ένα πρώιμο σύμπτωμα της νόσου του Πάρκινσον είναι η δυσκολία στην κατάποση και ένα ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου ή άνοιας μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να μασάτε και να καταπίνετε σωστά. Μπορεί επίσης να υπάρχουν προβλήματα με τον οισοφάγο, την ξηροστομία και το άγχος που σχετίζεται την κατάποση χαπιών.
Ο φόβος και το άγχος για τη λήψη χαπιών εμφανίζονται συχνά μετά από προηγούμενες κακές εμπειρίες όπως πνιγμονή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία θα σας βοηθήσει.