Site icon Όλο Υγεία

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία για την κακοποίηση γυναικών-Καθημερινά δολοφονούνται 137 γυναίκες

βία

Οι γυναίκες από 15 ως 44 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από ενδοοικογενειακή βία παρά από… καρκίνο και τροχαία ατυχήματα.

Μεγάλες διατάσεις λαμβάνει η βία κατά των γυναικών στη χώρα μας. Από το 2019 μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024 καταγράφηκαν 45.282 περιστατικά εκ των οποίων τα 10.131 είναι πολύ σοβαρά.
Οι γυναίκες από 15 ως 44 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από ενδοοικογενειακή βία παρά από… καρκίνο και τροχαία ατυχήματα, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες του ΟΗΕ οι οποίες καταδεικνύουν ότι κάθε χρόνο παγκοσμίως δολοφονούνται 50.000 γυναίκες, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί σε 137 γυναίκες την ημέρα!

Δηλαδή, μία γυναίκα κάθε μία ώρα και δέκα λεπτά δολοφονείται, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση δολοφονούνται 50 γυναίκες την εβδομάδα!

Στη χώρα μας η αστυνομία επενέβη σε 13.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και κατέγραψε 69 δολοφονίες γυναικών από το 2013 ως το 2018.
Τα παραπάνω στοιχεία έδωσαν στη δημοσιότητα γιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί και εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ στη συζήτηση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, για τη βία κατά των γυναικών, στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ και των ενημερωτικών συζητήσεων και δράσεων του.

Η αλλαγή του νομικού πλαισίου

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας τόνισε ότι με τις επίμονες προσπάθειες της ιατρικής κοινότητας άλλαξε το νομικό πλαίσιο για γιατρούς, εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς κ.α. ώστε στον εργασιακό τους χώρο να νιώθουν ασφαλείς και να προχωρούν σε καταγγελίες όταν διαπιστώνουν εγκλήματα σε βάρος παιδιών και γυναικών χωρίς να έχουν οι ίδιοι νομικές ή γραφειοκρατικές αγκυλώσεις οι οποίες τους αποσπούν από την κύρια δουλειά τους, από το να σώζουν ζωές.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ Νίτσας «δεν θα πρέπει να μείνουμε σε… παυσίπονα στην αντιμετώπιση της βίας με 45.282 περιστατικά -από το 2019 ως τις αρχές 2024- σε βάρος γυναικών εκ των οποίων τα 10.131 είναι πολύ σοβαρά. Αυτοί οι αριθμοί κρύβουν διπλάσιους αριθμούς οικογενειών, δραστών και θυμάτων και ίσως και πολύ περισσότερους αριθμούς παιδιών τα οποία είναι εγκλωβισμένα και ταυτόχρονα γίνονται μάρτυρες από τα πρώτα τους βήματα στη ζωή, εγκληματικών συμπεριφορών με αποτέλεσμα να προκαλούνται χρόνια και βαθιά τραύματα στο ψυχισμό τους».

Υπάρχουν υπηρεσίες 24ωρες το 24ωρο

Η Βίκυ Θεοδωρακοπούλου, πιστοποιημένη κοινωνική λειτουργός του Δήμου Θεσσαλονίκης – Στέλεχος της Ομάδας Προστασίας Ανηλίκων Δήμου Θεσσαλονίκης είπε μεταξύ άλλων ότι η σωματική, οικονομική, σεξουαλική και ψυχολογική βία είναι προς τα παιδιά, τις γυναίκες αλλά και τους ηλικιωμένους. Μάλιστα η οικονομική βία είναι η πιο διαδεδομένη όσον αφορά την τρίτη ηλικία.

Οι δράστες πηγαίνουν τα θύματα τους στο… γιατρό

Η κα Τζίνα Λεπτοκαρίδου, διευθύντρια ΕΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Βορείου Ελλάδος και γιατρός ανέφερε στη συζήτηση του ΙΣΘ μεταξύ άλλων ότι ο δράστης πολλές φορές συνοδεύει το… θύμα του στα επείγοντα των νοσοκομείων, ενώ ως Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας παρεμβαίνουν αφού έχει γίνει η κακοποίηση.
«Ως γιατρός σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης διαπίστωσα ότι υπάρχουν ορισμένες νοσηλεύτριες πχ στο ακτινολογικό οι οποίες εμπνέουν εμπιστοσύνη και στις οποίες ανοίγονται και εξομολογούνται το περιστατικό. Κατόπιν προσπαθούμε να τις πείσουμε να το καταγγείλουν έστω κι αν φοβούνται ακόμη και το δικό τους περιβάλλον που τις πιέζει για το αντίθετο διότι έχουν παιδιά κτλ».Μάλιστα μίλησε για περιστατικά γυναικών που συγγενείς προσπαθούν να τις αποτρέψουν να καταγγείλουν το δράστη.

Δημιουργία αυτοτελούς τμήματος υποδοχής περιστατικών κακοποίησης

Ο Ευθύμιος Χατζηθεόκλητος, χειρουργός και αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Πρόνοιας Δήμου Θεσσαλονίκης  τόνισε: «Αυτό που γίνεται στα νοσοκομεία είναι ερασιτεχνικό με τις νοσηλεύτριες να προσπαθούν να ψαρέψουν τα θύματα ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν σε καταγγελίες. Στην Αγγλία υπάρχουν σε όλους τους χώρους των νοσοκομείων ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί οι οποίοι επιλαμβάνονται αμέσως διότι η πρώτη κατάθεση έχει σημασία, όπως και να παραμείνουν να ενοχοποιητικά στοιχεία επάνω τους, ώστε να καταγραφούν επισήμως…»

Η κα Ασημίνα Φιλιοπούλου, δικηγόρος Παρ Αρείω Πάγω, πρόεδρος του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Θεσσαλονίκης, αντιπρόεδρος επιστημονικού συλλόγου Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου, τόνισε ότι στη γενική εφημερία των νοσοκομείων θα πρέπει να υπάρξει η δημιουργία ενός αυτοτελούς τμήματος υποδοχής τέτοιων περιστατικών. Μεταξύ άλλων, θύμισε και τον πρόσφατο νόμο Φλωρίδη ο οποίος προστατεύει και υποχρεώνει τους εργαζόμενους σε νοσοκομεία, σχολεία κλπ να καταγγείλουν τα περιστατικά βίας.

Όλο Υγεία

Exit mobile version