Πέντε Οργανισμοί βάζουν τέλος στον κύκλο των πρώιμων γάμων στις κοινότητες των Ρομά

ΡΟΜΑ

Εκατομμύρια κορίτσια παντρεύονται κάθε χρόνο πριν συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια. Ο Φορέας ΚΛΙΜΑΚΑ δίνει έμφαση στην εξάλειψη του φαινομένου των πρώιμων γάμων.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ρομά (8 Απριλίου) είναι μια ευκαιρία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κατάσταση του πληθυσμού των Ρομά, όπου παρά τις παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα, «η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα υφίσταται διαχρονικά πολλαπλές μορφές διακρίσεων και αποστέρησης καθώς και χωρικό και κοινωνικό-οικονομικό αποκλεισμό, στους τομείς της στέγασης, της υγείας, της εκπαίδευσης και της απασχόλησης. Είναι επίσης μια ευκαιρία να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για ένα καλύτερο μέλλον των Ρομά σε όλη την Ευρώπη», αναφέρει ο Φορέας ΚΛΙΜΑΚΑ.

Παιδιά ενός «κατώτερου Θεού» αναζητούν ελπίδα: Τι έδειξε η χαρτογράφηση στους καταυλισμούς Ρομά

Σε ολόκληρο τον κόσμο ζουν 10 με 12 εκατομμύρια Ρομά και περίπου 6 εκατομμύρια Ρομά είναι Ευρωπαίοι πολίτες που όμως εξακολουθούν να υφίστανται εκτεταμένες διακρίσεις και περιθωριοποίηση. Το γεγονός αυτό εμποδίζει τους Ρομά να αποκτήσουν πρόσβαση στα θεμελιώδη δικαιώματα της εκπαίδευσης, της εργασίας, της αξιοπρεπούς στέγασης ή των βασικών υπηρεσιών υγείας.

Βάζοντας τέλος στον κύκλο των πρώιμων γάμων

Το έργο Erasmus+ με τίτλο «Roma Influencers, βάζοντας τέλος στον κύκλο των πρώιμων γάμων και της πρώιμης μητρότητας στις κοινότητες των Ρομά» προκύπτει από την εξαιρετικά επιβλαβή πρακτική των πρώιμων γάμων και της πρώιμης μητρότητας στις κοινότητες των Ρομά. Προτείνει τρόπους αλλαγής συμπεριφορών και στάσεων προκειμένου να ξεπεραστεί, να μειωθεί ή να εξαλειφθεί το πρόβλημα.

Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεργαστούν 5 οργανισμοί από την Ευρώπη: ΚΛΙΜΑΚΑ από την Ελλάδα ως Συντονιστής Εταίρος, Cairde από την Ιρλανδία, Cesis & CooperActiva από την Πορτογαλία και Sastipen από τη Ρουμανία.

Ο πρόωρος γάμος δεν αφορά μόνο στην κοινότητα των Ρομά, αλλά αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα, καθώς σχεδόν 650 εκατομμύρια γυναίκες που ζουν σήμερα σύναψαν γάμο πριν συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια και επιπλέον 12 εκατομμύρια κορίτσια παντρεύονται κάθε χρόνο.

Οι περισσότερες χώρες έχουν νόμους που απαγορεύουν τη σύναψη γάμου πριν από τα 18 έτη ενώ οι μεγαλύτερες συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως, η Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού και η Σύμβαση για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών, απαγορεύουν τον παιδικό γάμο. Ωστόσο, σε όλο τον κόσμο πολλές χώρες επιτρέπουν εξαιρέσεις με τη γονική συναίνεση ή σύμφωνα με το εθιμικό δίκαιο. «Ο πρόωρος γάμος είναι παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που στερεί από τα κορίτσια την εκπαίδευση, την απασχόληση, την υγεία και το μέλλον τους. Καθήκον μας είναι να προσπαθήσουμε να σπάσουμε τον κύκλο των πρώιμων γάμων και της πρώιμης μητρότητας», αναφέρει η ΚΛΙΜΑΚΑ.

Όλο Υγεία

Scroll to Top