Ήταν πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας από τον Μάρτιο του 2020 και αυτά τα 5 χρόνια η συλλογή αίματος παρουσίασε αυξητικούς ρυθμούς.
Την παραίτησή του από τη θέση του Προέδρου του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, υπέβαλε στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο Παναγιώτης Κατσίβελας, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο 5 ετών.
Ήταν πρόεδρος από τον Μάρτιο του 2020 και όπως αναφέρει ανέλαβε την ευθύνη του ΕΚΕΑ στην αρχή της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης της ανθρωπότητας , την πανδημία covid-19.
Νέα Εθνική Στρατηγική για το Αίμα και την Αιμοδοσία από το υπουργείο Υγείας
Ο κ. Κατσίβελας αναφέρεται επιγραμματικά στη δραστηριότητα του φορέα αυτά τα 5 χρόνια:
Kατά την περίοδο αιχμής της πανδημίας και έχοντας ως ζητούμενο ,να πραγματοποιούνται επαρκείς μοριακοί έλεγχοι όταν η χώρα στο σύνολό της είχε την δυνατότητα να εκτελέσει μόνο 800 μοριακούς ελέγχους ημερησίως , το ΕΚΕΑ μέσα σε τέσσερες ημέρες κατασκεύασε το εργαστήριο βιοπροστασίας ΙΙ-ΙΙΙ φθάνοντας να διενεργεί πάνω από 12.000 μοριακούς ελέγχους την ημέρα , με χρόνο παραδόσεως αποτελεσμάτων που δεν ξεπερνούσε τις 4 ώρες από την παραλαβή των δειγμάτων.
Το κόστος που επιτεύχθηκε για κάθε τεστ ήταν αρχικά 13 ευρώ και σε δεύτερο χρόνο 11 ευρώ. Το ΕΚΕΑ εκτέλεσε συνολικά 2.000.000 μοριακούς ελέγχους στηρίζοντας πλήρως την λειτουργία των Νοσοκομείων και των Κ.Υ της χώρας. Ως εκ τούτου, έγινε εξοικονόμηση πάνω των 25 εκ. ευρώ από τους ως άνω διενεργηθέντες μοριακούς ελέγχους.
Δημιουργήθηκε ένα νέο εργαστήριο ορολογικού ελέγχου , που αξιολογείται ως ένα από τα καλύτερα και πιο σύγχρονα της Ευρώπης , χωρίς την πρόκληση δαπάνης για το Ελληνικό Δημόσιο καθώς η κατασκευή του υλοποιήθηκε στα πλαίσια του διαγωνισμού για το ορολογικό έλεγχο του Αίματος. Παράλληλα εξασφαλίστηκε εξοικονόμηση άνω 3 εκατ. ευρώ κατ’έτος ( τιμή προηγούμενου διαγωνισμού 588.960 ευρώ κατ’ έτος χωρίς ΦΠΑ σε 2.584.775 ευρώ κατ’ έτος).
Αυξήθηκε η συλλογή αίματος
Όσον αφορά την συλλογή αίματος το ΕΚΕΑ κατάφερε κάθε χρόνο να συγκεντρώνει όλο και περισσότερες μονάδες αίματος. «Εκκινώντας το 2020 όπου συλλέχθηκαν 41341 μονάδες αίματος, έφθασε το 2024 τις 46408 μονάδες αίματος αποδεικνύοντας ότι με διαρκή προσπάθεια, μπορούμε αργά αλλά σταθερά να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών. Για το έτος 2025 η συλλογή αίματος βαίνει με αυξητικούς ρυθμούς και για τον μήνα Μάρτιο έως τώρα έχουν συλλεγεί 34938 μονάδες αίματος, δηλαδή 3168 περισσότερες από πέρυσι».
Παράλληλα αυξήθηκε η συλλογή αίματος από εθελοντές από το 52% προ της πανδημίας στο 69% της συνολικής συλλογής, ενώ ανανεώθηκε ηλικιακά η σύνθεση της εθελοντικής κοινότητας. Πριν την πανδημία ο μέσος όρος ηλικίας των εθελοντών αιμοδοτών ήταν κοντά στα 45 έτη, ενώ σήμερα μιλάμε για μέσο όρο ηλικίας κάτω των 36 ετών.
Πώς η αιμοδοσία μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του αίματος – Ελπιδοφόρα νέα μελέτη
Πραγματοποιήθηκαν 5 καμπάνιες επικοινωνίας με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών να εμπεδώσουν μια κουλτούρα αλληλεγγύης, μέσα από την τακτική συμμετοχή τους σε αιμοδοσίες. Ιδιαίτερη επικέντρωση έγινε σε ειδικές περιόδους του χρόνου (όπως οι εορτές ή οι καλοκαιρινές διακοπές) όταν οι ανάγκες για αίμα είναι συνήθως αυξημένες, με την προβολή κοινωνικών σποτ στα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα και την πραγματοποίηση δράσεων κοινωνικής εταιρικής ευθύνης για την ανάδειξη της αύξησης των αιμοδοτών που αιμοδοτούν συστηματικά, ως αναγκαίας προϋπόθεσης για την επίτευξη επάρκειας αίματος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
«Φέραμε την αιμοδοσία πιο «κοντά» στον εθελοντή αιμοδότη, διοργανώνοντας αιμοδοσίες σε ευχάριστους χώρους εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος, εύκολα προσβάσιμους (Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Μετρό Συντάγματος, Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας) αλλά και χώρους πολιτισμού όπως το Πολεμικό Μουσείο, το Βυζαντινό Μουσείο, συνδέοντας ευθέως την εθελοντική προσφορά αίματος ως μορφή ένδειξης πολιτισμού για τον σύγχρονο πολίτη. Καθιερώσαμε τη συμβολική προσφορά μικρών «δώρων» με τα σλόγκαν των θεματικών εκστρατειών ενημέρωσης του Ε.ΚΕ.Α. μετά το πέρας της κάθε αιμοδοσίας ως μια ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης στον εθελοντή αιμοδότη που χαρίζει τον χρόνο του για το κοινό καλό. Οι άνθρωποι αυτοί μας χαρίζουν τον εαυτό τους. Αυτός είναι ένας τρόπος να πούμε ευχαριστώ», καταλήγει ο κ. Κατσίβελας.