Τα αυγά είναι είναι ο σταθερός σύμμαχος μας για υγιεινή διατροφή. Είναι το τέλειο «πακέτο» υγιεινής διατροφής για άτομα κάθε ηλικίας.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού, που γιορτάζεται τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου κάθε χρόνο, μας προσκαλεί όλους να εκτιμήσουμε και να τιμήσουμε την εξαιρετική συνεισφορά των αυγών στην διατροφή και την καθημερινότητά μας.
Η διατροφική αξία του αυγού είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς προσφέρει στον οργανισμό συνδυασμένα13 βασικές βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, ποσότητες που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τις καταναλώνουμε μεμονωμένα σε επαρκείς ποσότητες, αν και είναι απαραίτητα στοιχεία μίας ισορροπημένης δίαιτας. Γι’ αυτό η κατανάλωση αυγών είναι το τέλειο «πακέτο» υγιεινής διατροφής για άτομα κάθε ηλικίας.
Αυγά: Πόσες μέρες «κρατάνε» στο ψυγείο και πώς θα καταλάβετε ότι έχουν χαλάσει
«Τα αυγά έχουν μια μοναδική ικανότητα να ενώνουν οικογένειες και ανθρώπους», καθώς αποτελούν βασικό στοιχείο σε αμέτρητες κουζίνες, σε κάθε ήπειρο, αναφέρει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αυγού.
Από τη ντελικάτη Κις Λορέν στη Γαλλία μέχρι το Ταμάγκο Σούσι στην Ιαπωνία και τις ομελέτες που οι Έλληνες τόσο αγαπάμε, τα αυγά έχουν κεντρικό ρόλο στα γεύματα που φέρνουν τους ανθρώπους κοντά. Μέσω της απόλαυσης των αυγών, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μπορούν να βρουν κοινό έδαφος και μια αίσθηση σύνδεσης.
Επιπλέον, τα αυγά είναι μια περιβαλλοντικά βιώσιμη και φθηνή ζωική πρωτεΐνη, που ενώνει τους ανθρώπους στην επιδίωξη ενός πιο υγιούς πλανήτη.
Είτε σε οικογενειακά πρωινά και εορταστικά τραπέζια ή σε γεύματα με φίλους, τα αυγά φέρνουν τους ανθρώπους κοντά, ενισχύοντας τη σύνδεση και την παράδοση.
6 λάθη που κάνετε όταν φτιάχνετε αυγά – Τι να προσέξετε
Παγκόσμια Ημέρα Αυγού
Έτσι, η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού είναι κάτι περισσότερο από μια γιορτή ενός διατροφικού προϊόντος. Είναι μια αναγνώριση των κοινών δεσμών που μας συνδέουν όλους μέσα από την καθολική απήχηση και τα οφέλη των αυγών.
Για την Ελλάδα, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αυγού συμπίπτει με τα δεύτερα «γενέθλια» της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού και Προϊόντων Αυγού (ΕΔΟΑΠΑ), καθώς πριν από δύο χρόνια αναγνωρίστηκε ως Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση στον τομέα των αυγών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υπουργική Απόφαση 2997/289011).
Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, η ΕΔΟΑΠΑ έχει καταφέρει να διευρύνει τη βάση των μελών της, εκπροσωπώντας πλέον περίπου το 50% της παραγωγής και ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό της εμπορίας και μεταποίησης στην Ελλάδα. Ως ισχυρός συνομιλητής και συνεργάτης του Υπουργείου, η ΕΔΟΑΠΑ συνεχίζει να εκπροσωπεί θεσμικά την ελληνική αυγοπαραγωγή και μεταποίηση, με στόχο την επίτευξη των προτεραιοτήτων που έχουν θέσει τα μέλη της, οι οποίες είναι:
• η ενίσχυση της παραγωγής στις υφιστάμενες μονάδες,
• η προσέλκυση νέων παραγωγών,
• η ανάπτυξη μεθόδων και μέσων για την βελτίωση των προϊόντων σε όλα τα στάδια παραγωγής και εμπορίας,
• η προάσπιση και προστασία της ελληνικής παραγωγής, όλων των ειδών εκτροφής,
• η ανάληψη πρωτοβουλιών για ολοκληρωμένη και βιώσιμη παραγωγή, με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον,
• η ενίσχυση της εξωστρέφειας του κλάδου και
• η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με την οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική, πολιτιστική και διατροφική σπουδαιότητα των αυγών και των προϊόντων τους.
Η ΕΔΟΑΠΑ συμμετέχει και φέτος στους εορτασμούς για την Παγκόσμια Ημέρα Αυγού και σας καλεί να λάβετε μέρος και εσείς, κοινοποιώντας το αγαπημένο σας πιάτο με αυγά στα social media, χρησιμοποιώντας το hashtag #WorldEggDay.