Ο ΙΣΑ προέβαλε ότι ο θεσμός του clawback δεν είναι πλέον συνταγματικά ανεκτός για τα διαγνωστικά εργαστήρια.
Εκδικάστηκαν σήμερα στο Συμβούλιο Επικρατείας οι αιτήσεις ακυρώσεως που είχε ασκήσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) κατά υπουργικών αποφάσεων που αφορούσαν το clawback 2021 και 2022.
Ο ΙΣΑ παρέστη στην εκδίκαση των υποθέσεων που αφορούσαν ειδικότερα τα διαγνωστικά εργαστήρια, επισημαίνοντας αφενός τους λόγους ιδιαίτερου έννομου συμφέροντος για τη συνέχιση της δίκης, αλλά και τις ιδιαιτερότητες των συγκεκριμένων παρόχων, σε σχέση με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις για τις οποίες έχει ήδη κριθεί το ζήτημα από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου.
Η θέση του ΙΣΑ
Επισημάνθηκε ότι τα διαγνωστικά εργαστήρια ουσιαστικά υποχρεούνται να έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για να λειτουργούν και να έχουν ασθενείς, υποχρεούνται να εκτελούν όλες τις εργαστηριακές εξετάσεις που άλλοι συνάδελφοι τους συνταγογραφούν χωρίς να μπορούν να τις περιορίσουν, γνωρίζοντας ότι θα υποστούν οι ίδιοι τις συνέπειες του clawback. Και όλα αυτά ενώ οι τιμές αποζημίωσης των εργαστηριακών εξετάσεων είναι καθηλωμένες επί δεκαετίες.
Ενόψει όλων αυτών ο ΙΣΑ προέβαλε ότι ο θεσμός του clawback δεν είναι πλέον συνταγματικά ανεκτός για τα διαγνωστικά εργαστήρια, μία δεκαετία μετά την θέσπισή του σε εποχή δημοσιονομικής κρίσης, που σήμερα δεν υφίσταται.
Ο ΙΣΑ εδώ και πάνω από μια δεκαετία, μάχεται εξαντλώντας όλα τα μέσα που διαθέτει για την κατάργηση του clawback και τη στήριξη των ιατρών που βάλλονται από το άδικο και καταστροφικό αυτό μέτρο, σημειώνεται σε ανακοίνωση.
«Ο ΙΣΑ θα συνεχίσει να διεκδικεί την κατάργηση του clawback εξαντλώντας όλα τα μέσα και θα φτάσει εάν χρειαστεί μέχρι το Ευρωπαϊκό δικαστήριο», τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.