Ο ΙΣΑ απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας Α. Γεωργιάδη για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου, στο οποίο έχουν περιέλθει οι Φορείς της Υγείας, εξαιτίας του clawback.
«Μετά από πολύ περίσκεψη, συζητήσεις και συναντήσεις με φορείς εργαστηριακών ιατρών είναι πλέον προφανές ότι το υφιστάμενο καθεστώς πρέπει να αλλάξει. Υπήρξαν κάποιες μικρές παρεμβάσεις εκ μέρους σας, που όμως δυστυχώς δεν αποτελούν λύση, αφού από μόνες τους δεν συνιστούν πραγματικό εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του συστήματος που πλέον λειτουργεί 13 χρόνια χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες για τους παρόχους, χωρίς κοστολόγηση των υπηρεσιών ή οποιοδήποτε περιορισμό της προκλητής ζήτησης».
Τα παραπάνω αναφέρει ο ΙΣΑ σε επιστολή του στον υπουργό υγείας Α. Γεωργιάδη. Προσθέτει ότι πάγια θέση του ΙΣΑ και πρόταση, η οποία θα έλυνε το πρόβλημα του clawback είναι το πλαφόν στις εξετάσεις ανά νομό και εβδομάδα του έτους, πέραν του οποίου ο πολίτης θα διενεργούσε τις εξετάσεις του στις δημόσιες δομές ή θα τις έκανε την επόμενη εβδομάδα, όπως εξάλλου ισχύει με τις διακόσιες επισκέψεις ανά μήνα των κλινικών ιατρών, μία πρόταση που όμως δεν έχει γίνει αποδεκτή παρά το γεγονός ότι στηρίζετε από όλους τους φορείς που εκπροσωπούν τους ιατρούς.
Οι 8 προτάσεις του ΙΣΑ για το clawback
«Θέλοντας να συμβάλουμε λοιπόν στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και λογικού πλαισίου παραθέτουμε σειρά περαιτέρω μέτρων και προτάσεων που κατά την άποψη όλων των φορέων πρέπει να ληφθούν»:
- Διαγραφή χρεών έστω μερική μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
- Πρόβλεψη περισσότερων δόσεων για τη μακροχρόνια αποπληρωμή του clawback.
- Αύξηση της τιμής των ιατρικών εξετάσεων (ΠΔ 157/1991). Προτείνεται αύξηση μικροβιολογικών εξετάσεων και υπερήχων 20% και των λοιπών 5%. Υπάρχουν εξάλλου σειρά εξετάσεων που η ιατρική αμοιβή είναι πλέον κάτω του κόστους εκτέλεσής τους.
- Να αυξηθεί ο υπάρχων προϋπολογισμός αναλογικά, ώστε να χωρέσουν οι νεοεισαχθείσες εξετάσεις. ‘Η εξαίρεση εξετάσεων που εισήχθησαν πρόσφατα χωρίς αύξηση του προϋπολογισμού αλλά και άλλων που δεν είναι εξετάσεις πρώτης γραμμής και ανεβάζουν πολύ το κόστος (ενδεικτικά B12 και D3). Διαφορετικά το μεγάλο και δυσβάστακτο πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο.
- Εισαγωγή του θεσμού των επενδύσεων ως μέσο απομείωσης του clawback και για τους συμβεβλημένους παρόχους του ΕΟΠΥΥ.
- Κατάργηση του ΦΠΑ στις δαπάνες των παρόχων.
- Η σημερινή κατάσταση επιτρέπει στις Ιδιωτικές Κλινικές να λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή κατά τη νοσηλεία ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Στις δημόσιες δε δομές λειτουργεί ο θεσμός των απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων με πρόσθετη αμοιβή. Να προβλεφθεί κάτι ανάλογο στις ιδιωτικές εργαστηριακές δομές Π.Φ.Υ. και προσαρμοσμένο στο τρόπο λειτουργίας των.
- Επιβολή φόρου στον καπνό που θα συνδέεται άμεσα με τον συγκεκριμένο κωδικό του ΕΟΠΥΥ.
«Αν τα μέτρα αυτά, τα οποία κατά την άποψή μας αποτελούν μία λύση, δεν ληφθούν άμεσα, θα πρέπει να θεωρείται βεβαία η κατάρρευση των ιδιωτικών δομών ΠΦΥ με απρόβλεπτες συνέπειες στη δημόσια υγεία», καταλήγει ο ΙΣΑ.