Site icon Όλο Υγεία

Φάρμακο: Αύξηση της χρηματοδότησης και μεταρρυθμίσεις ζητά ο ΣΦΕΕ

ΣΦΕΕ

Με εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων για τη μείωση του clawback απαντά στο αίτημα του ΣΦΕΕ ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Επένδυση στο φάρμακο και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι οι βασικοί πυλώνες μιας νέας φαρμακευτικής πολιτικής, ανέφερε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Ολύμπιος Παπαδημητρίου κατά τη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

«Χρειάζεται σταδιακή ουσιαστική επένδυση στο φάρμακο με σημαντική ενίσχυση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης με βάσει τις πραγματικές ανάγκες των Ελλήνων ασθενών και παράλληλα να γίνουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα περιορίσουν τις περιττές δαπάνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε πως «οι επιπτώσεις της κρίσης δυστυχώς συνεχίζονται και μετά την έξοδό μας από τα μνημόνια. Το σύστημα υποχρηματοδοτήθηκε διαχρονικά και αυτό δημιούργησε ένα τεράστιο χάσμα που μεταφράστηκε σε τεράστιες επιβαρύνσεις στη φαρμακοβιομηχανία, αλλά και σε σημαντική αύξηση της συμμετοχής των ασθενών

Συνεχίζοντας τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ ανέφερε ότι «Σήμερα, καλούμαστε να βρούμε ολιστικές λύσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του ασθενή πέρα από την θεραπευτική αντιμετώπιση και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης. Οφείλουμε να κατανοήσουμε τις προκλήσεις που τυχόν αντιμετωπίζει o ασθενής καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του, με απώτερο σκοπό τη συν-δημιουργία λύσεων που θα συμβάλλουν στη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του ασθενή, των φροντιστών και των επαγγελματιών υγείας.»

Οι δύο άξονες της φαρμακευτικής πολιτικής

Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Όταν ανέλαβα το Υπουργείο Υγείας, δήλωσα από την πρώτη κιόλας συνάντηση με τους εκπροσώπους του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας ότι κατανοώ πόσο ανεπίτρεπτα και δυσθεώρητα είναι τα ύψη επιστροφών και ότι θα ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

Η στρατηγική μας εδράζεται σε δύο άξονες: την αύξηση της δαπάνης και την εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων για τη μείωση του clawback.

Από τότε μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση μας έχει προχωρήσει σε μία σειρά μέτρων για τον εξορθολογισμό του clawback και μάλιστα οι στόχοι μείωσης που είχαν τεθεί για το έτος 2024 φαίνεται ότι επιτυγχάνονται. Με τον ενεργό-μη ενεργό ΑΜΚΑ, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα νοσοκομεία, με νέα κλειδωμένα πρωτόκολλα αναμένουμε ότι θα έχουμε περαιτέρω απόδοση στα μέτρα εντός του 2025 και άρα, καλύτερα νούμερα.

Ταυτόχρονα, έχω ανακοινώσει την πρόθεση δημιουργίας ενός διάφανου και προβλέψιμου δημοσιονομικού περιβάλλοντος και την παροχή κινήτρων, προτεραιοποιώντας παράλληλα την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας με την φαρμακοβιομηχανία, που θα θέσει σε πιο μακροπρόθεσμο πλάνο τις δεσμεύσεις και των δύο πλευρών».

Το σημερινό μοντέλο παράγει παθογένεια

Εκπροσωπώντας τους ασθενείς, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, Γιώργος Καπετανάκης σημείωσε πως «Σε μία χώρα που αναπτύσσεται με τον υψηλότερο ρυθμό σε όλη την Ευρώπη πιστεύουμε ότι πλέον ήρθε η ώρα για μία νέα συμφωνία μεταξύ της πολιτείας, της βιομηχανίας, της ογκολογικής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών.

Το μοντέλο που μέχρι σήμερα ακολουθούμε, είναι πλέον εμφανές ότι δεν οδηγεί πουθενά και μόνο παθογένεια παράγει. Χρειαζόμαστε επειγόντως μία νέα μακρόπνοη συμφωνία η οποία μέσα από μια νέα διαφορετική θεώρηση, αφήνοντας πίσω μνημονιακές πρακτικές και νοοτροπίες, θα διαμορφώσει τις προυποθέσεις για ένα μοντέλο το οποίο μεταξύ άλλων είναι επιτακτικό να προάγει μια διαφανή συνεργασία ανάμεσα στην πολιτεία, τη βιομηχανία, την ιατρική κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών, με συνυπευθυνότητα, να στοχεύει στην ταχύτερη έγκριση και αποζημίωση νέων θεραπειών, να εστιάζει στην αντιμετώπιση των ακάλυπτων ιατρικών αναγκών και να προάγει την ισότιμη καθολική πρόσβαση των ασθενών, μειώνοντας τις ανισότητες και προάγοντας τη δικαιοσύνη».

Όλο Υγεία

Exit mobile version