Εξώδικη Διαμαρτυρία των Ακτινολόγων στον ΕΟΠΥΥ για τη δωρεάν συνταγογράφηση σκιαγραφικών

Γιατροί

Διαστάσεις λαμβάνει η κόντρα Ακτινολόγων με τον ΕΟΠΥΥ.Η συνταγογράφηση των σκιαγραφικών φαρμάκων συνιστά ιατρική πράξη και πρέπει να αμείβεται λένε οι Ακτινολόγοι.

Ανάκληση της απόφασης του ΕΟΠΥΥ για τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών φαρμάκων δωρεάν, από τους Ιατρούς Ακτινολόγους ζητά με εξώδικη διαμαρτυρία της προς τον Οργανισμό η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία (ΕΑΕ). Χαρακτηρίζει την απόφαση « όλως αόριστη, αναιτιολόγητη, μη νόμιμη και σε κάθε περίπτωση παντελώς αυθαίρετη και αθεμελίωτη νομικά, ιατρικά και ηθικά».
Η απόφαση δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Ιουνίου «χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση» και προβλέπει ότι «ο Ειδικευμένος Ιατρός Ειδικότητας Ακτινολογίας υποχρεούται να συνταγογραφεί δωρεάν και άνευ αμοιβής το σκιαγραφικό φάρμακο».

Επιστολή στον Υπουργό Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ

Η ΕΑΕ έστειλε άμεσα επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, τον Υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους και την Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη στην οποία επισημαίνει ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας:

  •  Η συνταγογράφηση των σκιαγραφικών φαρμάκων συνιστά ιατρική πράξη (άρθρο 1 παρ. 3).
  •  Η αποζημίωση όλων των ιατρικών πράξεων καθορίζεται με το άρθρο 19 στο οποίο ορίζεται ότι ο Ιατρός πρέπει να παρέχει τις υπηρεσίες του με αμοιβή οπωσδήποτε εύλογη και σε αναλογία με την έκταση της ιατρικής πράξης.
  •  Ουδεμία ιατρική πράξη προβλέπεται χωρίς αμοιβή.
  •  Φορολογικά είναι ανέφικτο να εκτελείται δωρεάν συνταγογράφηση σκιαγραφικών φαρμάκων από Ιατρούς Ακτινολόγους.

«Πρόκειται για μία άστοχη και παράλογη απόφαση του ΕΟΠΥΥ, η οποία μάλιστα κάνει και μία αντισυνταγματική διάκριση σε βάρος των Ιατρών Ακτινολόγων, έναντι των Ιατρών άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι λαμβάνουν κανονικά αμοιβή για τη συνταγογράφηση φαρμάκων ή εξετάσεων. Γι’ αυτό ζητάμε από τον κύριο Υπουργό Υγείας, την άμεση ανάκλησή της», σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΑΕ κ. Αθανάσιος Χαλαζωνίτης.

Η θέση της ΕΑΕ

«Η αμοιβή για την συνταγογράφηση σκιαγραφικών φαρμάκων από Ιατρό Ακτινολόγο καθορίζεται ελευθέρα και διαχωρίζεται εντελώς από την τυχόν συμμετοχή του ασφαλισμένου στο συνταγογραφούμενο φάρμακο, ή στην διενεργούμενη εξέταση με την χρήση αυτών των σκιαγραφικών φαρμάκων. Ο δε αυτοτελής και αυθύπαρκτος χαρακτήρας της ανωτέρω ιατρικής πράξης της συνταγογράφησης του σκιαγραφικού σκευάσματος προκύπτει και αντικειμενικά από την ίδια τη φύση της, αφού αυτή είναι απολύτως διακεκριμένη σε σχέση με την ιατρική πράξη της εκτίμησης και διάγνωσης των απεικονίσεων των εξετάσεων που διενεργούνται με τη χρήση σκιαγραφικού φαρμάκου», επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΕΑΕ.

Στην επιστολή προς τον υπουργός Υγείας η ΕΑΕ ζήτησε να προχωρήσει στην έκδοση σχετικής εγκυκλίου, που θα καθορίζει όλες τις ενέργειες αναφορικά με τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών φαρμάκων, περιγράφοντας επακριβώς τα επαγγελματικά, οικονομικά και φορολογικά δεδομένα για το σύνολο των Ιατρών Ακτινολόγων (Ιατροί ΕΣΥ, ιδιοκτήτες εργαστηρίων, υπάλληλοι ιδιωτικού τομέα) και των παρόχων που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ.

Μη έχοντας λάβει ουδεμία απάντηση από τους αρμοδίους η ΕΑΕ, μία εβδομάδα μετά την έκδοση της απόφασης, προχώρησε σε κατάθεση της Εξωδικαστικής Διαμαρτυρίας προς την Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, τονίζοντας ότι την σχετική απόφαση δεν υπογράφει η Πρόεδρος, αλλά η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Οργάνωσης και Σχεδιασμού Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας, ώστε δεν προκύπτει από νομική άποψη η φύση της ανακοίνωσης ως διοικητικής πράξης, ούτε η νομιμότητα της έκδοσής της, ούτε ο εκτελεστός χαρακτήρας της, και άρα εξ αυτού συνάγεται ο από νομική άποψη μη δεσμευτικός χαρακτήρας της και η συνακόλουθη παντελής έλλειψη εννόμων συνεπειών εξ αυτής, με αποτέλεσμα να μην δύναται αυτή να δώσει οποιοδήποτε έρεισμα για επιβολή στους Ειδικευμένους Ιατρούς Ειδικότητας Ακτινολογίας να συνταγογραφούν δωρεάν και ανευ αμοιβής το σκιαγραφικό φάρμακο. Και συνεπώς η επίμαχη Απόφαση ουδεμία ισχύ έχει αναφορικά με το περιεχόμενο της.

«Εφόσον δεν υπάρξει ανάκληση της απόφασης, η ΕΑΕ θα προβεί, ως έχουσα χρέος έναντι των Μελών της, της ιατρικής κοινότητας και του κοινωνικού συνόλου, σε κάθε δικαστική και εξώδικη σύννομη ενέργεια για την προάσπιση της Ειδικότητας της Ακτινολογίας, του δικαιώματος των Ειδικευμένων Ιατρών Ακτινολόγων να αμείβονται για τις ιατρικές πράξεις που διενεργούν και του αγαθού της Δημόσιας Υγείας», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΑΕ.

Όλο Υγεία

Scroll to Top