Site icon Όλο Υγεία

Εργαστηριακοί γιατροί: «Καταστροφικές οι συνέπειες του clawback»

Γιατροί

Οι εργαστηριακοί γιατροί ζητούν τη στήριξη του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων, διότι όπως αναφέρουν έχουν οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο εξαιτίας του clawback.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των εργαστηριακών γιατρών μετά από «σειρά σκληρών και άστοχων οικονομικών μέτρων»,  έχουν ως αποτέλεσμα «συρρίκνωση του τζίρου της τάξεως του 70%» και «την δημιουργία ενός ασφυκτικού οικονομικού περιβάλλοντος». Τα παραπάνω αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας, κάνοντας λόγο για «καταστροφικές συνέπειες του clawback».

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι ο κλάδος των εργαστηριακών γιατρών, από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2010 μέχρι και σήμερα, υπέστη και υφίσταται σειρά από σκληρά και άστοχα οικονομικά μέτρα όπως:

Αποτέλεσμα:

Αναλυτικότερα άμεσες συνέπειες:

Οι επιπτώσεις στο γενικότερο κοινωνικό σύνολο

Η χρεωκοπία και το κλείσιμο πολλών εργαστηρίων ιδιαίτερα στις επαρχιακές απομακρυσμένες περιοχές περιορίζει την προσβασιμότητα του πληθυσμού στον διαγνωστικό έλεγχο.

Η υγεία των σοβαρά και χρονίως πασχόντων ασθενών (καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, κατάκοιτοι κλπ), λόγω της αδυναμίας της άμεσης εξυπηρέτησης των .τίθεται σε κίνδυνο.

Τα Νοσοκομεία και οι άλλες δομές είναι ανέτοιμες να δεχθούν τον αυξημένο όγκο των εξωτερικών ασθενών με σοβαρές αυτονόητες συνέπειες στη περίθαλψή τους.

Αυτή η επικρατούσα ζοφερή κατάσταση στον διαγνωστικό χώρο διώχνει τους νέους γιατρούς και από την εργαστηριακή ειδικότητα και από την ίδια τη Χώρα τους.

«Για εμάς τους εναπομείναντες ιδιώτες εργαστηριακούς γιατρούς, ο κόμπος έφτασε στο χτένι…Τα συνεχή και δυσβάστακτα οικονομικά μέτρα, οι οφειλές από το ενδεκαετές ανυπόστατο τεχνητό χρέος του Claw back που μετράει σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ανά γιατρό που δεν του επιτρέπει ούτε «να πεθάνει» με την ησυχία του, το άγχος και το άχθος για την καθημερινή επιβίωση, φέρνουν αυθόρμητα στα χείλη όλων μας τις φράσεις «φτάνει πια, ως εδώ, τελείωσε…»

Τα πάγια αιτήματα του κλάδου είναι

«Προτείνουμε στον ΠΙΣ και τους Ιατρικούς Συλλόγους να πρωτοστατήσουν στην προσπάθεια για επίλυση των ανωτέρων θεμάτων και να ενώσουν και να οργανώσουν όλους τους φορείς και όλα τα διαγνωστικά σχήματα σε μια κοινή προσπάθεια υπό την αιγίδα τους, διότι στο
σημείο που έχουμε φτάσει αυτό πλέον είναι μονόδρομος».

Όλο Υγεία

Exit mobile version