Με διαδικασίες «fast track» απόφοιτοι κολλεγίων «βαπτίζονται» από την κυβέρνηση πανεπιστημιακού επιπέδου, καταγγέλλουν
οι επαγγελματίες υγείας.
Εργοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές και μαίες συγκρότησαν κοινό μέτωπο έναντι των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, για την απευθείας χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος σε αποφοίτους κολλεγίων.
Ζητούν να αποσυρθεί η ρύθμιση υπέρ των αποφοίτων κέντρων μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης (κολλέγια), στους οποίους δίνει το δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος χωρίς να εγκρίνονται οι αιτήσεις τους από τα ΝΠΔΔ σωματειακής μορφής, όπως ο νόμος προβλέπει για όλους τους αποφοίτους Πανεπιστημίων.
Απόφοιτοι μη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης «βαπτίζονται» πανεπιστημιακού επιπέδου
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών και ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών – Μαιευτών Αθήνα κατηγορούν την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για νομοθέτηση υπέρ των αποφοίτων κολεγίων, τονίζοντας την ανάγκη για κοινές δράσεις, ώστε «να μπει επιτέλους φρένο στην απαξίωση που μεθοδεύεται μέσω συγκεκριμένων νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης». Αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων σε περίπτωση που δεν αποσυρθεί η διάταξη.
Το παράδοξο φαινόμενο που καταγγέλλουν οι επαγγελματίες υγείας
Οι επαγγελματίες υγείας υπογραμμίζουν ότι η εφαρμογή της διάταξης θα έχει ως συνέπεια «να προσφέρονται υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες από άτομα αμφίβολης εκπαίδευσης, άκριτα και χωρίς κανένα έλεγχο από τα αρμόδια όργανα των Σωματείων, όπως ορίζει ο νόμος για την προστασία των ασθενών. Έτσι δημιουργείται το παράδοξο φαινόμενο απόφοιτοι πανεπιστημιακών Σχολών Επαγγελμάτων Υγείας να υποβαθμίζονται προς χάριν ιδιωτικών συμφερόντων και απόφοιτοι μη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να «βαπτίζονται» από την κυβέρνηση πανεπιστημιακού επιπέδου, προκειμένου να έχουν τα ίδια δικαιώματα με διαδικασίες «fast track».
Προσθέτουν ότι «εκτός όμως από παράδοξο είναι και επικίνδυνο καθώς οι ασθενείς δεν θα γνωρίζουν πλέον αν το προσωπικό που τους προσφέρει θεραπείες είναι επαγγελματικά άρτιο, ενώ οι περιπτώσεις αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς δεν θα υπόκεινται σε πειθαρχικό έλεγχο από τα αρμόδια όργανα των Σωματείων».
Συμπληρώνουν ότι «την ώρα που οι δομές στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι ήδη τραγικές έρχεται να προστεθεί και ένας ανεξέλεγκτος αριθμός μη καταρτισμένων εργαζομένων, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της υγείας, που θα προσφέρουν φθηνή εργασία η οποία δυστυχώς θα είναι ελκυστική στο μέσο πολίτη που βιώνει ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, και δεν είναι σε θέση να εξετάσει την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών».
Για όλους τους παραπάνω λόγους Σωματεία επαγγελμάτων υγείας, Πανεπιστημιακές Σχολές Επαγγελμάτων Υγείας και φοιτητές απαιτούν την άμεση απόσυρση του νόμου Γεωργιάδη (5173/ άρθρο 21) «με τον οποίο «μοιράζει» άδειες ασκήσεως επαγγέλματος σε αποφοίτους κολλεγίων παρακάμπτοντας τους θεματοφύλακες των επαγγελμάτων υγείας» και δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.