Αυστηροί έλεγχοι ενόψει των εορτών συστήνονται σε επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, οι οποίες λειτουργούν μέσα από τηλεφωνικές ή διαδικτυακές πλατφόρμες.
Εντατικοποιούνται οι υγειονομικοί έλεγχοι ενόψει των εορτών και το υπουργείο Υγείας με εγκύκλιό του προς τις Υγειονομικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων, επισημαίνει ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις επιχειρήσεις, ανάλογα με την εκτίμηση επιπέδου κινδύνου που χαρακτηρίζει εκάστη.
Ασφάλεια τροφίμων: Ποια τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να πλένετε και ποια πρέπει
Συνεπώς, κρίνεται αναγκαίος ο ενδελεχής υγειονομικός έλεγχος, για την τήρηση των υγειονομικών κανονισμών και την εφαρμογή των υγειονομικών διατάξεων, των κάτωθι:
- Των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως υπεραγορές τροφίμων, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, πρατήρια άρτου & ειδών ζαχαροπλαστικής, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κάβες, κλπ.
- Των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης, παρασκευής γευμάτων και διάθεσης (με διανομή κατ’ οίκον ή κατανάλωση εκτός του καταστήματος).
- Των εργαστηρίων παρασκευής γευμάτων (catering).
- Των χώρων εστίασης εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, των χώρων και συνθηκών διανομής γευμάτων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
- Των υπαίθριων αγορών και των εορταστικών πάγκων που οργανώνονται προσωρινά, λόγω της επικείμενης εορταστικής περιόδου.
- Των υπαίθριων λαϊκών αγορών, των οχημάτων μεταφοράς τροφίμων και ποτών κλπ.
- Tων ξενοδοχείων και εν γένει όλων των τουριστικών καταλυμάτων.
- Των χώρων αναψυχής, δημοσίων θεαμάτων (θέατρα, συναυλιακοί χώροι, κέντρα διασκέδασης κλπ).
- Των πτηνοκτηνοτροφικών μονάδων, προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα υγειονομικού χαρακτήρα, από την αυξημένη ζήτηση και την τυχόν ανεξέλεγκτη διακίνηση και διάθεση σφαγίων ζώων.
- Των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος π.χ. κομμωτήρια, κουρεία, κ.λ.π.
Παγκόσμια υγειονομική κρίση
Επιπρόσθετα, στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω υγειονομικοί έλεγχοι λαμβάνουν χώρα πλέον μετά την παγκόσμια υγειονομική κρίση και εντός ενός νέου επιχειρηματικού πλαισίου επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως αυτό προέκυψε από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες πώλησης και προσφοράς τροφίμων και ποτών.
Ασφάλεια Τροφίμων: Ένας στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως αρρωσταίνει από μολυσμένα τρόφιμα
Το γεγονός αυτό αποτελεί πρόκληση για προγραμματισμένους και οργανωμένους υγειονομικούς ελέγχους-δράσεις, εκ μέρους των Υγειονομικών Υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, έτσι ώστε να τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής, να διασφαλίζεται η ποιότητα του τελικού προϊόντος και να αποτρέπεται η μετάδοση λοιμογόνων παραγόντων προς τον καταναλωτή, με απώτερο στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Ως εκ τούτου, οι Επιθεωρητές κατά την άσκηση των υγειονομικών ελέγχων πρέπει επιπλέον, να επιστήσουν την προσοχή τους στα κάτωθι:
Στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, οι οποίες λειτουργούν μέσα από τηλεφωνικές ή διαδικτυακές πλατφόρμες και έχουν επωμιστεί μεγάλο φόρτο εργασίας, καθώς σε αυτή την περίπτωση πρέπει να διασφαλίζεται η ύπαρξη επιπλέον χώρων παρασκευής γευμάτων. Τέτοιοι χώροι πρέπει να τίθενται σε προτεραιότητα από τους Επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας, ώστε να ελέγχεται η νομιμότητά τους, ο κατάλληλος και επαρκής εξοπλισμός τους, η τήρηση κανόνων ορθής πρακτικής κ.λπ.
Στη μεταφορά γευμάτων με οχήματα, λόγω της αυξημένης ζήτησης κατά την εορταστική περίοδο προκειμένου να διεξάγεται υγειονομικός έλεγχος σε όλη την αλυσίδα μεταφοράς των γευμάτων. Παράλληλα, πρέπει να ελέγχονται ο χρόνος παράδοσης, η θερμοκρασία συντήρησης του τροφίμου, οι συνθήκες υγιεινής του μεταφορικού μέσου κ.λπ.
τις αποθήκες και στον μεγάλο όγκο αποθηκευμένων α’ υλών, ετοίμων προϊόντων, υλικών συσκευασίας κ.λπ.
Επιπρόσθετα επισημαίνεται η αναγκαιότητα ελέγχου της εφαρμογής της ισχύουσας αντικαπνιστικής νομοθεσίας από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.