Site icon Όλο Υγεία

Εκστρατείας ενημέρωσης για τις οφθαλμολογικές παθήσεις

Πατούλης

Συνεργασία του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και της Πανελλήνιας Ένωσης Αµφιβληστροειδοπαθών για τις οφθαλμολογικές παθήσεις.

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ΕΔΔΥΠΠΥ και της Πανελλήνιας Ένωσης Αµφιβληστροειδοπαθών, υπέγραψαν ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ & ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αµφιβληστροειδοπαθών Ευστράτιος Χατζηχαραλάµπους, με σκοπό τη διεξαγωγή πανελλαδικής εκστρατείας ενημέρωσης για τις οφθαλμολογικές παθήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό η Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών (ΠΕΑ) ως Πρωτοβάθμιος Φορέας Ατόμων με Αναπηρία Όρασης που πάσχουν από κληρονομικές, σπάνιες, εκφυλιστικές και σε μεγάλο βαθμό μη ιάσιμες παθήσεις του Αμφιβληστροειδή χιτώνα, της ωχράς κηλίδος και του οπτικού νεύρου, πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου ανακοινώνοντας την έναρξη Ενημερωτικής Εκστρατείας «ΓΛΑΥΚΗ» για τις παθήσεις της Γεωγραφικής Ατροφίας (ΓΑ) και της Ηλικιακής Εκφύλισης Ωχράς Κηλίδας (ΗΕΩΚ), που θα υλοποιηθεί την περίοδο Οκτώβριος 2024 – Δεκέμβριος 2025, στην οποία θα συμμετέχει και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και έχει λάβει την αρωγή και στήριξη του Υπουργείου Υγείας.

Στον χαιρετισμό του ο Προέδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ & ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε: «Η ανάπτυξη πολιτικών πρόληψης και υποστήριξης είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη οφθαλμολογικών παθήσεων και αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης. Το ΕΔΔΥΠΠΥ συμμετέχοντάς στην εκστρατείας ενημέρωσης «ΓΛΑΥΚΗ» αναδεικνύει τη δύναμη της γνώσης και της ευαισθητοποίησης μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση. Tο κεντρικό μήνυμα της Ενημερωτικής Εκστρατείας (Ε.Ε.) «ΓΛΑΥΚΗ» είναι «Η ενημέρωση, η συνεργασία και η υπευθυνότητα συμβάλλουν στην προαγωγή της υγειούς όρασης».

Η Ενημερωτική Εκστρατεία «ΓΛΑΥΚΗ» περιλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις:

Διαμόρφωση, εκτύπωση και διάθεση έντυπου & ηλεκτρονικού υλικού (Ενημερωτικό φυλλάδιο για τη Γεωγραφική Ατροφία (ΓΑ) – Τρίπτυχο, Ενημερωτικό φυλλάδιο για την Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδος (ΗΕΩΚ) – Τρίπτυχο, Επικαιροποίηση και ανατύπωση ενημερωτικού βιβλιαρίου για την Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδος (ΗΕΩΚ), Ανατύπωση Διαγνωστικού τεστ AMSLER).
Ενημέρωση Ιστοτόπων συνεργαζόμενων φορέων και άλλων υπηρεσιών.

Διοργάνωση πέντε διαδικτυακών σεμιναρίων για επιμόρφωση επαγγελματιών υγείας, που εργάζονται σε μονάδες υγείας του Ε.Σ.Υ. και σε Δήμους (περίπου 500 άτομα), (Νοέμβριος 2024 – Φεβρουάριος 2025).

Διοργάνωση δέκα περίπου διαδικτυακών ενημερωτικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν κυρίως για το ευρύτερο κοινό ανά Περιφέρεια.

Διοργάνωση έξι διά ζώσης ενημερωτικών εκδηλώσεων διάρκειας περίπου 4 ωρών έκαστη, που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα (Δεκέμβριος 2024), Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λάρισα, Πάτρα και Ηράκλειο (εντός του 2025)

Δράσεις ενημερωτικών εκδηλώσεων σε τοπικό επίπεδο με αξιοποίηση μίας ενιαίας παρουσίασης από επαγγελματίες υγείας (ΚΑΠΗ, συλλόγους, εργατικά κέντρα κλπ.)

Διαμόρφωση οκτώ ολιγόλεπτων pod-cast/video για αξιοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Αξιοποίηση μέσων κοινωνικής δικτύωσης & ΜΜΕ σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο με παρουσιάσεις σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές.

Τι είναι η Γεωγραφική Ατροφία και η Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας

Η Γεωγραφική Ατροφία (ΓΑ) είναι μια προχωρημένη μορφή Ηλικιακής Εκφύλισης της Ωχράς Κηλίδας (ΗΕΩΚ) του ξηρού τύπου αυτής. Η ΓΑ επηρεάζει κυρίως την περιοχή της ωχράς κηλίδας του αμφιβληστροειδούς και χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή, προοδευτική απώλεια των φωτοϋποδοχέων, του μελάγχρουν επιθηλίου του αμφιβληστροειδούς (RPE) και των υποκείμενων χοριοτριχοειδών αγγείων.

Η Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας – ΗΕΩΚ αποτελεί μια σοβαρή πάθηση των οφθαλμών/όρασης και είναι μία από τις κυριότερες αιτίες σοβαρής απώλειας όρασης/τυφλότητας σε άτομα ηλικίας των 50 ετών και άνω, η πάθηση επηρεάζει την κεντρική όραση και σχετίζεται με τη γήρανση. Κάποιες μορφές αναπτύσσονται σιγά-σιγά με αποτέλεσμα να μην ξέρει ή καταλαβαίνει κάποιος ότι έχει πρόβλημα με την όραση του.

Όλο Υγεία

Exit mobile version