Η 9χρονη γνώριζε για τα συμπτώματα επειδή και ο παππούς είχε πάθει εγκεφαλικό. Δεν πανικοβλήθηκε, ζήτησε βοήθεια και κλήθηκε άμεσα το ΕΚΑΒ.
Όταν συμβαίνει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, κάθε δευτερόλεπτο μετράει. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα πριν από λίγες μέρες και στην περίπτωση μίας 82χρονης, η οποία ενώ φρόντιζε την 9χρονη εγγονή της στο σπίτι, ξαφνικά κατέρρευσε.
Ευτυχώς, η μικρή δεν πανικοβλήθηκε, αντέδρασε άμεσα και έτρεξε να καλέσει τους γείτονες, οι οποίοι ήρθαν άμεσα στο σπίτι και μαζί καλέσαν το ΕΚΑΒ. Το ασθενοφόρο έφτασε γρήγορα και η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΚΑΤ, στη νευρολογική κλινική, όπου διαγνώστηκε με ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω απόφραξης αρτηρίας στον εγκέφαλο.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι γονείς του κοριτσιού είχαν μιλήσει μαζί της για την περίπτωση που προκύψει ποτέ κάποιο πρόβλημα με την υγεία της γιαγιάς. Αυτό συνέβη διότι ο παππούς της είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο στο παρελθόν, και οι γονείς είχαν εξηγήσει στο κοριτσάκι τη σημασία της άμεσης αντίδρασης σε μια τέτοια κατάσταση.
Εγκεφαλικό: Το τεστ των 15 λεπτών που ανιχνεύει τον κίνδυνο
Η αντιμετώπιση
Η διάγνωση πραγματοποιήθηκε από τους υπεύθυνους γιατρούς της νευρολογικής κλινικής του ΚΑΤ, Σοφία Ντυμένου, Επιμελήτρια Β΄, Χαρά Ζαχαριάδη, Επιμελήτρια Β΄, και Αλέξανδρο Αγαθονίκου, Διευθυντή ΕΣΥ, οι οποίοι ενήργησαν άμεσα για την εξασφάλιση της βέλτιστης φροντίδας.
Αμέσως μετά τη διάγνωση, οι γιατροί ήρθαν σε επαφή με το Κέντρο Επεμβατικής Αντιμετώπισης ΑΕΕ στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, με το οποίο ακολουθούν πρωτόκολλα συνεργασίας για τη διενέργεια θρομβεκτομής, μιας επέμβασης που αποκαθιστά τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο απομακρύνοντας το θρόμβο από το αγγείο.
Η άμεση μεταφορά της ασθενούς και η θρομβεκτομή που πραγματοποιήθηκε είχαν επιτυχία, αποκαθιστώντας τη φυσιολογική ροή του αίματος και περιορίζοντας τη βλάβη στον εγκέφαλο.
Το Κέντρο, το οποίο λειτουργεί με εξειδικευμένη ομάδα αντιμετώπισης εγκεφαλικών επεισοδίων και τη συνεργασία των νοσοκομείων Αιγινήτειο, Αρεταίειο και Αλεξάνδρα, υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Παναγιώτη Παπαναγιώτου, του Καθηγητή Νευρολογίας Δημήτρη Μητσικώστα, της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Σοφίας Βασιλοπούλου και της Παθολόγου Ειδικής στα ΑΕΕ Ελένης Κορομπόκη, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποκατάσταση της γυναίκας και στη μείωση των βλαβών στον εγκέφαλό της. Η επέμβαση της θρομβεκτομής διενεργήθηκε από την ομάδα του κ. Παπαναγιώτου, τους Π.Παπαδόπουλο και Π.Γρηγορόπουλου με την αναισθησιολογική υποστήριξη του κ. Κουταλά.
Εγκεφαλικό σε παιδιά: Συμπτώματα που χρειάζονται προσοχή-Τι δείχνει νέα διεθνής μελέτη
Η γυναίκα επέστρεψε στο νοσοκομείο ΚΑΤ με σημαντική βελτίωση. Σήμερα, έχει ήδη παρουσιάσει μεγάλη βελτίωση στην κινητικότητα και στην ομιλία της, ενώ θα ακολουθήσει πρόγραμμα αποκατάστασης για περαιτέρω βελτίωση των λειτουργιών της.
Θρομβεκτομή: Σώζει Ζωές
Η θρομβεκτομή είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που αφαιρεί θρόμβο αίματος από τις αρτηρίες του εγκεφάλου, αποκαθιστώντας τη ροή του αίματος και προστατεύοντας τον εγκέφαλο από περαιτέρω βλάβες. Παρόμοια με την αγγειοπλαστική (μπαλονάκι) για τα εμφράγματα, η θρομβεκτομή αποτελεί τη χρυσή θεραπεία για τα βαριά εγκεφαλικά επεισόδια. Η επέμβαση είναι καθοριστική για την αποφυγή μόνιμων αναπηριών και την αποκατάσταση των λειτουργιών του ασθενούς, όπως η κίνηση και η ομιλία, μειώνοντας τις επιπτώσεις των εγκεφαλικών επεισοδίων και προσφέροντας στους ασθενείς τη δυνατότητα να επανέλθουν γρήγορα στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Η επέμβαση αυτή διενεργείται σε ορισμένα δημόσια νοσοκομεία στην Αττική, όπως:
- το Αρεταίειο,
- ο Ερυθρός Σταυρός,
- το Γεννηματάς,
- ο Ευαγγελισμός,
- το Αττικό
- το 251 Στρατιωτικό Νοσοκομείο
Επίσης και σε νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Πάτρα και το Ηράκλειο, καθώς και σε ιδιωτικά νοσοκομεία.
Ο Καθηγητής Παναγιώτης Παπαναγιώτου, Πρόεδρος της Επιτροπής του ΚΕΣΥ για τα Κέντρα Θρομβεκτομών, δήλωσε: «Η έγκαιρη αντίδραση της εγγονής δείχνει πόσο σημαντική είναι η ευαισθητοποίηση για τα συμπτώματα του εγκεφαλικού και η άμεση κίνηση προς την ιατρική βοήθεια. Η αντίδραση της μικρής εγγονής ήταν εξαιρετική και εξαιρετικά γρήγορη, αξίζει πραγματικά μπράβο. Η θρομβεκτομή είναι η πιο επαναστατική θεραπεία για σοβαρά εγκεφαλικά, και όταν εφαρμόζεται άμεσα, η αποκατάσταση και η μείωση των επιπτώσεων είναι εντυπωσιακή».
Ο Καθηγητής Παπαναγιώτου συνέχισε, εστιάζοντας σε δύο βασικά στοιχεία που είναι κρίσιμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των εγκεφαλικών: «Το πρώτο σημαντικό στοιχείο είναι η έγκαιρη αντίδραση από το άτομο και το περιβάλλον του όταν παρατηρούν τα πρώτα συμπτώματα.
Το δεύτερο είναι η σωστή οργάνωση του συστήματος υγείας. Με τη στήριξη της Πολιτείας, μπορούμε να βελτιώσουμε την πρόσβαση στη φροντίδα και να αυξήσουμε το ποσοστό θρομβεκτομών στην Ελλάδα, ώστε να μειώσουμε τις αναπηρίες και να σώσουμε περισσότερες ζωές σε μία από τις συχνότερες παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο».