Site icon Όλο Υγεία

Δράση για τη μέτρηση του δείκτη γονιμότητας ΑΜΗ σε 4 Δήμους από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων

Πατούλης

Το ΕΔΔΥΠΠΥ πρωτοπορεί και χαράσσει στρατηγική για την πρόληψη και ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τη αναγκαιότητα της Αντιμυλλέριου Ορμόνης (AMH).

Δράσεις Ευαισθητοποίησης με θέμα «Πρόληψη – Διαφύλαξη Γονιμότητας – ΑΜΗ (Αντιμυλλέριος Ορμόνη), ένας αξιόπιστος δείκτης Γονιμότητας» , πραγματοποιήθηκαν από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ και τους Δήμους Κηφισιάς, Μάνδρας- Ειδυλλίας, Ηρακλείου Αττικής και Αγίας Παρασκευής, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής.
Η μέτρηση της Αντιμυλλέριου Ορμόνης (AMH) αποτελεί έναν σημαντικό δείκτη γονιμότητας, καθώς παρέχει πληροφορίες για την ποσότητα των ωαρίων που διαθέτει μια γυναίκα τη δεδομένη χρονική στιγμή. Με άλλα λόγια, η AMH αποκαλύπτει την ωοθηκική εφεδρεία της γυναίκας. Κατά την αναπαραγωγική ηλικία, τα επίπεδα της Αντιμυλλέριου Ορμόνης είναι αυξημένα και μειώνονται καθώς η γυναίκα πλησιάζει στην εμμηνόπαυση.
Στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκε πιλοτικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για τη σημαντικότητα στην προληπτική μέτρηση του δείκτη γονιμότητας ΑΜΗ.

Δωρεάν έλεγχος γονιμότητας: Ποιες γυναίκες αφορά και πώς γίνεται η εξέταση

Η δράση συμπεριλαμβάνει ενημερωτικές ομιλίες καθώς και 100 δωρεάν εξετάσεις με ευγενική χορηγία του ΕΔΔΥΠΠΥ.
Ειδικότερα, το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκε η πρώτη δράση στον Δήμο Κηφισιάς παρουσία του Δημάρχου κ. Βασίλη Ξυπολυτά, 18 Σεπτεμβρίου στον Δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας παρουσία του Δημάρχου κ. Αρμόδιου Δρίκου, 19 Σεπτεμβρίου στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής παρουσία του Δημάρχου κ. Νίκου Μπαμπαλού, και στις 23 Σεπτεμβρίου στον Δήμο Αγίας Παρασκευής παρουσία του Δημάρχου κ. Ιωάννη Μυλωνάκη. Ενώ αντίστοιχη δράση θα προγραμματιστεί στον Δήμο Λοκρών παρουσία του Δημάρχου κ. Αθανάσιου Ζεκεντέ.

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων διαθέτει δωρεάν εξετάσεις

Τις ημερίδες χαιρέτισε ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης, και δήλωσε: «Δεσμευόμαστε για την πλήρη ενημέρωση, σχετικά με την αναγκαιότητα της ΑΜΗ, χαράσσοντας στρατηγική ενημέρωσης μέσα από δράσεις που διέπονται από συνέχεια και συνέπεια με σκοπό τα ζευγάρια αλλά κυρίως οι νέες γυναίκες, να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η διενέργεια αυτής της εξέτασης. Συμβολικά στο πλαίσιο αυτό, το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων διαθέτει δωρεάν εξετάσεις».

Χαιρετισμό στις αντίστοιχες εκδηλώσεις απηύθυναν στο Δήμο Αγίας Παρασκευής ο Δήμαρχος κ Ιωάννης Μυλωνάκης, στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής ο Δήμαρχος κ. Νίκος Μπάμπαλος, στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας ο Δήμαρχος κ. Αρμόδιος Δρίκος και στο Δήμο Κηφισιάς ο εντεταλμένος Σύμβουλος ΚΕΠ Υγείας του Δήμου και Πρόεδρος της Επιτροπής του ΚΕΜΜΕ κ. Χρήστος Λούμπιας.
Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Πάντος Κωνσταντίνος, Γυναικολόγος, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΤΟΥΡ, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόληψη της υπογονιμότητας σχετικά με την κρυοσυντήρηση ωαρίων και σπερματοζωαρίων και προσέφερε σημαντικές και πολύτιμες πληροφορίες στο κοινό, το οποίο είχε την ευκαιρία να θέσει ερωτήματα στο τέλος της παρουσίασης.

Όλο Υγεία

Exit mobile version