Αιμοκάθαρση: Πώς οι ασθενείς μπορούν να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής

Αιμοκάθαρση

Η χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ) αποτελεί μία από τις βασικότερες αιτίες θανάτου και σήμερα υπολογίζεται, ότι επηρεάζει περισσότερους από 850 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Η θεραπεία της αιμοκάθαρσης είναι η πιο συχνή μέθοδος υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας, η οποία προσφέρει μία καλύτερη ποιότητα ζωής σε ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο.Οι τελευταίοι είναι πολύ σημαντικό να εντάσσονται έγκαιρα σε πρόγραμμα αιμοκάθαρσης για να διασφαλίσουν μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσής.

Επίσης οι ασθενείς με προ τελικού σταδίου ΧΝΝ πρέπει να παραπέμπονται έγκαιρα στο νεφρολόγο, ο οποίος έπειτα από μία ολιστική εξέταση θα εξηγεί πότε μπορεί ο ασθενής να ξεκινήσει την αιμοκάθαρση.

Για το πώς μπορεί ο ασθενής να έχει καλή ποιότητα ζωής μιλά η Τζούλια Μπακιρτζή ,Ειδική Νεφρολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη Νεφρολογικού Τμήματος και Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Θεραπευτηρίου Αθηνών:

Η διαδικασία της αιμοκάθαρσης

Για την αιμοκάθαρση χρειάζεται ο «τεχνητός νεφρός», η φίστουλα ή ένα καθετήρας τοποθετημένος σε μία μεγάλη φλέβα.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μεταφέρονται άχρηστες ή βλαπτικές ουσίες που παράγονται καθημερινά στον οργανισμό των νεφροπαθών, από το αίμα προς το διάλυμα αιμοκάθαρσης. Ταυτόχρονα γίνεται και αντίστροφη μετακίνηση ουσιών από το διάλυμα προς το αίμα του ασθενούς. Συνήθως η διαδικασία διαρκεί από 3 έως 5 ώρες και γίνεται τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Η επιτυχία της διαδικασίας της αιμοκάθαρσης έγκειται στην ποιότητα της κάθαρσης. Όλοι οι παράγοντες που συμμετέχουν σε αυτή πρέπει να είναι ποιοτικοί. Κύριος ρυθμιστής είναι το φίλτρο αιμοκάθαρσης.

Η αιμοκάθαρση είναι μια διαδικασία χρόνια κι επαναλαμβανόμενη που επηρεάζει τη ζωή τους ασθενούς αλλά και την υγεία του.

Ο ασθενής καλείται να προσαρμοστεί σε έναν καινούριο τρόπο ζωής καθώς περνάει ένα σημαντικό κομμάτι του χρόνου του στη μονάδα νεφρού. Οφείλει να ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με σωστή διατροφή, τακτική άσκηση και συνέπεια στη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Επίσης, η αιμοκάθαρση επηρεάζει και την γενικότερη υγεία του ασθενούς σε διάφορα επίπεδα. Η διαχείριση επιπλοκών όπως η αναιμία, τα προβλήματα υγείας των οστών και οι καρδιαγγειακές παθήσεις γίνονται αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς του.

Ωστόσο, με ολοκληρωμένη φροντίδα και υποστήριξη από τους παρόχους υγείας, οι ασθενείς μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις πιο αποτελεσματικά και να επιτύχουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ποιοτική και ολοκληρωμένη φροντίδα

Η διαδικασία της αιμοκάθαρσης είναι πολυπαραγοντική και για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να γίνεται εντός μιας οργανωμένης Κλινικής με έμπειρους ιατρούς όλων των σχετιζόμενων ειδικοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα, χρειάζονται έμπειροι νεφρολόγοι, εξειδικευμένοι νοσηλευτές, καρδιολόγοι, και ομάδα αγγειοχειρουργών με σημαντική κλινική εμπειρία στη δημιουργία αγγειακών προσπελάσεων.  Επιπλέον, για την αιμοκάθαρση πρέπει να εξασφαλίζεται ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον από το Κέντρο, έτσι ώστε ο ασθενής να αισθάνεται φιλόξενα.

H Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Θεραπευτηρίου Αθηνών διαθέτει υποδομές τελευταίας τεχνολογίας και στελεχώνεται από εξειδικευμένο ιατρικό όλων των σχετικών ειδικοτήτων και νοσηλευτικό προσωπικό, παρέχοντας στους ασθενείς το υψηλότερο επίπεδο φροντίδας  και διασφαλίζοντας, ότι κάθε άτομο λαμβάνει την υποστήριξη που χρειάζεται.

Όλο Υγεία

Scroll to Top