Μανούσος Μανουσάκης: Έφυγε από τη ζωή από οξεία λευχαιμία

Μανούσος Μανουσάκης

Τη θλίψη στον χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης σκόρπισε το βράδυ της Τετάρτης η είδηση πως ο σκηνοθέτης των μεγάλων επιτυχιών, Μανούσος Μανουσάκης, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 74 ετών.

Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Υγεία, καθώς, σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις της συζύγου του, έπασχε από οξεία λευχαιμία. Μιλώντας στην εκπομπή «Το Πρωινό», η κυρία Μαρία Μανουσάκη δήλωσε: «Ήταν οξεία λευχαιμία, ραγδαία. Μέχρι την τελευταία στιγμή ο Μανούσος ήταν παρών. Και είναι παρών!».

Ενθαρρυντικά επιστημονικά δεδομένα στην αντιμετώπιση της χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας

Τι είναι η οξεία λευχαιμία

Σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ, η λευχαιμία είναι ένας καρκίνος του αίματος, που χαρακτηρίζεται από την ταχεία ανάπτυξη μη φυσιολογικών κυττάρων του αίματος. Αυτή η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη λαμβάνει χώρα στον μυελό των οστών, όπου παράγεται το μεγαλύτερο μέρος του αίματος.

Σε αντίθεση με άλλους καρκίνους, η λευχαιμία γενικά δεν σχηματίζει μάζα (όγκο) που εμφανίζεται σε απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες ή αξονικές τομογραφίες. Υπάρχουν πολλοί τύποι λευχαιμίας. Μερικοί είναι πιο συχνά στα παιδιά, ενώ άλλοι είναι πιο συνηθισμένα στους ενήλικες. Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο της λευχαιμίας και άλλους παράγοντες.

Κατηγορίες λευχαιμίας

Οι γιατροί ταξινομούν τη λευχαιμία με βάση το πόσο γρήγορα εξελίσσεται και τον τύπο των αιμοσφαιρίων που εμπλέκονται.

Κατηγορίες ανάλογα με την ταχύτητα εξέλιξης της νόσου

  • Οξεία λευχαιμία. Τα κύτταρα της λευχαιμίας διαιρούνται γρήγορα και η ασθένεια εξελίσσεται ταχέως. Στην οξεία λευχαιμία, ο ασθενής αισθάνεται άρρωστος μέσα σε εβδομάδες από τη δημιουργία των λευχαιμικών κυττάρων. Η οξεία λευχαιμία είναι απειλητική για τη ζωή και απαιτεί άμεση έναρξη θεραπείας. Η οξεία λευχαιμία είναι ο πιο συχνός καρκίνος στα παιδιά.
  • Χρόνια λευχαιμία. Συχνά, αυτά τα κύτταρα λευχαιμίας συμπεριφέρονται τόσο ως ανώριμα όσο και ως ώριμα αιμοσφαίρια. Η ασθένεια τυπικά επιδεινώνεται αργά σε σύγκριση με την οξεία λευχαιμία. Οι ασθενείς με χρόνια λευχαιμία μπορεί να μην έχουν εμφανή συμπτώματα για χρόνια. Η χρόνια λευχαιμία είναι πιο συχνή στους ενήλικες παρά στα παιδιά.

«Διαγνώστηκα στα 16 με καρκίνο του αίματος που επηρεάζει τους ηλικιωμένους – Τι με έκανε να μην τα παρατήσω» – Γιατί όλο και περισσότεροι νέοι παθαίνουν αιματολογικούς καρκίνους

Κατηγορίες ανά τύπο κυττάρου

  • Η μυελογενής (mai-uh-lOW-juh-nuhs) ή μυελοειδής λευχαιμία αναπτύσσεται από μυελοειδή κύτταρα. Τα φυσιολογικά μυελοειδή κύτταρα αναπτύσσονται σε ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια.
  • Η λεμφοκυτταρική λευχαιμία αναπτύσσεται από λεμφοειδή κύτταρα. Τα φυσιολογικά λεμφοειδή κύτταρα αναπτύσσονται σε λευκά αιμοσφαίρια που αποτελούν σημαντικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματός σας.

Ποιος ήταν ο Μανούσος Μανουσάκης

Ο Μανούσος Μανουσάκης γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου (London Film School) στην Αγγλία. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ξεκίνησε να εργάζεται αρχικά στον κινηματογράφο.

Μία από τις πρώτες του δουλειές ήταν η ταινία «Βαρθολομαίος» το 1973. Στην ταινία αυτή είχε τριπλό ρόλο καθώς έγραψε το σενάριο και έκανε την σκηνοθεσία και την παραγωγή αυτής. Η ταινία απέσπασε ειδική μνεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαν Ρέμο του 1973, αλλά στην Ελλάδα απαγορεύτηκε από τη χούντα, η ταινία αυτή προβλήθηκε και σε κινηματογράφο της Θεσσαλονίκης το 1973 (οδός Βασ. Όλγας και οδός Μαρτίου), οι ηθοποιοί στο σύνολό τους σχεδόν ήταν κάτοικοι του Χιλιομοδίου Κορίνθιας, επίσης στην είσοδο του κινηματογράφου υπήρχε αστυνομικός της χούντας.

Ακολούθησαν κι άλλες κινηματογραφικές παραγωγές όπως το «Άρχοντες» το 1978, «Η σκιάχτρα» το 1985 ενώ συμμετείχε στις ταινίες «Σουβλίστε τους!», «Έτσι θα πάρουμε το κουραδόκαστρο» και «Το τραγούδι της επιστροφής», όπου είχε παρουσία ως ηθοποιός. Στον κινηματογράφο έχει υπογράψει σκηνοθετικά τις ταινίες «Παραλάβατε διορισμόν» το 1996, «Κόκκινος δράκος» το 1998 και «Ουζερί Τσιτσάνης» το 2015.

Στα μέσα τις δεκαετίας του 1980 έκανε τα πρώτα του βήματα ως σκηνοθέτης τηλεοπτικών σειρών. Πιο συγκεκριμένα ανέλαβε την σκηνοθεσία των σειρών: «Καλλικαντζαροδουλειές» (1985-1986), «Μικρογραφίες» (1986-1987) και «Τα καλύτερά τους χρόνια» (1989).

Το όνομά του έχει συνδυαστεί με τη σκηνοθεσία και παραγωγή ελληνικών τηλεοπτικών σειρών στην ιδιωτική τηλεόραση από τις αρχές του 1990 μέχρι σήμερα. Οι δραματικές σειρές οι οποίες σκηνοθέτησε βασίζονται σεναριακά σε απαγορευμένους έρωτες, ενώ κάποιες από αυτές (Ψίθυροι καρδιάς, Άγγιγμα ψυχής, Μη μου λες αντίο, Η αγάπη ήρθε από μακριά) θεωρούνται από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης.

Όλο Υγεία

Scroll to Top