Ο «υποτιμημένος» χυμός που μπορεί να μειώσει το σάκχαρο, να κάψει λίπος και να αποτρέψει ασθένειες

Ο «υποτιμημένος» χυμός που μπορεί να μειώσει το σάκχαρο, να κάψει λίπος και να αποτρέψει ασθένειες

Για χιλιετίες, αυτός ο «υποτιμημένος» χυμός έπαιζε ρόλο στις φαρμακευτικές θεραπείες. Όπως αποδεικνύεται, η χρήση του ως θεραπευτικού ποτού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, να διευκολύνει τη διαχείριση του βάρους και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου.

Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η επένδυση σε αυτόν τον χυμό, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες του κρυολογήματος και της γρίπης, θα μπορούσε να αξίζει τον κόπο, ειδικά εάν για όσους ενδιαφέρονται για εναλλακτικές των φαρμάκων λύσεις που βασίζονται στην παραδοσιακή ιατρική.

Ο Νο1 χυμός για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και τη μείωση της πίεσης

Ποιος είναι ο «υποτιμημένος» χυμός και τα οφέλη του για την υγεία

Τα οφέλη του σαμπούκου για την υγεία είναι φημισμένα. Ο σαμπούκος είναι ένα μικρό, μαύρο-μωβ μούρο που προέρχεται από το ομώνυμο δέντρο. Τα μούρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σιρόπι για ιατρικούς σκοπούς, κάτι που μπορεί να έχει κάποια πιθανά οφέλη για την υγεία.

  1. Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα
  2. Καίει το λίπος
  3. Ενισχύει την ανοσία
  4. Μειώνει τη διάρκεια των λοιμώξεων του αναπνευστικού

1. Μείωση του σακχάρου στο αίμα

Σε μια δοκιμή του 2024 που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να πίνουν χυμό σαμπούκου για μία εβδομάδα. Στη συνέχεια, εξετάστηκαν δείγματα των κοπράνων τους για να εντοπιστούν τυχόν θετικές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα των συμμετεχόντων είχαν μειωθεί κατά 24%, πιθανώς λόγω των φλαβονοειδών που βρίσκονται στον χυμό σαμπούκου που ονομάζονται ανθοκυανίνες.

«Αυτή είναι η πρώτη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους που αποδεικνύει ότι η καθημερινή κατανάλωση χυμού σαμπούκου για μία εβδομάδα αυξάνει σημαντικά τις μικροβιακές κοινότητες του εντέρου που σχετίζονται με οφέλη για την υγεία», ανέφερε η Christy Teets, συνεργάτις στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Ουάσιγκτον που εργάστηκε στην έρευνα.

Μια μελέτη του 2016 στο International Journal of Molecular Sciences ανέφερε το εκχύλισμα σαμπούκου ως βοηθητικό και για ασθενείς με διαβήτη. Συγκεκριμένα, το εκχύλισμα φάνηκε να προκαλεί πτώση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας και της αντίστασης στην ινσουλίνη. Ωστόσο, η μελέτη διερεύνησε το εκχύλισμα σαμπούκου για ζώα, όχι για ανθρώπους.

2. Κάψιμο λίπους

Στην προαναφερθείσα δοκιμή του 2024, ο χυμός σαμπούκου αποδείχθηκε ότι βελτιώνει την οξείδωση του λίπους κατά 27%, πέρα από τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση χυμού σαμπούκου για επτά ημέρες έκανε τον οργανισμό των συμμετεχόντων να κάψουν πιο αποτελεσματικά το σωματικό λίπος.

Ο αρχαίος χυμός που μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων – Κάνει καλό στην αναιμία και στην αϋπνία

Αν και δεν είναι σαφές ποιος ακριβώς μηχανισμός προκάλεσε αυτό το αποτέλεσμα, αυτό το εύρημα βοηθά να καταδειχθεί η ανάγκη για περισσότερες δοκιμές σχετικά με την αποτελεσματικότητα του χυμού σαμπούκου ως τροφής φιλικής προς τον διαβήτη και τη δίαιτα.

Συνολικά, οι μελέτες σχετικά με τη σχέση του χυμού σαμπούκου τόσο με τη μείωση του σακχάρου στο αίμα όσο και με τη διαχείριση του βάρους παραμένουν κάπως ισχνές. Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχουν περισσότερα στοιχεία που σχετίζονται με τη θεωρία ότι ο χυμός σαμπούκου βοηθά στην καταπολέμηση των παρενεργειών του κρυολογήματος και των ιών.

3. Ενίσχυση της ανοσίας

Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2015 στο Journal of Functional Foods έδειξε ότι ο σαμπούκος θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει το οξειδωτικό στρες και να τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα χάρη στις υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών του.

Μια μελέτη του 2023 στο Molecules κατέληξε επίσης σε ένα παρόμοιο συμπέρασμα, εξηγώντας ότι πιθανότατα οι ανθοκυανίνες στο σαμπούκο θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως αντιοξειδωτικά. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, οι ανθοκυανίνες μπορεί να είναι χρήσιμες ως αντιϊικά καθώς και ως υποστηρικτές του ανοσοποιητικού συστήματος.

4. Μείωση της διάρκειας των συμπτωμάτων κρυολογήματος και γρίπης

Μια ανασκόπηση του 2020 στο Advances in Integrative Medicine διαπίστωσε ότι η κατάποση σκευασμάτων σαμπούκου εντός δύο ημερών από τη λοίμωξη από αναπνευστικό ιό θα μπορούσε να μειώσει στο μισό τη διάρκεια των συμπτωμάτων. Με άλλα λόγια, αν θέλετε να δοκιμάσετε χυμό σαμπούκου, δοκιμάστε τον στο πρώτο φτάρνισμα ή βήξιμο.

Αυτό ευθυγραμμίζεται με τα αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής του 2004 που δημοσιεύθηκε στο Journal of International Medical Research, στην οποία παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση σιροπιού σαμπούκου αφαίρεσε τέσσερις ημέρες συμπτωμάτων σε άτομα με γρίπη.

Ο χυμός που ρυθμίζει την πίεση, προλαμβάνει την αναιμία και ενισχύει την όραση

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η προσθήκη χυμού ή σιροπιού σαμπούκου στη διατροφή σας θα αποτρέψει το επόμενο μικρόβιο που θα κολλήσετε. Όμως, το να καταναλώσετε λίγο χυμό σαμπούκου όταν είστε άρρωστοι, θα μπορούσε να μειώσει το χρόνο που παλεύετε με τα συμπτώματα.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top