Site icon Όλο Υγεία

Οι υπερτροφές που κόβουν την επιθυμία για γλυκό – Βελτιώνουν την πεπτική υγεία

υπερτροφές, επιθυμία για γλυκό

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: 123RF

Μήπως έχετε συχνά έντονη επιθυμία για γλυκό; Και δεν μπορείτε να αντισταθείτε μόλις δείτε ένα υπέροχο τιραμισού ή προφιτερόλ; Ή να κόψετε τα ανθυγιεινά σνακ που σας δίνουν πολλές θερμίδες και αυξάνουν το σωματικό σας βάρος; Τα νέα είναι καλά. Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι υπάρχουν υπερτροφές που βάζουν φρένο στην επιθυμία σας για ζάχαρη.

Το να κόψετε τη συνήθεια να καταναλώνετε ανθυγιεινά και γεμάτα θερμίδες σνακ μπορεί να είναι μια πραγματική πρόκληση, αλλά μία ειδικός αποκάλυψε τι μπορεί να σας βοηθήσει να κόψετε επιτέλους τα σνακ που σας παχαίνουν.

Όπως τονίζει η ειδικός στη ζύμωση Kirsten Shockey, η επιθυμία σας για γλυκό έχει να κάνει λιγότερο με τη δύναμη της θέλησης και περισσότερο με το έντερό σας.

Μιλώντας στο podcast The Drs Kitchen, η γκουρού της ζύμωσης Kirsten Shockey εμβάθυνε στην επιστήμη που κρύβεται πίσω από τις επιθυμίες μας για γλυκό.

Οι υπερτροφές που κόβουν την επιθυμία για γλυκό

Η ίδια τόνισε ότι η κατανάλωση ζυμωμένων τροφίμων, γνωστών για το ρόλο τους στη μείωση της φλεγμονής, μπορεί επίσης να περιορίσει την επιθυμία σας για γλυκές, ανθυγιεινές λιχουδιές.

Εμβαθύνοντας περισσότερο στην επιστήμη, η Kirsten εξήγησε: «Ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα είναι ότι τα μικρόβια του εντέρου καθορίζουν τις επιθυμίες μας. Αν νιώθετε ενοχές για τις λιγούρες σας, κατηγορήστε το έντερό σας, δεν φταίτε εσείς! Είναι το έντερο που λέει: «Θέλω το κρουασάν σοκολάτας», δεν είναι ο εγκέφαλός σας».

«Αυτό είναι μέρος της σύνδεσης εντέρου-μυαλού», επισήμανε η Kirsten, τονίζοντας το γνωστό γεγονός ότι οι λιγούρες για ζάχαρη και η επιθυμία για γλυκό συχνά μειώνονται όταν οι άνθρωποι υιοθετούν μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Η ειδικός εξήγησε την επιστήμη που κρύβεται πίσω από αυτό το φαινόμενο, αναφέροντας ότι με το να μην ταΐζετε τα μικρόβια που αγαπούν τη ζάχαρη, ο αριθμός τους μειώνεται, δημιουργώντας χώρο για άλλα ωφέλιμα μικρόβια.

Σύμφωνα με την Kirsten, μπορείτε να ζυμώσετε τρόφιμα στο σπίτι ή αν δεν έχετε τον χρόνο, μπορείτε να προμηθευτείτε από τα καταστήματα. Η ίδια σας συμβουλεύει να επιλέγετε ζωντανά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, δεν είναι παστεριωμένα και πωλούνται στα ψυγεία.

Οι υπερτροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, κόβουν τη λιγούρα για γλυκό και βελτιώνουν την πεπτική σας υγεία είναι:

Το ξινολάχανο: Είναι ένα ζυμωμένο προϊόν που φτιάχνεται από λάχανο. Η ζύμωση γίνεται με τη βοήθεια γαλακτοβακίλλων, οι οποίοι μετατρέπουν τα φυσικά σάκχαρα του λάχανου σε γαλακτικό οξύ. Αυτό δίνει στο ξινολάχανο την ξινή και δροσιστική του γεύση, καθώς και την χαρακτηριστική του υφή.

Το Κίμτσι (Kimchi): Είναι το Κορεάτικο τουρσί το οποίο φτιάχνεται από διάφορα λαχανικά. Συνήθως φτιάχνεται με Κινέζικο λάχανο. Το λάχανο εμποτίζεται σε νερό με αλάτι. Εξουδετερώνονται τα επιβλαβή για τον οργανισμό βακτήρια και τα υπόλοιπα προκαλούν ζύμωση και μετατρέπουν τα σάκχαρα και τους υδατάνθρακες σε γαλακτικό οξύ. Έχει μία πλούσια ένταση στο στόμα και χαρακτηρίζεται από την όξινη και πικάντικη γεύση του.

Το κεφίρ: Είναι ένα ρόφημα, που παραδοσιακά γίνεται με αγελαδινό γάλα ή κατσικίσιο και το οποίο έχει υποστεί ζύμωση. Αυτό γίνεται μόλις προσθέσετε καλλιέργειες ζυμομυκητών και βακτηρίων γαλακτικού οξέος, που μοιάζουν με κομμάτι από κουνουπίδι στην εμφάνιση. Το κεφίρ είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και προβιοτικά τα οποία είναι ευεργετικά για την καλή υγεία του εντέρου.

Το ψωμί με προζύμι: Είναι ένα ζυμωτό ψωμί που παρασκευάζεται με χρήση μαγιάς που έχει υποστεί ζύμωση και όχι εμπορικής μαγιάς. Έτσι, αυτό το υπέροχα λαστιχωτό ψωμί είναι πιο υγιεινό για εσάς. Η διαδικασία ζύμωσης σημαίνει ότι το ψωμί είναι με προζύμι είναι πιο εύκολο να αφομοιωθεί από το σώμα σε σχέση με άλλα ψωμιά και περιέχει επίσης λιγότερη γλουτένη, ενώ η υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σημαίνει ότι είναι μια καλή επιλογή για άτομα που πρέπει να παρακολουθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version