Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ορισμένες τροφές έχουν ευεργετική επίδραση είτε όσον αφορά στην πρόληψη της υπέρτασης είτε στη μείωσή της. Συγκεκριμένα, βρήκαν τρία τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε όσους πάσχουν από υπέρταση.
Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η μείωση του αλατιού είναι ένας τρόπος για να αποφύγουν την υψηλή αρτηριακή πίεση. Αλλά δεν είναι ο μόνος με τον οποίο η διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε την υπέρταση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι πολύ συχνή, ειδικά σε μεγαλύτερους ενήλικες. Συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, επομένως μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι την έχουν.
Αρτηριακή πίεση: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές ανά ηλιακή ομάδα – Πότε να ανησυχήσετε
Ωστόσο, είναι αρκετά σοβαρή κατάσταση, καθώς επιβαρύνει επιπλέον τα αιμοφόρα αγγεία, την καρδιά και άλλα όργανα, όπως τον εγκέφαλο, τα νεφρά και τα μάτια. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών καταστάσεων όπως καρδιακές παθήσεις, καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική νόσο και αγγειακή άνοια.
Οι 3 τροφές που μειώνουν την αρτηριακή πίεση και προστατεύουν από υπέρταση
- Ντομάτα
- Γιαούρτι
- Φασόλια
1. Ντομάτα
Επομένως, υπάρχουν μεγάλα οφέλη εάν οι άνθρωποι μπορέσουν να τη μειώσουν πριν προκύψει η ανάγκη για φάρμακα. Σύμφωνα με μια μελέτη, άτομα που έτρωγαν 110 γραμμάρια ντομάτες την ημέρα -δηλαδή περίπου μια χούφτα ντοματίνια- είχαν 36% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υπέρταση από εκείνους που έτρωγαν λιγότερες ντομάτες.
Στη μελέτη των 7.056 συμμετεχόντων, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Hypertension της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, αποδείχθηκε ότι ήταν το λυκοπένιο (η κόκκινη αντιοξειδωτική ένωση που δίνει στις ντομάτες το χρώμα τους) και το κάλιο που είχαν προστατευτική δράση.
«Οι ντομάτες περιέχουν κάλιο, το οποίο βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων υγρών και νατρίου στο σώμα, και λυκοπένιο, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων», εξήγησε η διαιτολόγος Δρ. Linia Patel.
Υπέρταση: Καρδιολόγοι αποκαλύπτουν τι μπορεί να σας βάλει σε κίνδυνο εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
2. Γιαούρτι
Ένα άλλο φαγητό που πρέπει να δοκιμάσετε είναι το γιαούρτι -αλλά όχι αυτό με γλυκιά γεύση. Μια ημερήσια μερίδα (ουσιαστικά μια μικρή μερίδα 150 γραμμαρίων) γιαουρτιού έδειξε ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση σε μια μελέτη στο International Dairy Journal.
Οι ερευνητές που διεξήγαγαν τη δοκιμή πρότειναν ότι τα βακτήρια στο γιαούρτι συμβάλλουν στην προώθηση της απελευθέρωσης πρωτεϊνών που μειώνουν την αρτηριακή πίεση.
Ο Rhiannon Lambert, συγγραφέας του The Science of Nutrition σημείωσε: «Άλλα θρεπτικά συστατικά στο γιαούρτι, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο, είναι σημαντικά για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε απλές, φυσικές ποικιλίες για τα οφέλη για την υγεία, που δεν περιέχουν ζάχαρη και περιττά πρόσθετα».
3. Φασόλια
Τέλος, σε όσους αρέσει το τσίλι con carne είναι τυχεροί, γιατί τα φασόλια είναι μια άλλη εξαιρετική τροφή για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ενώ τα περισσότερα φασόλια έχουν θετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση, οι πιο σκουρόχρωμες ποικιλίες όπως τα κόκκινα φασόλια και τα μαύρα φασόλια που έχουν αποδειχθεί ότι έχουν τη μεγαλύτερη θετική επίδραση στα αιμοφόρα αγγεία.
Πότε η πίεση είναι επικίνδυνη; Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές ανά ηλικία – Παράγοντες κινδύνου
Σε μια μικρή πιλοτική μελέτη που εξέταζε τις επιπτώσεις των φασολιών στις καρδιαγγειακές μετρήσεις, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα στον Καναδά έδειξαν ότι η αρτηριακή πίεση ήταν χαμηλότερη δύο ώρες μετά την κατανάλωση κόκκινων φασολιών σε σύγκριση με το ρύζι.