Είναι πραγματικά υγιεινό να πίνετε γάλα καθώς μεγαλώνετε; Οι ειδικοί απαντούν

Είναι υγιεινό να πίνετε γάλα καθώς μεγαλώνετε; Οι ειδικοί απαντούν

Μπορεί το γάλα να είναι μία από τις βασικές τροφές  για την ανατροφή μας, αλλά τα γαλακτοκομικά έχουν αποτελέσει αντικείμενο αυξημένου ελέγχου την τελευταία δεκαετία.

Το γάλα από ζώα ήταν βασικό συστατικό στοιχείο της διατροφής των ανθρώπων για χιλιετίες. Αλλά ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το ζωικό γάλα δεν έχει θέση στο σώμα μας. Πόσο αληθής είναι όμως αυτός ο ισχυρισμός; Διατροφολόγοι και ειδικοί σε θέματα υγείας απαντούν και εξετάζουν όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να συμβάλει στη συνολική μας διατροφή.

Ποια γάλατα είναι τα καλύτερα για εσάς – Για το έντερο, τη χοληστερόλη, το σάκχαρο, τα οστά

Τα οφέλη του γάλακτος για την υγεία

Ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνει το ζωικό γάλα μοναδικό είναι ότι είναι πηγή πλήρους πρωτεΐνης. «Είναι μια πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, που σημαίνει ότι περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που απαιτούνται για την ανάπτυξη, τη συντήρηση και τη βέλτιστη υγεία», αναφέρει η διαιτολόγος Amy Goldsmith.

Το γάλα μπορεί επίσης να προσφέρει διατροφικό λίπος, το οποίο είναι απαραίτητο συστατικό μιας υγιεινής διατροφής. Οι διατροφικές τάσεις τις τελευταίες δεκαετίες έχουν δαιμονοποιήσει τα κορεσμένα λίπη που βρίσκονται στο γάλα, αλλά ο διατροφολόγος Δρ. Peter Brukner, υποστηρίζει ότι οι κίνδυνοι μπορεί να είναι υπερεκτιμημένοι.

«Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν ότι αυτό το είδος λίπους θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αλλά νέες μελέτες δείχνουν ότι το λίπος των γαλακτοκομικών μπορεί να μην είναι τόσο επιβλαβές όσο πιστεύαμε», αναφέρει ο Brukner και προσθέτει ότι το πλήρες γάλα μπορεί να είναι κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής αν καταναλώνετε σε μέτριες ποσότητες.

Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη D, μια θρεπτική ουσία που υποστηρίζει την υγεία των οστών, τη λειτουργία των μυών και των νεύρων και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ποιο είναι το πιο υγιεινό γάλα και ποιο να αποφεύγουμε, σύμφωνα με διαιτολόγο

Επιπλέον, είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, βιταμίνης Α, ψευδάργυρου και σεληνίου. «Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο του ασβεστίου στις δίαιτες και αποτελούν πηγή πολλών άλλων μικροθρεπτικών συστατικών», τονίζει ο διατροφολός Rae Leach.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται φυσικά στο ζωικό γάλα, ενώ τα φυτικά γάλατα είναι συνήθως εμπλουτισμένα για να μιμούνται το ίδιο θρεπτικό προφίλ.

Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες στα περισσότερα μη ζωικά γάλατα (εκτός από το γάλα σόγιας) ωχριά σε σύγκριση με το αντίστοιχο αγελαδινό. Σε πολλές περιπτώσεις, η κατανάλωση μη ζωικού γάλακτος απαιτεί τη συμπλήρωση της διατροφής σας με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από άλλες πηγές τροφίμων.

Οι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με την κατανάλωση γάλακτος

Το γεγονός ότι το ζωικό γάλα μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη για την υγεία δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνεται από όλους. Κάθε άτομο έχει τις δικές του μοναδικές διατροφικές απαιτήσεις και στόχους.

Είναι αυτονόητο ότι όσοι επιλέγουν να ακολουθήσουν μια δίαιτα vegan ή χωρίς γαλακτοκομικά θα πρέπει να απέχουν από την κατανάλωσή του. Ενώ μερικοί άνθρωποι υιοθετούν αυτούς τους διατροφικούς περιορισμούς από επιλογή, υπάρχουν ορισμένες συνθήκες υγείας που απαγορεύουν εντελώς την κατανάλωσή του.

«Πολλοί άνθρωποι έχουν αλλεργίες στις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο γάλα όπως η καζεΐνη και ο ορός γάλακτος. Σε αυτά τα άτομα, ακόμη και μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις», αναφέρει ο Brukner.

Η Γκόλντσμιθ προσθέτει ότι ένα ενισχυμένο, φυτικό γάλα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι μια καλή επιλογή για όσους έχουν αλλεργίες. Ακόμη και όσοι έχουν την ικανότητα να καταναλώνουν, θα πρέπει να το κάνουν με μέτρο, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα τρόφιμα.

Ορισμένοι άνθρωποι δεν έχουν την ικανότητα να αφομοιώσουν τη λακτόζη, το κύριο σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα. Η έλλειψη των ενζύμων για τη διάσπαση της λακτόζης μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές όπως φούσκωμα, πόνο στο στομάχι και αέρια. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη πρέπει να εγκαταλείψουν εντελώς τα γαλακτοκομικά, αναφέρει ο Leach.

Αρτηριακή πίεση: Ποιο γάλα πρέπει να πίνετε για να τη μειώσετε

Ενώ ορισμένα συστατικά του ζωικού γάλακτος μπορεί να είναι ωφέλιμα για κάποιους και επιβλαβή για άλλους, οι ειδικοί σε θέματα υγείας συμφωνούν γενικά ότι το μη παστεριωμένο γάλα είναι επικίνδυνο για κατανάλωση, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος τροφιμογενούς ασθένειας.

Αν λοιπόν επιλέξετε να απολαύσετε γαλακτοκομικά, φροντίστε να επιλέξετε παστεριωμένες τροφές και να τις καταναλώνετε  με μέτρο.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top