Μακροζωία: Θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και να ζήσετε περισσότερο; Προσθέστε αυτά τα 2 υλικά στο πιάτο σας

τρόφιμα για κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Η σημασία της φροντίδας του σώματός μας με τις σωστές τροφές δεν μπορεί να υποεκτιμηθεί. Η παροιμία «είσαι ό,τι τρως» έχει ιδιαίτερη απήχηση όταν εξετάζουμε την περίπλοκη σύνδεση μεταξύ των διατροφικών μας συνηθειών, της μείωσης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και μιας πιο υγιούς, μεγαλύτερης διάρκειας ζωής.

Όπως αποδεικνύεται, τα τρόφιμα που τρώμε σε καθημερινή βάση επηρεάζουν τα πάντα, από την καρδιαγγειακή ανθεκτικότητα έως τη γνωστική λειτουργία. Κατανοώντας τη σχέση μεταξύ της διατροφής και της ευεξίας μας, μπορούμε να λάβουμε ενημερωμένες αποφάσεις που θέτουν τις βάσεις για μια μεγαλύτερη ζωή με ζωντάνια.

Η διατήρηση μιας θρεπτικής δίαιτας δεν σημαίνει απλώς να κόψετε τα επιβλαβή τρόφιμα (αν και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνετε). Ευτυχώς, υπάρχουν επίσης πάρα πολλά νόστιμα φαγητά που μπορούν να σας βοηθήσουν να προσθέσετε χρόνια στη ζωή σας μέσω μιας πιο υγιούς καρδιάς.

Η Laura M. Ali, διατροφολόγος και συγγραφέας της MIND Diet for Two, μιλά στο SheFinds και ρίχνει φως στη μεταμορφωτική δύναμη συγκεκριμένων τροφών που όχι μόνο ενισχύουν την υγεία της καρδιάς αλλά και ανοίγουν το δρόμο για μεγαλύτερη και πιο ικανοποιητική ζωή.

2 συστατικά που βοηθούν την καρδιά και συμβάλλουν στη μακροζωία

  1. Ξηροί καρποί
  2. Ψάρια

1. Ξηροί καρποί

ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί, πλούσιοι από ένα μείγμα υγιεινών λιπών, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών, αναδεικνύονται ως διατροφικές υπερδυνάμεις στην επιδίωξη της υγείας της καρδιάς και της μεγαλύτερης ζωής. Σύμφωνα με την Ali, δύο ποικιλίες που ξεχωρίζουν -τα καρύδια και τα αμύγδαλα- βρίσκονται στο επίκεντρο.

«Τα καρύδια είναι μια φανταστική προσθήκη στη διατροφή σας. Γεμάτα με φυτικά ω-3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού», παρατηρεί η ειδικός.

Τα αμύγδαλα, ένα ακόμη κόσμημα στο βασίλειο των ξηρών καρπών, προσφέρουν μια γευστική λύση στην υγεία της καρδιάς. «Μόνο 42 γραμμάρια την ημέρα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και γλυκόζης στο αίμα, βοηθώντας τελικά στη διαχείριση του σωματικού βάρους», επιβεβαιώνει η Ali επιβεβαιώνει.

Αυτοί οι ξηροί καρποί είναι επίσης πολύ ευέλικτοι. Η ειδικός προτείνει να τους ενσωματώσετε σε σαλάτες, ψητά λαχανικά ή ακόμα και να αναμίξετε το βούτυρο αμυγδάλου σε ένα πρωινό smoothie.

2. Ψάρια

καρδιά
Φωτογραφία: shche_ team/Unsplash

Στη συνέχεια, η Ali υπογραμμίζει τη σημασία των θαλασσινών για την προώθηση της υγιούς γήρανσης και τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. «Η έρευνα δείχνει ότι μόνο δύο μερίδες 85 γραμμαρίων την εβδομάδα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 36%», δηλώνει.

Τα οφέλη εκτείνονται πέρα από το καρδιαγγειακό σύστημα, με τη συχνή κατανάλωση θαλασσινών να σχετίζεται με βραδύτερο ρυθμό γνωστικής έκπτωσης και καλύτερη μνήμη καθώς τα άτομα γερνούν. Ο σολομός και ο τόνος αναδεικνύονται πρωταγωνιστές όταν πρόκειται για υγιεινά θαλασσινά.

Η Ali προτείνει πρακτικούς τρόπους για να ενσωματώσουμε αυτές τις υγιεινές για την καρδιά επιλογές στα καθημερινά μας γεύματα. «Προσθέστε σολομό ή τόνο σε μια σαλάτα για μεσημεριανό γεύμα, γαρίδες σε σάλτσα ζυμαρικών για ένα δείπνο με ζυμαρικά ή φτιάξτε τάκος ψαριού προσθέτοντας ψημένο μπακαλιάρο μαζί με λίγη σάλτσα και μπρόκολο σε τορτίγιες για ένα δείπνο με ψάρι», προτείνει.

Όλο Υγεία

Scroll to Top