Το βούτυρο είναι τελικά όσο επικίνδυνο πιστεύουμε; Τι υποστηρίζει νέα μελέτη

Το βούτυρο μπορεί να αυξήσει έως και 20% τον κίνδυνο θανάτου - Τι δείχνει νέα μελέτη

Το βούτυρο είναι ένα τρόφιμο που χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο είτε ως προϊόν επάλειψης, είτε ως έλαιο για τηγάνισμα και σοτάρισμα είτε ως dressing σε σαλάτες. Αν και είναι αναμφισβήτητα μια πιο ολοκληρωμένη επιλογή από ένα επεξεργασμένο προϊόν όπως η μαργαρίνη, οι επιστήμονες μας υπενθυμίζουν ότι το βούτυρο μπορεί να είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία τρόφιμο.

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε κάθε μέρα βούτυρο

Ανησυχητική μελέτη συνδέει το βούτυρο με αυξημένο κίνδυνο θανάτου

Πιο αναλυτικά, μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine, εξέτασε πώς επηρέασε τη θνησιμότητα η κατανάλωση βουτύρου έναντι φυτικών ελαίων.

Ερευνητές δημόσιας υγείας από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το MIT και το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία ανέλυσαν τις σχέσεις μεταξύ της υγείας και της πρόσληψης βουτύρου -είτε χρησιμοποιείται στη διαδικασία μαγειρέματος είτε επαλείφεται στα τρόφιμα- σε σύγκριση με τη χρήση:

Οι επιστήμονες συνέλεξαν δεδομένα σε διάστημα 33 ετών, μεταξύ 1990 και 2023, τα οποία παρασχέθηκαν από τρεις διαφορετικές πηγές. Συνολικά, αξιολογήθηκαν 221.054 ενήλικες, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτηματολόγια με επίκεντρο τη διατροφή κάθε τέσσερα χρόνια.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερο βούτυρο είχαν 15% υψηλότερο κίνδυνο συνολικής θνησιμότητας και υψηλότερο ποσοστό θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο από εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο.

Η αντικατάσταση του βούτυρου με φυτικά έλαια μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα

Η πρόσληψη φυτικών ελαίων, από την άλλη, συνδέθηκε με μείωση της θνησιμότητας. Η υψηλότερη κατανάλωση αυτών των ελαίων είχε ως αποτέλεσμα 16% χαμηλότερο κίνδυνο συνολικής θνησιμότητας από εκείνους που κατανάλωναν λιγότερα. Επιπλέον, κάθε 10 γραμμάρια φυτικών ελαίων που καταναλώνονταν συνδέθηκε με 11% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο.

Η «χρυσή» τροφή που προστατεύει από την άνοια και μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με το Harvard

Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η αντικατάσταση 10 γραμμαρίων βουτύρου με ισοδύναμη ποσότητα φυτικών ελαίων στην καθημερινή διατροφή είχε ως αποτέλεσμα 17% μείωση της συνολικής θνησιμότητας και 17% μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο. Από αυτά τα αποτελέσματα, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αντικατάσταση του βουτύρου με φυτικά έλαια μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστικά οφέλη για την πρόληψη πρόωρων θανάτων.

Προσθέτουν, ωστόσο, ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, καθώς η μελέτη αναγνώρισε ότι υπήρχαν πιθανές μεταβλητές που θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, είναι πιθανό οι συμμετέχοντες να είχαν αλλάξει τη διατροφή τους ως αποτέλεσμα μιας διάγνωσης. Επίσης, η πλειονότητα των συμμετεχόντων ήταν Καυκάσιοι ή επαγγελματίες υγείας, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τις τάσεις στα αποτελέσματα.

Ωστόσο, παρά την ανάγκη για πρόσθετες μελέτες, είναι σαφές ότι υπάρχουν οφέλη από την αντικατάσταση του βουτύρου με έλαια φυτικής προέλευσης, όπως αναφέρει το Healthline. Για παράδειγμα:

  • Το ελαιόλαδο περιέχει βιταμίνη Ε και ελαϊκό οξύ, ένα μονοκορεσμένο λίπος που πιστεύεται ότι έχει αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  • Το έλαιο καρδάμου πιστεύεται ότι μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.
    Τα αντιοξειδωτικά στο σησαμέλαιο θα μπορούσαν ενδεχομένως να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και να προστατεύσουν από ασθένειες όπως η νόσος Πάρκινσον.

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε ελαιόλαδο καθημερινά – Πόσο πρέπει να καταναλώνετε

Εάν είστε πρόθυμοι να κάνετε αυτή την αλλαγή στη διατροφή σας, αλλά αναρωτιέστε για το μέγεθος της μερίδας που θα πρέπει να καταναλώνετε, οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν: «Τα παρόντα αποτελέσματα δείχνουν ότι η αντικατάσταση 3 μικρών μπουκιών βουτύρου (περίπου 15 γραμμάρια) με 1 κουταλιά της σούπας φυτικό λάδι (περίπου 15 γραμμάρια) στην καθημερινή διατροφή μπορεί να συμβάλει στη μείωση της πρόωρης θνησιμότητας».

Πηγές: The Healthy, Mayo Clinic, JAMA Internal Medicine, Healthline

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top