Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη δείχνει πόσο καλά είναι ρυθμισμένο το σάκχαρο. Όσο πιο κοντά στο φυσιολογικό ποσοστό είναι η τιμή της, τόσο πιο καλή είναι η ρύθμιση του διαβήτη. Γιατί δεν πρέπει να έχετε υψηλές τιμές γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης;
Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία, ο στόχος της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 είναι κάτω από 6.5%. Για τον διαβήτη τύπου 2, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, αλλά και διαβητολογικές εταιρείες από άλλες χώρες, έχουν θέσει ως στόχο ποσοστό μικρότερο από 7%, ενώ σε άλλες χώρες είναι πιο αυστηροί και έχουν στόχο κάτω από 6.5%.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι τιμές της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης δεν πρέπει να υπερβαίνουν το όριο καθώς οι χαμηλές τιμές μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και διαβητικής νεφροπάθειας.
Βότανα που μειώνουν τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη
Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, ερευνητές από την Ισπανία διερεύνησαν την επίδραση των αρωματικών βοτάνων και μπαχαρικών στο γλυκαιμικό προφίλ ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Διαπίστωσαν ότι το μαύρο κύμινο, η κανέλα, το τζίντζερ, η κουρκουμίνη και ο κρόκος μείωσαν σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης αίματος νηστείας. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι το μαύρο κύμινο και το τζίντζερ βελτίωσαν σημαντικά τα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) σε ασθενείς με διαβήτη, ενώ η κανέλα και το τζίντζερ μείωσαν σημαντικά τη συγκέντρωση ινσουλίνης.
Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί κρίσιμο πρόβλημα υγειονομικής περίθαλψης, καθώς επηρεάζει 460 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ο επιπολασμός του έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, συμβάλλοντας σε τρεις ή περισσότερες συννοσηρότητες στο 60% των ασθενών δέκα χρόνια μετά τη διάγνωση και προκαλώντας 6,7 εκατομμύρια ετήσιους θανάτους.
Διάφοροι παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής, του μεταβολισμού και του περιβάλλοντος, επηρεάζουν τη νόσο. Ενώ οι μη τροποποιήσιμοι παράγοντες, όπως η εθνικότητα και το οικογενειακό ιστορικό, παίζουν ρόλο, η αντιμετώπιση των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου, όπως η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η παχυσαρκία και η ανθυγιεινή διατροφή, μπορεί δυνητικά να αποτρέψει τον διαβήτη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διατροφική καθοδήγηση είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της διάρκειας ζωής και της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Η κατάλληλη διατροφή για τους διαβητικούς
Οι ασθενείς με διαβήτη πρέπει να ακολουθούν μία υγιεινή, μεσογειακή διατροφή και να δίνουν έμφαση στην υψηλή κατανάλωση εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και μέτριας πρόσληψης ψαριών, πουλερικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, περιορίζοντας την πρόσληψη κόκκινου κρέατος και αλκοόλ.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει θετικά το μεταβολικό σύνδρομο και να βελτιώσει το γλυκαιμικό προφίλ. Οι ειδικοί σας συνιστούν να καταναλώνετε αρωματικά βότανα και μπαχαρικά, όπως μαύρο κύμινο, γαρύφαλλο, μαϊντανό, κρόκο, θυμάρι, τζίντζερ, μαύρο πιπέρι, δεντρολίβανο, κουρκουμά, βασιλικό, ρίγανη και κανέλα, γνωστά για τα πολλά οφέλη τους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αντικαρκινικών, αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους.
Διαβήτης: Το διακριτικό σημάδι που μπορεί να εμφανιστεί χρόνια πριν από άλλα συμπτώματα
Η μελέτη για τα βότανα και τα μπαχαρικά
Η συστηματική ανασκόπηση περιλάμβανε 77 μελέτες, ενώ η μετα-ανάλυση περιλάμβανε 45 μελέτες (3.050 συμμετέχοντες).
Οι μελέτες αφορούσαν διαφορετικές δόσεις των μπαχαρικών και των βοτάνων και αξιολόγησαν την επίδρασή τους στο γλυκαιμικό προφίλ. Τα πρωτεύοντα αποτελέσματα περιλάμβαναν μεταβολές της γλυκόζης νηστείας, της ινσουλίνης και της HbA1c, ενώ τα δευτερεύοντα αποτελέσματα περιλάμβαναν μεταβολές του σωματικού βάρους και του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το μαύρο κύμινο επέδειξε την πιο ουσιαστική μείωση της γλυκόζης νηστείας, ακολουθούμενη από την κανέλα και το τζίντζερ, την κουρκουμίνη και τον κρόκο.
Επιπλέον, μόνο το τζίντζερ και το μαύρο κύμινο παρουσίασαν σημαντική βελτίωση της HbA1c, ενώ η κανέλα και το τζίντζερ μείωσαν σημαντικά τα επίπεδα ινσουλίνης. Μεταξύ των αρωματικών βοτάνων και μπαχαρικών που αναλύθηκαν, το τζίντζερ ξεχώρισε ως ο μοναδικός παράγοντας που συνέβαλε σε σημαντικές μειώσεις και στα τρία εξεταζόμενα αποτελέσματα: HbA1c, γλυκόζη νηστείας και επίπεδο ινσουλίνης.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μελέτη θα μπορούσε να προσδιορίσει τα πιθανά θεραπευτικά οφέλη διαφόρων αρωματικών βοτάνων και μπαχαρικών για τη διαχείριση του διαβήτη. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον προσδιορισμό των βέλτιστων δοσολογιών και την αξιολόγηση της επίδρασης των ενεργών συστατικών των βοτάνων και των μπαχαρικών, διευκολύνοντας την εφαρμογή τους σε στοχευμένες παρεμβάσεις για τον γλυκαιμικό έλεγχο σε ασθενείς με διαβήτη.