Site icon Όλο Υγεία

Το βορειοελλαδίτικο μπαχαρικό που ενισχύει τον μεταβολισμό, καταστέλλει την όρεξη και μειώνει τη φλεγμονή

Το βορειοελλαδίτικο μπαχαρικό που ενισχύει τον μεταβολισμό, καταστέλλει την όρεξη και μειώνει τη φλεγμονή

Φωτογραφία: 123rf

Υπάρχει ένα βορειοελλαδίτικο μπαχαρικό που αποθηκεύεται μαζί με τη ρίγανη και το θυμάρι και προστίθεται σε πιάτα για έξτρα νοστιμιά και πικάντικη γεύση. Ωστόσο, τα οφέλη του για την υγεία εκτείνονται πέρα ​​από τη χρήση του ως αρωματικό. Ποιο είναι;

Αυτές οι πικάντικες μικρές νιφάδες μπορούν επίσης να ενισχύσουν το μεταβολισμό, να μειώσουν την πείνα, να μειώσουν τον πόνο και πιθανώς να καταπολεμήσουν τον καρκίνο του προστάτη.

Το καυτερό συστατικό που μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και ανακουφίζει από τον πόνο και τη ρινική συμφόρηση

Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται το μπούκοβο ως ένα απλό μπαχαρικό, ένα κοινό μαγειρικό συστατικό που η μόνη του ιδιότητα είναι να προσθέτει τη χαρακτηριστική πικάντικη γεύση σε πιάτα που ίσως έχουν βγει λίγο άνοστα. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι τα οφέλη του ξεπερνούν κατά πολύ τις μαγειρικές του χρήσεις, καθώς επιδρά σημαντικά σε πολλούς τομείς της υγείας.

Το βορειοελλαδίτικο μπαχαρικό και η επίδραση της καψαϊκίνης

Το μπούκοβο, δηλαδή οι θρυμματισμένες νιφάδες κόκκινης πιπεριάς, αποτελείται από συνδυασμό τύπων κόκκινης πιπεριάς τσίλι. Αντσό, καμπάνα, καγιέν και άλλες πιπεριές μπορούν να αποτελούν μέρος του μείγματος αποξηραμένου και αλεσμένου μπούκοβου.

Έχει κόκκινο κεραμιδί χρώμα και πικάντικη γεύση. Συνήθως χρησιμοποιείται σε κρεατικά και σάλτσες και αποτελεί σημαντικό στοιχείο της Βορειοελλαδίτικης κουζίνας. Στη Μεσανατολίτικη κουζίνα συναντάται με την ονομασία πουλ μπιμπέρ (κατά λέξη «νιφάδες πιπεριάς»).

Οι περισσότερες από αυτές τις πιπεριές περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται καψαϊκίνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην εξάντληση των νευροδιαβιβαστών που σηματοδοτούν τον πόνο, να εμποδίσει τη φλεγμονή και να λειτουργήσει αποτελεσματικά σαν παυσίπονο.

Η καψαϊκίνη έχει επίσης βαθιά επίδραση στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη, εμποδίζοντάς τα να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν κυτταρικό θάνατο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer Research το 2006.

Τα οφέλη του μπούκοβου για την υγεία

  1. Μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό
  2. Μπορεί να καταστείλει αποτελεσματικά την όρεξη
  3. Μπορεί να περιορίσει τη φλεγμονή

1. Μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό

Το κάψιμο που προέρχεται από την κατανάλωση μπούκοβου μπορεί να ευθύνεται για τα αποτελέσματα που έχει στον μεταβολισμό.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Purdue που δημοσιεύθηκε το 2011 διαπίστωσε ότι η προσθήκη μόλις μισού κουταλιού (ένα γραμμάριο) αποξηραμένου, αλεσμένου μπούκοβου στα γεύματα βοήθησε τα άτομα να κάψουν περισσότερες θερμίδες από αυτά που δεν κατανάλωναν το μείγμα πικάντικου πιπεριού.

Ποιο είναι το Νο1 μπαχαρικό για την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με διαιτολόγους

Οι ερευνητές αποδίδουν το αποτέλεσμα αυτό στο «κάψιμο» της αποξηραμένης κόκκινης πιπεριάς -η αισθητηριακή εμπειρία διεγείρει την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, τη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας και τον αυξημένο έλεγχο της όρεξης.

2. Μπορεί να καταστείλει αποτελεσματικά την όρεξη

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Purdue βρήκαν επίσης ότι το μπούκοβο είναι ένα κατασταλτικό της όρεξης για άτομα που δεν είναι συνηθισμένα στο μπαχαρικό. Με μισό κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο καθημερινά στο φαγητό, το μπαχαρικό ήταν σε θέση να μειώσει το αίσθημα της πείνας σε όσους δεν το κατανάλωναν συχνά.

Αυτοί οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης λιγότερη λαχτάρα για λιπαρά, αλμυρά και γλυκά τρόφιμα -αλλά το αποτέλεσμα φάνηκε μόνο μεταξύ εκείνων που δεν το κατανάλωναν συχνά. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όταν οι άνθρωποι συνηθίσουν το μπούκοβο, είναι λιγότερο αποτελεσματικό στη μείωση της όρεξης.

3. Τα αντιοξειδωτικά στο μπούκοβο μπορούν να περιορίσουν τη φλεγμονή

Οι αποξηραμένες κόκκινες πιπεριές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Biomedicine and Biotechnology το 2012 βρήκε ένα σύνθετο μείγμα καροτενοειδών αντιοξειδωτικών σε εκχυλίσματα κόκκινης πιπεριάς.

Τα καροτενοειδή -και γενικά τα αντιοξειδωτικά- προάγουν την καλή υγεία καταπολεμώντας το οξειδωτικό στρες στο σώμα και περιορίζοντας τη φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και ασθένειες. Τα καροτενοειδή στο μπούκοβο είναι πολύ χρησιμοποιήσιμα από τον οργανισμό.

Υπέρταση: Τα 3 βότανα και μπαχαρικά που ρίχνουν φυσικά την πίεση – Πώς πρέπει να τα καταναλώνουμε

Περίπου το 50 έως 80% της περιεκτικότητας σε καροτενοειδή στις κόκκινες πιπεριές θα μπορούσε να είναι βιοδιαθέσιμο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2010 στο Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version