Βιταμίνη Β2: Tα συμπτώματα που δείχνουν έλλειψη – Που κάνει καλό

Βιταμίνη Β2

Η ριβοφλαβίνη, γνωστή και ως βιταμίνη Β2, που ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β, είναι απαραίτητη για το ανθρώπινο σώμα. Αποτελεί ουσιαστικό τμήμα σημαντικών ενζύμων στο σώμα και παίζει ρόλο στην παραγωγή ενέργειας, την ανάπτυξη και τον μεταβολισμό.

Η ριβοφλαβίνη υπάρχει φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα και προστίθεται σε ορισμένα προϊόντα διατροφής. Διατίθεται και σε μορφή συμπληρώματος.

Η χρήση του συμπληρώματος θα πρέπει να εξατομικεύεται και να ελέγχεται από επαγγελματία υγείας, όπως διαιτολόγο, φαρμακοποιό ή γιατρό. Πρέπει να έχουμε στον νου μας ότι κανένα συμπλήρωμα δεν προορίζεται για τη θεραπεία ή την πρόληψη ασθενειών.

Η ριβοφλαβίνη είναι ένα σημαντικό μέρος δύο κύριων συνενζύμων στο σώμα: το μονονουκλεοτίδιο της φλαβίνης (FMN) και το δινουκλεοτίδιο φλαβίνης αδενίνης (FAD), τα οποία παράγουν ενέργεια στο σώμα, βοηθούν στην ανάπτυξη και διασπάστε τα λίπη, τα φάρμακα και τα στεροειδή.

Η βιταμίνη Β2 βοηθά επίσης στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων ομοκυστεΐνης. Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης έχουν συσχετιστεί με καρδιακές παθήσεις.

Η ριβοφλαβίνη στην επιστημονική έρευνα

Οι επιστήμονες έχουν εξετάσει τη βιταμίνη Β2 για τον πιθανό ρόλο της σε ορισμένες καταστάσεις υγείας, όπως ο καρκίνος και η ημικρανία.

Καρκίνος: Αν και η ριβοφλαβίνη έχει μελετηθεί για το ρόλο της στην πρόληψη του καρκίνου, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη λήψη υψηλών δόσεων βιταμίνης Β2 για αυτόν τον σκοπό. Ούτε έχει βρεθεί πως η ριβοφλαβίνη έχει κάποιο ρόλο στη θεραπεία του καρκίνου αυτή τη στιγμή.

Μια μεγάλη μελέτη που επικεντρώθηκε στην ποιότητα της διατροφής περισσότερων από 386.000 συμμετεχόντων αξιολόγησε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Μεταξύ άλλων θρεπτικών συστατικών, η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Β2 συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Β2 σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, οι συγγραφείς παρατήρησαν μια ασθενή σχέση μεταξύ της πρόσληψης ριβοφλαβίνης και του κινδύνου καρκίνου του μαστού.

Ως εκ τούτου, απαιτείται περισσότερη έρευνα πριν από τη σύσταση συμπληρωμάτων βιταμίνης Β2 για την πρόληψη του καρκίνου. Στο μεταξύ, συνιστάται μια καθημερινή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες.

Ημικρανία: Οι ημικρανίες πιστεύεται ότι προκαλούνται από μιτοχονδριακή δυσλειτουργία και η βιταμίνη Β2 παίζει βασικό ρόλο στη μιτοχονδριακή λειτουργία. Η υψηλή δόση ριβοφλαβίνης για την πρόληψη της ημικρανίας έχει μελετηθεί. Μια συστηματική ανασκόπηση του 2017 διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων ριβοφλαβίνης μείωσε αποτελεσματικά τη συχνότητα των ημικρανιών.

Σε μια άλλη ανασκόπηση, 400 χιλιοστόγραμμα (mg) ριβοφλαβίνης ημερησίως είχαν σημαντική επίδραση στις ημέρες, τη διάρκεια και τη σοβαρότητα της ημικρανίας. Εάν έχετε ημικρανίες, μιλήστε με τον γιατρό σας για όλες τις διαθέσιμες επιλογές θεραπείας.

Ανεπάρκεια ριβοφλαβίνης: Από τι προκαλείται, πώς αντιμετωπίζεται

Η ανεπάρκεια ριβοφλαβίνης είναι σπάνια στις ανεπτυγμένες χώρες, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε ειδικές περιπτώσεις. Η αντιμετώπιση της ανεπάρκειας ριβοφλαβίνης μπορεί να γίνει καλύτερα με μια πολυβιταμίνη εάν υπάρχουν υποψίες για ανεπάρκειες σε άλλα θρεπτικά συστατικά.

Οι ποσότητες RDA ριβοφλαβίνης θα πρέπει να παρέχονται με συμπληρώματα, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται με τα γεύματα για καλύτερη απορρόφηση. Εάν τα από του στόματος συμπληρώματα δεν αποτελούν επιλογή, είναι επίσης διαθέσιμες ενέσεις ή ενδοφλέβιες πηγές ριβοφλαβίνης.

Η ανεπάρκεια προκύπτει από πολύ μικρή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών ή κακή απορρόφηση και χρήση ενός συγκεκριμένου θρεπτικού συστατικού. Τα άτομα με πολύ περιοριστικές δίαιτες μπορεί να μην μπορούν να λάβουν αρκετή βιταμίνη Β2.

Τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και τα κρέατα είναι όλα καλές πηγές ριβοφλαβίνης. Τα άτομα που δεν καταναλώνουν ζωικά προϊόντα μπορεί να μην λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη Β2 στη διατροφή τους.

Ομάδες πληθυσμού που διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης Β2

Οι ακόλουθες ομάδες μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ανεπάρκεια ριβοφλαβίνης:

  • Οι αθλητές που δεν καταναλώνουν ζωικά προϊόντα χρειάζονται περισσότερη βιταμίνη Β2 λόγω του στρες που προκύπτει από την άσκηση.
  • Οι έγκυες και οι θηλάζουσες, που χρειάζονται περισσότερη ριβοφλαβίνη, μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο κυρίως εάν δεν καταναλώνουν κρέας ή γαλακτοκομικά.
  • Άτομα με ανεπάρκεια μεταφορέα ριβοφλαβίνης, μια σπάνια νευρολογική διαταραχή στην οποία η βιταμίνη Β2 δεν μπορεί να απορροφηθεί και να μεταφερθεί σωστά.
  • Άτομα με χειρουργικές εκτομές που αφορούν το εγγύς λεπτό έντερο, το σημείο απορρόφησης της ριβοφλαβίνης.

Πώς μπορώ να ξέρω εάν έχω έλλειψη Β2;

Ένα κλασικό σημάδι ανεπάρκειας ριβοφλαβίνης είναι το σκάσιμο του δέρματος, ο κνησμός ή η δερματίτιδα γύρω από το στόμα. Η ανεπάρκεια ριβοφλαβίνης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε:

  • Πρησμένο λαιμό ή πονόλαιμο
  • Κόκκινα μάτια
  • Απώλεια μαλλιών

Η ημικρανία προδιαθέτει για εγκεφαλικό | Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top