Site icon Όλο Υγεία

Η διατροφή που μειώνει τη χοληστερίνη και το βάρος σε 8 εβδομάδες – Ωφελεί την καρδιά και προστατεύει από το διαβήτη

διατροφή

Παρόλο που τα οφέλη μιας διατροφής με βάση τα φυτά έχουν προβληθεί από τους ειδικούς εδώ και καιρό, μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Stanford Medicine, έρχεται να ρίξει νέο φως στην αξιοσημείωτη επίδραση μιας vegan διατροφής στην καρδιαγγειακή ευεξία.

Αυτή η πρωτοποριακή έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, αποκαλύπτει ότι η υιοθέτηση μιας vegan διατροφής μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την καρδιαγγειακή υγεία σε μόλις οκτώ εβδομάδες, προσφέροντας έναν φάρο ελπίδας σε όσους θέλουν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς τους μέσω διατροφικών αλλαγών.

Σε αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές ακολούθησαν μια καινοτόμο προσέγγιση για την εξάλειψη των παραγόντων που προκαλούν σύγχυση και  συχνά βρίθουν στις μελέτες διατροφής, όπως οι γενετικές παραλλαγές, η ανατροφή και οι επιλογές του τρόπου ζωής.

Τα δίδυμα, το αντικείμενο μελέτης για τις επιδράσεις της vegan διατροφής

Για να το πετύχουν αυτό, στράφηκαν σε μια μοναδική ομάδα συμμετεχόντων: τα μονοζυγωτικά ή πανομοιότυπα δίδυμα. Αυτά τα δίδυμα, που μοιράζονταν σχεδόν την ίδια γενετική σύνθεση και ανατροφή, πρόσφεραν μια ιδανική ομάδα για την αξιολόγηση του αντίκτυπου της δίαιτας μόνο στην καρδιαγγειακή υγεία. Η δοκιμή, που διεξήχθη σε οκτώ εβδομάδες από τον Μάιο έως τον Ιούλιο του 2022, περιλάμβανε 22 ζευγάρια πανομοιότυπων διδύμων, με αποτέλεσμα συνολικά 44 συμμετέχοντες.

Από το Μητρώο Διδύμων του Stanford, ένα αποθετήριο αδελφών και πανομοιότυπων διδύμων που συμμετέχουν εθελοντικά σε ερευνητικές μελέτες, επιλέχθηκε ένα δίδυμο από κάθε ζευγάρι και του ανατέθηκε είτε δίαιτα vegan είτε κρεατοφαγική. Και οι δύο δίαιτες σχεδιάστηκαν προσεκτικά για να είναι ευαισθητοποιημένες για την υγεία, δίνοντας έμφαση σε ολόκληρα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως λαχανικά, όσπρια, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως, αποφεύγοντας τα σάκχαρα και τα επεξεργασμένα άμυλα.

Η vegan διατροφή ήταν εξ ολοκλήρου φυτική, αποκλείοντας όλα τα ζωικά προϊόντα όπως το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά, ενώ η κρεατοφαγική δίαιτα περιλάμβανε μια ποικιλία τροφών ζωικής προέλευσης, όπως κοτόπουλο, ψάρι, αυγά, τυρί και γαλακτοκομικά. Κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων εβδομάδων, οι συμμετέχοντες έλαβαν 21 γεύματα την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου του πρωινού, του μεσημεριανού γεύματος και του δείπνου, τα οποία παραδίδονταν από υπηρεσία γευμάτων.

διατροφή
Φωτογραφία: JAMA Network

Για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, οι συμμετέχοντες σχεδίασαν τα γεύματά τους, με την καθοδήγηση ενός διαιτολόγου που ήταν άμεσα διαθέσιμος να προσφέρει συμβουλές και να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή τους. Οι συμμετέχοντες τεκμηρίωσαν επίσης σχολαστικά τη διατροφική τους πρόσληψη, διασφαλίζοντας ακριβή συλλογή δεδομένων.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης

Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε τη σκοπιμότητα της μετάβασης σε μια υγιεινή διατροφή μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Οι 21 στους 22 vegan τήρησαν τη διατροφή, υπογραμμίζοντας ότι ο καθένας μπορεί να κάνει τη στροφή σε μια vegan διατροφή και να βιώσει σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία σε μόλις δύο μήνες.

Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν τις πιο ουσιαστικές βελτιώσεις μέσα στις πρώτες τέσσερις εβδομάδες από την υιοθέτηση μιας vegan διατροφής. Οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη δίαιτα vegan εμφάνισαν αξιοσημείωτες μειώσεις στα επίπεδα λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL χοληστερόλη), στα επίπεδα ινσουλίνης και στο σωματικό βάρος –όλα αυτά αποτελούν βασικούς δείκτες για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.

διατροφή
Φωτογραφία: JAMA Network

Η LDL χοληστερόλη, που συχνά αναφέρεται ως «κακή» χοληστερόλη, παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς. Η μελέτη ανέφερε ότι τα αρχικά επίπεδα LDL χοληστερόλης για τους vegan ήταν κατά μέσο όρο 110,7 mg/dL, σε σύγκριση με 118,5 mg/dL για τους συμμετέχοντες παμφάγους.

Μέχρι το τέλος της μελέτης οκτώ εβδομάδων, τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης είχαν μειωθεί σε 95,5 mg/dL για τους vegans και 116,1 mg/dL για τους κρεατοφάγους. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το βέλτιστο υγιές επίπεδο LDL χοληστερόλης είναι μικρότερο από 100 mg/dL και τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι ακόμη και οι συμμετέχοντες με ήδη υγιή επίπεδα παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν μια vegan διατροφή εμφάνισαν μια αξιοσημείωτη μείωση κατά 20% στα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας. Τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη, καθιστώντας τη μείωση αυτή ιδιαίτερα σημαντική. Εκτός από τα βελτιωμένα επίπεδα χοληστερόλης και ινσουλίνης, η ομάδα των vegan παρουσίασε επίσης μια μέση απώλεια βάρους 4,2 κιλών, ενισχύοντας περαιτέρω την καρδιαγγειακή τους υγεία.

Οφέλη και για τη μακροζωία από τη στροφή στη φυτική διατροφή

Ο Δρ. Christopher Gardner, ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, τονίζει ότι αυτά τα ευρήματα έχουν ουσιαστικές επιπτώσεις στην υγεία του ευρύτερου πληθυσμού. Αν και αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να επιλέξει ο καθένας να υιοθετήσει μια αυστηρά vegan δίαιτα, προτείνει ότι η λήψη μέτρων προς μια κατεύθυνση που βασίζεται στα φυτά μπορεί να είναι ένας ισχυρός τρόπος για την ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας.

διατροφή
Φωτογραφία: JAMA Network

Ο Δρ. Gardner, ο οποίος έχει διατηρήσει μια κυρίως vegan διατροφή τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, πιστεύει ότι η ένταξη περισσότερων φυτικών τροφών στη διατροφή κάποιου μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη. Πέρα από τα άμεσα καρδιαγγειακά οφέλη, ο ειδικός επισημαίνει ότι μια vegan διατροφή μπορεί να προσφέρει πρόσθετα προνόμια, όπως αυξημένα βακτήρια του εντέρου και μείωση της απώλειας τελομερών, το μέρος του DNA που συνδέεται με τη μακροζωία και βρίσκεται στο τέλος του χρωμοσώματος.

Αυτά τα αποτελέσματα σχετίζονται με την επιβράδυνση της γήρανσης στο σώμα, υποδηλώνοντας ότι οι διατροφικές επιλογές μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη μακροζωία. Οι θετικές αλλαγές που παρατηρούνται στα επίπεδα LDL χοληστερόλης, τα επίπεδα ινσουλίνης και το σωματικό βάρος σε μόλις οκτώ εβδομάδες παρέχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι η στροφή προς μια φυτική διατροφή μπορεί να είναι μια βασική στρατηγική για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

Όπως εύστοχα σημειώνει ο Δρ. Gardner, δεν μιλά για αυστηρή vegan διατροφή, αλλά για ένα βήμα προς έναν πιο φυτικό, υγιεινό τρόπο ζωής για την καρδιά. Με αυτόν τον τρόπο, τα άτομα μπορούν να αποκομίσουν τα πολλαπλά οφέλη της βελτιωμένης καρδιαγγειακής υγείας και ενδεχομένως να παρατείνουν τη μακροζωία τους, ενώ απολαμβάνουν τον ποικίλο και νόστιμο κόσμο της φυτικής κουζίνας.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version