Αν πιστεύετε ότι τα μέλη των βασιλικών οικογενειών επιδίδονται μόνο σε υπερβολικά πλούσια γεύματα και δείπνα, κάνατε λάθος. Για του λόγου το αληθές, ο Τομ Πάρκερ Μπόουλς αποκάλυψε το εκπληκτικά απλό πρωινό πιάτο που η μητέρα του, βασίλισσα Καμίλα, τρώει κάθε πρωί τους πιο κρύους μήνες.
Το κλασικό πιάτο έχει αναδειχθεί ως κορυφαία επιλογή για την υγεία της καρδιάς από το British Heart Foundation (BHF), χάρη στην εντυπωσιακή του περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Ενώ το γεύμα είναι αναμφίβολα «απλό», ο Τομ εξήγησε ότι η βασίλισσα Καμίλα προσθέτει ένα κουταλάκι του γλυκού από ένα ειδικό συστατικό το οποίο φτιάχνει και αποθηκεύει η ίδια στο σπίτι.
Ποιο είναι το πρωινό που προτιμά η βασίλισσα Καμίλα τον χειμώνα
«Το χειμώνα, η μητέρα μου, η βασίλισσα Καμίλα, τρώει κάθε μέρα σκέτο κουάκερ με λίγο από το δικό της μέλι. Οι κυψέλες βρίσκονται στο πίσω μέρος ενός χωραφιού στο Ρέιμιλ, το σπίτι στο οποίο περάσαμε η αδερφή μου και εγώ το τελευταίο κομμάτι της νιότης μας», γράφει ο Τομ στο νέο του βιβλίο, «Cooking & The Crown».
Όπως αναφέρθηκε, η BHF έχει κατατάξει το χυλό βρώμης πάνω από τη γκρανόλα, τα κορν φλέικς, το μούσλι και τις νιφάδες πίτουρου ως την καλύτερη επιλογή για ένα πρωινό γεύμα υγιεινό για την καρδιά.
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε ένα συστατικό που ονομάζεται β-γλυκάνη, όνομα που αναφέρεται στις διαλυτές φυτικές ίνες που έχουν συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, εάν καταναλώνετε 3 γραμμάρια ή περισσότερα την ημέρα ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
Ωστόσο, ενώ η βασίλισσα Καμίλα προτιμά να φτιάχνει το χυλό της με γάλα πλήρες και λίγο αλάτι, η BHF συνιστά να το αποφεύγετε αυτό εάν θέλετε να αποκομίσετε τα οφέλη για την υγεία. Αντίθετα, αξίζει να χρησιμοποιείτε νερό ή γάλα με χαμηλά λιπαρά και προσθέτετε φρούτα όπως οι μπανάνες για επιπλέον γλυκιά γεύση.
«Εκτός από τη β-γλυκάνη, μπορείτε να λαμβάνετε φυτικές ίνες από τα δημητριακά ολικής αλέσεως, με το επιπλέον πλεονέκτημα ότι δεν υπάρχει πρόσθετη ζάχαρη ή αλάτι. Αντί να προσθέσετε ζάχαρη ή αλάτι στο χυλό για γεύση δοκιμάστε να προσθέσετε ένα μπανάνα ή άλλα φρούτα για επιπλέον γλυκύτητα», εξήγησαν οι ειδικοί.
Το μέλι ωφελεί την υγεία της καρδιάς
Είναι σημαντικό να σημειωθεί, επίσης, ότι η επιστημονική έρευνα έχει βρει και μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης μελιού και της υγείας της καρδιάς. Το 2020, μια μελέτη ισχυρίστηκε ότι το μέλι είναι δυνητικά υποψήφιο για περαιτέρω διερεύνηση ως φυσική και διατροφική εναλλακτική λύση στη διαχείριση των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Λίπος στην κοιλιά: 2 λάθη που κάνουν οι γυναίκες στο πρωινό τους και αποθηκεύουν περισσότερο
Οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού εξέτασαν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το μέλι μπορεί να λειτουργήσει ως καρδιοπροστατευτικός παράγοντας, μειώνοντας τις βλάβες σε περιπτώσεις καρδιακών προβλημάτων. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την καλύτερη κατανόηση αυτού του συνδέσμου.