Site icon Όλο Υγεία

Το «βασιλικό» φρούτο που ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου και των οστών και ρυθμίζει το σάκχαρο

Το «βασιλικό» φρούτο που ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου και των οστών και ρυθμίζει το σάκχαρο

Φωτογραφία: 123rf

Υπάρχει ένα «βασιλικό» φρούτο, πλούσιο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που το έχουν μελετήσει εκτενώς, τα διατροφικά του οφέλη μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία του εγκεφάλου και να προλάβουν τις ασθένειες.

Το φρούτο αυτό έχει γίνει αρκετά δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, χάρη στη μαστιχωτή υφή και τη γλυκιά του γεύση. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ορισμένα σημαντικά θρεπτικά συστατικά και ποικίλα πλεονεκτήματα και χρήσεις.

Διαβήτης: Τα φρούτα που συστήνει διαιτολόγος της Cleveland Clinic – Ποια πρέπει να αποφεύγετε;

Ποιο είναι το «βασιλικό» φρούτο

Μιλάμε, φυσικά, για τους χουρμάδες, τον καρπό της φοινικιάς, ή αλλιώς της χουρμαδιάς, που καλλιεργείται σε πολλές τροπικές περιοχές του κόσμου.

Σχεδόν όλοι οι χουρμάδες που πωλούνται στις δυτικές χώρες είναι αποξηραμένοι, αλλά μπορείτε να καταλάβετε εάν είναι αποξηραμένοι ή όχι με βάση την εμφάνισή τους. Το ζαρωμένο δέρμα δείχνει ότι είναι αποξηραμένοι, ενώ το λείο δέρμα δείχνει φρεσκάδα.

Ανάλογα με την ποικιλία, οι φρέσκοι χουρμάδες είναι αρκετά μικροί σε μέγεθος και έχουν χρώμα από έντονο κόκκινο έως έντονο κίτρινο. Οι ποικιλίες που καταναλώνονται συνήθως περιλαμβάνουν τους χουρμάδες Medjool (οι λεγόμενοι και «βασιλικοί χουρμάδες») και Deglet Noor.

Τα οφέλη που προσφέρουν οι χουρμάδες στην υγεία

  1. Μπορεί να προάγουν την υγεία του εγκεφάλου
  2. Ενισχύουν την υγεία των οστών
  3. Βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
  4. Μπορεί να συμβάλουν σε έναν φυσιολογικό τοκετό

1. Μπορεί να προάγουν την υγεία του εγκεφάλου

Η κατανάλωση χουρμάδων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Εργαστηριακές μελέτες έχουν βρει ότι τα φρούτα αυτά είναι χρήσιμα για τη μείωση των φλεγμονωδών δεικτών, όπως η ιντερλευκίνη 6 (IL-6), στον εγκέφαλο. Τα υψηλά επίπεδα IL-6 σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ.

Επιπλέον, άλλες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων μελετών σε ζώα, έχουν δείξει ότι είναι χρήσιμα για τη μείωση της δραστηριότητας του β-αμυλοειδούς, πρωτεΐνης που μπορεί να σχηματίσει πλάκες στον εγκέφαλο.

Όταν οι πλάκες συσσωρεύονται στον εγκέφαλο, μπορεί να διαταράξουν την επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων, κάτι που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων και στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με χουρμάδες είχαν σημαντικά καλύτερη μνήμη και μαθησιακή ικανότητα, καθώς και λιγότερες συμπεριφορές που σχετίζονταν με το άγχος.

Οι πιθανές ιδιότητες των χουρμάδων για την τόνωση του εγκεφάλου έχουν αποδοθεί στην περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά που είναι γνωστό ότι μειώνουν τη φλεγμονή, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες ανθρώπινες μελέτες για να επιβεβαιωθεί ο ρόλος τους στην υγεία του εγκεφάλου.

2. Ενισχύουν την υγεία των οστών

Οι χουρμάδες περιέχουν πολλά μέταλλα, όπως φώσφορο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Όλα αυτά έχουν μελετηθεί για τη δυνατότητά τους να προλαμβάνουν καταστάσεις που σχετίζονται με τα οστά, όπως η οστεοπόρωση.

Το κόκκινο «ελιξίριο» που καταπολεμά πίεση, χοληστερίνη και φλεγμονή και προστατεύει την καρδιά

3. Βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Οι χουρμάδες έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, των φυτικών ινών και των αντιοξειδωτικών τους. Έτσι, η κατανάλωση τους μπορεί να υποστηρίξει τη διαχείριση του διαβήτη.

Αν και αυτά τα πιθανά οφέλη για την υγεία είναι πολλά υποσχόμενα, απαιτούνται περισσότερες ανθρώπινες μελέτες προτού εξαχθούν συμπεράσματα.

4. Μπορεί να συμβάλουν σε έναν φυσιολογικό τοκετό

Οι χουρμάδες έχουν μελετηθεί για τις δυνατότητές τους να προάγουν και να διευκολύνουν τον τοκετό σε έγκυες γυναίκες. Η κατανάλωση αυτών των φρούτων κατά τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μπορεί να προάγει τη διαστολή του τραχήλου της μήτρας και να μειώσει την ανάγκη για πρόκληση τοκετού. Μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του χρόνου τοκετού.

Μια παλαιότερη μετα-ανάλυση από το 2011 που εξέταζε μελέτες όπου οι έγκυες έτρωγαν χουρμάδες πριν από την ημερομηνία τοκετού βρήκε ότι όσες έτρωγαν το φρούτο είχαν μικρότερη διάρκεια τοκετού από εκείνες που δεν έτρωγαν, αλλά οι επιστήμονες τονίζουν ότι η σχέση πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω.

Μια μελέτη του 2017 σε 154 εγκύους διαπίστωσε ότι όσες έτρωγαν χουρμάδες ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να οδηγηθούν σε πρόκληση τοκετούΜια τρίτη μελέτη βρήκε παρόμοια αποτελέσματα σε 91 εγκύους που κατανάλωναν 70-76 γραμμάρια χουρμάδων καθημερινά από την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Ήταν σε τοκετό κατά μέσο όρο 4 ώρες λιγότερες.

Αν και η κατανάλωση χουρμάδων φαίνεται να βοηθά στην προώθηση του τοκετού και στη μείωση της διάρκειάς του, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτές οι επιπτώσεις.

Ο ρόλος που μπορεί να έχουν οι χουρμάδες στην εγκυμοσύνη πιθανότατα οφείλεται σε ενώσεις που συνδέονται με τους υποδοχείς ωκυτοκίνης και φαίνεται να μιμούνται τις επιδράσεις της ωκυτοκίνης στον οργανισμό. Η ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη που προκαλεί συσπάσεις τοκετού.

Το Νο1 φρούτο που προτείνει καρδιολόγος για την υγεία της καρδιάς

Επιπλέον, οι χουρμάδες περιέχουν τανίνες, οι οποίες είναι ενώσεις που έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη διευκόλυνση των συσπάσεων. Είναι επίσης μια καλή πηγή φυσικής ζάχαρης και θερμίδων, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version