Site icon Όλο Υγεία

O τύπος πρωτεΐνης που τρώει κάθε μέρα καρδιολόγος για την υγεία της καρδιάς

πρωτεΐνης

Είναι σημαντικό να προσέχετε πώς αυξάνετε την πρωτεΐνη σας, επειδή ενώ ορισμένες πηγές πρωτεΐνης είναι ευεργετικές για την υγεία της καρδιάς, άλλες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων όταν καταναλώνονται υπερβολικά. Έτσι, οι καρδιολόγοι μοιράζονται αυτό που θέλουν όλοι να γνωρίζουν για την πρωτεΐνη και την υγεία της καρδιάς και αποκαλύπτουν τον τύπο πρωτεΐνης που είναι ο καλύτερος για την καρδιαγγειακή υγεία.

Αν και είναι σημαντικό για ανθρώπους όλων των ηλικιών να λαμβάνουν επαρκή πρωτεΐνη, είναι ακόμη πιο σημαντικό να δίνουμε προτεραιότητα σε αυτό το κρίσιμο μακροθρεπτικό συστατικό καθώς γερνάμε. Οι ανάγκες σε πρωτεΐνη αυξάνονται με την ηλικία επειδή η μυϊκή μάζα μειώνεται και η πρωτεΐνη είναι σημαντική για τη διατήρησή της.

Κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να έχετε κατά νου όταν πρόκειται για την πρωτεΐνη και την υγεία της καρδιάς

«Όταν εξετάζετε την υγεία της καρδιάς στη διατροφή σας, είναι σημαντικό να σκεφτείτε τον τύπο της πρωτεΐνης, το μέγεθος της μερίδας και τον τρόπο παρασκευής της», λέει η Δρ. Nieca Goldberg, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στο NYU Grossman School of Medicine. Η Δρ. Goldberg λέει ότι οι πρωτεΐνες που είναι υγιεινές για την καρδιά περιλαμβάνουν ψάρια, φασόλια, αυγά, τυρί με χαμηλά λιπαρά, κοτόπουλο χωρίς πέτσα και κιμά γαλοπούλας.

«Αν επιλέξετε βόειο κρέας, επιλέξτε άπαχα κομμάτια με λιγότερο ορατό λίπος και περιορίστε το σε 84 γραμμάρια, τρώγοντάς το μόνο δύο φορές την εβδομάδα για να μειώσετε την πρόσληψη ανθυγιεινών λιπών», δήλωσε η Δρ. Goldberg. Όσον αφορά το πώς να μαγειρέψετε την πρωτεΐνη σας, λέει ότι όλες οι μέθοδοι είναι πολύ πιο υγιεινές για την καρδιά από το τηγάνισμα σε λάδι.

Ο Δρ. Andrew D. Bromley, καρδιολόγος στο UHealth – University of Miami Health System, συνιστά να ακολουθείτε τη μεσογειακή διατροφή, η οποία δίνει προτεραιότητα στις φυτικές πρωτεΐνες όπως τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια και το τόφου, καθώς και τα ψάρια.

«Μια μεσογειακή δίαιτα δεν είναι απαραίτητα μια αυστηρή δίαιτα όσο ένα γενικό πλαίσιο για να σκεφτείτε πώς να τρώτε. Η πιο κοινή ζωική μορφή πρωτεΐνης έχει τη μορφή ψαριού και θαλασσινών, με συνιστώμενη κατανάλωση δύο φορές την εβδομάδα. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα καταναλώνονται με μέτρο και η κατανάλωση κόκκινου κρέατος περιορίζεται σε λίγες φορές το μήνα».

Επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν τη σχέση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και της υγείας της καρδιάς, δείχνοντας ότι τα άτομα που την ακολουθούν έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Ο Δρ. Bromley επισημαίνει μια άλλη επιστημονική μελέτη που δείχνει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάντα, όπως καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά.

Ο τύπος πρωτεΐνης που αγαπούν περισσότερο οι καρδιολόγοι

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα επιστημονικά στοιχεία, υπάρχει ένας τύπος πρωτεΐνης που ο Δρ. Bromley συνιστά περισσότερο: πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης.

«Όταν επιλέγετε τις πηγές πρωτεΐνης, προσπαθήστε να λαμβάνετε όσο το δυνατόν περισσότερηαπό πηγές που δεν βασίζονται σε ζώα. Τα όσπρια, που περιλαμβάνουν τα φασόλια, τις φακές, τα ρεβίθια και τον αρακά, είναι μια τεράστια πηγή πρωτεΐνης. Επιπλέον, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής και μια φανταστική πηγή πρωτεΐνης», αναφέρει.

Προσθέτει ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι μια άλλη εξαιρετική φυτική πηγή πρωτεΐνης που πολλοί άνθρωποι δεν σκέφτονται συχνά.

«Τα μη επεξεργασμένα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως η κινόα, το φαγόπυρο, η βρώμη, το κριθάρι, το πλιγούρι και το farro μπορεί να είναι αρκετά πλούσια σε πρωτεΐνη. Αυτές οι φυτικές πρωτεΐνες είναι χαμηλές σε κορεσμένα λιπαρά και πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να έχουν ευνοϊκή επίδραση στο λιπιδικό προφίλ κάποιου βοηθώντας στη μείωση της LDL-χοληστερόλης», λέει.

Ο ίδιος Δρ. Bromley λέει ότι προσπαθεί να λαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερες από τις ημερήσιες ανάγκες του σε πρωτεΐνη από φυτικές πηγές και στη συνέχεια να το συμπληρώνει με ζωικές πρωτεΐνες, όποτε χρειάζεται.

«Τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και η βρώμη βρίσκονται πάντα στο ντουλάπι μου στο σπίτι και εμφανίζονται στα γεύματά μου όλη την εβδομάδα», λέει, προσθέτοντας ότι τρώει επίσης ψάρι περίπου δύο φορές την εβδομάδα. «Ένας από τους αγαπημένους μου τρόπους για να απολαμβάνω φρέσκο ψάρι είναι να το ψήνω με πολλά νόστιμα βότανα, όπως μαϊντανό και εστραγκόν, και πολύ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο», συνεχίζει.

Ο Δρ. Goldberg συμφωνεί ότι οι φυτικές πηγές πρωτεϊνών και τα ψάρια είναι εξαιρετικές επιλογές για την υγεία της καρδιάς. Υποστηρίζει την κατανάλωση ενός ευρέος φάσματος πηγών πρωτεΐνης για μέγιστα οφέλη για την υγεία.

«Οι πρωτεΐνες από τα ψάρια και τα φασόλια είναι εξαιρετικές για την υγεία της καρδιάς. Τα αυγά, μια άλλη καλή πηγή πρωτεΐνης, μπορούν επίσης να γίνουν πιο υγιεινά αν δεν συνδυάζονται με μπέικον και λουκάνικα. Διαφορετικά, άλλες πηγές πρωτεϊνών μπορούν να γίνουν πιο υγιείς για την καρδιά, προσέχοντας τις μεθόδους προετοιμασίας, το μέγεθος της μερίδας και την περικοπή του υπερβολικού λίπους», λέει.

Εάν έχετε συνηθίσει το κόκκινο κρέας να είναι η κύρια πηγή πρωτεΐνης σας, ο Δρ. Bromley λέει να κάνετε μικρές, σταδιακές αλλαγές στην κατανάλωση περισσότερων γευμάτων μεσογειακής διατροφής. «Πάντα με ενθαρρύνουν οι ασθενείς που αρχικά δεσμεύονται σε δραματικές διατροφικές αλλαγές, αλλά συχνά προσπαθώ να τους επαναφέρω στην πραγματικότητα. Η ζωή είναι ένας μαραθώνιος», αναφέρει ο ειδικός και συνεχίζει:

«Προσπαθώ να ενθαρρύνω τους ασθενείς μου να υιοθετήσουν διατροφικές συνήθειες που δεν είναι υπερβολικά επιβαρυντικές, που τους επιτρέπουν να απολαμβάνουν τη διαδικασία του φαγητού και είναι συνήθειες στις οποίες θα μπορούσαν να αφιερωθούν τα επόμενα χρόνια».

Ευτυχώς, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από φυτικές πρωτεΐνες για να διαλέξετε. Πειραματιστείτε με διαφορετικά και ενσωματώστε τα στα γεύματά σας με νέους, δημιουργικούς τρόπους. Όχι μόνο τα γεύματά σας θα είναι πιο ενδιαφέροντα, αλλά θα στηρίξετε την καρδιά σας.

Παραπομπές

  1. Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet Supplemented with Extra-Virgin Olive Oil or Nuts
  2. Mediterranean Diet and Its Association with Cardiovascular Disease Risk Factors: A Scoping Review
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version