Site icon Όλο Υγεία

Το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο που μειώνει τη φλεγμονή και ενισχύει την πέψη και την υγεία της καρδιάς

καλοκαιρινό φρούτο

Είναι ένα νόστιμο φρούτο που όλοι λαχταράμε να απολαύσουμε το καλοκαίρι, χάρη στη δροσιά αλλά και την τραγανή, ζουμερή υφή του. Εκτός, όμως, από τη… χάρη που κάνει στον ουρανίσκο μας, αυτό το καλοκαιρινό φρούτο συνοδεύεται και από πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία.

Έρευνες διαπίστωσαν ότι τα θρεπτικά συστατικά του μειώνουν την αρτηριακή πίεση και βελτιώνουν την κυκλοφορία για να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς. Βοηθούν επίσης στη μείωση του μυϊκού πόνου, στη διαχείριση του βάρους, στην πέψη και στην προστασία του δέρματος.

Καρπούζι: Το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο

Τίποτα δεν θυμίζει καλοκαίρι περισσότερο από μια τραγανή, ζουμερή, δροσιστική μπουκιά από καρπούζι. Νέα έρευνα έδειξε ότι η διατροφή όσων καταναλώνουν καρπούζι είναι πιο ποιοτική με περισσότερες φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνες Α και άλλα αντιοξειδωτικά, καθώς και χαμηλότερη σε πρόσθετα σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά από όσους δεν καταναλώνουν καρπούζι.

Τα 12 οφέλη που έχει το καρπούζι για την υγεία

  1. Έχει πολλές βιταμίνες
  2. Καταπολεμά ασθένειες
  3. Ενυδατώνει
  4. Ενισχύει την πέψη
  5. Κάνει καλό στην όραση
  6. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς
  7. Ενισχύει το ανοσοποιητικό
  8. Μειώνει τη φλεγμονή
  9. Κάνει καλό στο δέρμα
  10. Ανακουφίζει τους μυϊκούς πόνους
  11. Ενισχύει την απόδοση
  12. Ενδέχεται να συμβάλλει στη διαχείριση του βάρους

Το καρπούζι περιέχει βασικά αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την πρόληψη ασθενειών και τη γενική ευεξία. Είναι επίσης ένας καλός τρόπος να ενυδατωθείτε κατά τις ζεστές, υγρές μέρες του καλοκαιριού.

1. Έχει πολλές βιταμίνες

Περιέχει βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και βοηθά το σώμα να απορροφήσει τον σίδηρο, βιταμίνη Α σημαντική για την υγεία του δέρματος και των ματιών. Το καρπούζι είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, το οποίο μειώνει την αρτηριακή πίεση και υποστηρίζει τη λειτουργία των νεύρων, και βιταμίνη Β6, η οποία βοηθά το σώμα να διασπάσει τις πρωτεΐνες ενώ ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και τη λειτουργία των νεύρων.

καλοκαιρινό φρούτο, καρπούζι

2. Καταπολεμά ασθένειες

Το λυκοπένιο είναι μια φυσική ένωση που βρίσκεται στο καρπούζι και σε άλλα φρούτα και λαχανικά και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η ουσία αυτή δίνει στο καρπούζι το κόκκινο χρώμα του, αλλά έχει αποδειχθεί επίσης ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Το λυκοπένιο δρα προστατευτικά στα κύτταρα και η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να έχει αποτελέσματα στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το λυκοπένιο μπορεί επίσης να μειώσει τη φλεγμονή, καθώς η χρόνια φλεγμονή είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση κάποιας νόσου. Συγκεκριμένα, η αύξηση της πρόσληψης λυκοπενίου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνους του πεπτικού συστήματος και καρκίνο του προστάτη.

3. Ενυδατώνει

Το καρπούζι αποτελείται από 90% νερό. Το 80% της ενυδάτωσης προέρχεται από υγρά και το 20% από τη διατροφή. Οι περισσότεροι ενήλικες δεν πίνουν αρκετό νερό και η ενυδάτωση είναι ιδιαίτερα σημαντική το καλοκαίρι, όταν οι θερμοκρασίες αυξάνονται και μπορεί να χάσετε υγρά λόγω έντονης εφίδρωσης.

Εάν γυμνάζεστε τρώτε καρπούζι πασπαλισμένο με λίγο αλάτι μετά από μια προπόνηση. Ο συνδυασμός υδατανθράκων και αλατιού είναι ιδανικός για την αναπλήρωση των χαμένων ηλεκτρολυτών και των αποθεμάτων υδατανθράκων.

4. Ενισχύει την πέψη

Περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και μικρή ποσότητα φυτικών ινών. Και τα δύο είναι το κλειδί για τη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας της πέψης. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην κένωση του εντέρου, ενώ το νερό βοηθά στη μετακίνηση των αποβλήτων μέσω του πεπτικού σας συστήματος.

5. Κάνει καλό στην όραση

Το καρπούζι είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη συνολική υγεία των ματιών σας και συμβάλλουν στην πρόληψη των διαταραχών της όρασης που σχετίζονται με την ηλικία. Συγκεκριμένα, είναι μια καλή πηγή βιταμινών Α και C, καθώς και λυκοπενίου και λουτεΐνης+ζεαξανθίνης.

6. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών με λυκοπένιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Hypertension έδειξε συσχέτιση μεταξύ του φρούτου και της καρδιακής νόσου, καθώς το εκχύλισμα καρπουζιού μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Οι συγγραφείς πρότειναν ότι η L-κιτρουλίνη και η L-αργινίνη – δύο από τα αντιοξειδωτικά του καρπουζιού – βελτιώνουν τη λειτουργία των αρτηριών.

Οι σπόροι καρπουζιού μπορούν να καταναλωθούν ωμοί ή αποξηραμένοι. Περιέχουν 8 γραμμ. φυτικής πρωτεΐνης και είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο, το οποίο παίζει βασικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας, στη λειτουργία των νεύρων και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Οι σπόροι είναι επίσης μια καλή πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία προστατεύουν από καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και μειώνει την κακή χοληστερόλη στο αίμα.

7. Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Η λήψη ποικιλίας απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων είναι ένα κλειδί για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Το καρπούζι είναι καλή πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για αυτήν την αποστολή,.

8. Μειώνει τη φλεγμονή

Ένας συγκεκριμένος συνδυασμός αντιοξειδωτικών, μεταξύ των οποίων του λυκοπενίου και της βιταμίνης C συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής και της οξειδωτικής βλάβης. Η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει οίδημα, πόνο ή ερυθρότητα του δέρματος. Και η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καταστάσεις, όπως καρκίνο, άσθμα, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2.

9. Κάνει καλό στο δέρμα

Το νερό και οι βιταμίνες Α, Β6 και C στο καρπούζι βοηθούν το δέρμα σας να παραμείνει απαλό, λείο και ελαστικό. Η βιταμίνη C ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος και τη ροή του αίματος στο δέρμα. Η βιταμίνη Α συμβάλλει στην αποκατάσταση των κυττάρων του δέρματος, αποτρέποντας την ξηρότητα και την απολέπιση. Επιπλέον, το λυκοπένιο που διαθέτει προστατεύει το δέρμα σας από τη βλαβερή δράση του  ηλίου.

10. Ανακουφίζει τους μυϊκούς πόνους

Μια μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry διαπίστωσε ότι οι αθλητές που έπιναν χυμό καρπούζι είχαν μειωμένο μυϊκό πόνο για έως και 24 ώρες. Οι ερευνητές συνέδεσαν την ικανότητα του χυμού καρπουζιού να ανακουφίζει τους πόνους των μυών με την περιεκτικότητά του σε L-κιτρουλίνη, η οποία είναι ένα αμινοξύ που συμβάλλει στη μείωση της μυϊκής βλάβης.

11. Ενισχύει την απόδοση

Η L-κιτρουλίνη στο καρπούζι δεν έχει απλώς τη δυνατότητα να βοηθήσει με του μυϊκούς πόνους, μελέτες δείχνουν επίσης ότι μπορεί να ενισχύσει την απόδοση της άσκησης αυξάνοντας τη ροή του αίματος και το οξυγόνο στους μυς που ασκείτε.

12. Ενδέχεται να συμβάλλει στη διαχείριση του βάρους

Η επιλογή καρπουζιού αντί για γλυκό προσφέρει κορεσμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients διαπίστωσε ότι τα άτομα που θεωρούνταν υπέρβαρα ή κλινικά παχύσαρκα και έτρωγαν καρπούζι αντί για μπισκότα με χαμηλά λιπαρά, είχαν μεγαλύτερο κορεσμό. Η καθημερινή κατανάλωση καρπουζιού συσχετίστηκε με μείωση του σωματικού βάρους, του δείκτη μάζας σώματος, της αρτηριακής πίεσης και της περιφέρειας μέσης.

Όλο Υγεία

Exit mobile version