Πλήρης πρωτεΐνη και χωρίς γλουτένη, η φήμη αυτού του σπόρου έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Θεωρείται η τροφή των Ίνκας και είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, ψευδάργυρος, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και αντιοξειδωτικά. Είναι εύκολη στην προετοιμασία και μπορείτε να την προσθέσετε στη διατροφή σας τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά πιάτα.
Πριν από εκατοντάδες χρόνια, οι Ίνκας θεωρούσαν αυτό το αρχαίο δημητριακό ιερό φαγητό. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η δημοτικότητα του έχει αυξηθεί καθώς η ζήτηση για εύκολες στην καλλιέργεια, θρεπτικά, εναλλακτικά προϊόντα χωρίς γλουτένη έχει αυξηθεί στα ύψη. Ο διατροφολόγος Jo Lewin μοιράζεται στο BBC Good Food τα διατροφικά χαρακτηριστικά αυτού του δημοφιλούς δημητριακού.
Η τροφή των Ίνκας και η διατροφική της αξία
Η κινόα είναι μια εναλλακτική λύση χωρίς γλουτένη σε αμυλούχους κόκκους. Αν και συχνά κατέχει παρόμοιο ρόλο με τα δημητριακά στα πιάτα, είναι στην πραγματικότητα ένας σπόρος από την ίδια οικογένεια με τα παντζάρια, το σέσκουλο και το σπανάκι.
Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και σημαντική φυτική πηγή και των εννέα απαραίτητων αμινοξέων. Καλλιεργούμενη στη Νότια Αμερική (Περού, Χιλή και Βολιβία) για χιλιάδες χρόνια, η κινόα αποτέλεσε τη βασική τροφή των Ίνκας και των απογόνων τους. Τα τελευταία χρόνια, οι καλοφαγάδες την έχουν χαρακτηρίσει ως μια ανώτερη εναλλακτική για το πλιγούρι, το κουσκούς και το ρύζι.
Διατροφικά οφέλη της κινόα
Μια μερίδα 100g μαγειρεμένης κινόα παρέχει:
- 120 Kcal/503KJ
- 4,4 g πρωτεΐνης
- 1,9 γρ λίπος
- 19,4 g υδατάνθρακες
2,8 γρ φυτικές ίνες - 17 mg ασβεστίου
- 64 mg μαγνησίου
Για όσους ακολουθούν μια vegan ή φυτική διατροφή, η κινόα αποτελεί μια πολύτιμη διατροφική ένταξη. Όπως το φαγόπυρο, έχει εξαιρετικό προφίλ αμινοξέων, που περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα.
Τα 5 κορυφαία οφέλη της κινόα για την υγεία
- Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιας νόσου
- Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος
- Μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα
- Κατάλληλη για άτομα με κοιλιοκάκη και δυσανεξία στη γλουτένη
- Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου
1. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιας νόσου
Η κινόα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιφλεγμονώδη φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία την καθιστούν δυνητικά ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία στην πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει μικρές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για την καρδιά και, σε σύγκριση με τα κοινά δημητριακά, έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά.
2. Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος
Υψηλή σε φυτικές ίνες και με περισσότερη πρωτεΐνη από ρύζι ή κριθάρι, μπορεί να είναι ευεργετική για όσους θέλουν να διαχειριστούν το βάρος τους. Μια εξήγηση για αυτό είναι η χορταστική φύση της πρωτεΐνης και των φυτικών ινών που μας βοηθούν να διαχειριστούμε την όρεξή μας.
Έχει επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, επομένως η βραδύτερη απελευθέρωση ενέργειας καθιστά λιγότερο πιθανό να προκαλέσει λιγούρες και να διεγείρει την πείνα.
3. Μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα
Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, ένας μικρός αριθμός μελετών υποδηλώνει ότι μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και να βελτιώσει τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.
4. Κατάλληλο για άτομα με κοιλιοκάκη και δυσανεξία στη γλουτένη
Φυσικά χωρίς γλουτένη και διατροφικά πυκνή, η κινόα αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους δεν μπορούν να φάνε δημητριακά γλουτένης, όπως άτομα με κοιλιοκάκη. Με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, είναι καλύτερη επιλογή για την υγεία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος από τις εναλλακτικές λύσεις εκλεπτυσμένης γλουτένης όπως το ρύζι ή το αλεύρι πατάτας.
5. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου
Μελέτες δείχνουν ότι η κινόα μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου ενισχύοντας την ποικιλία των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου και μειώνοντας τα φλεγμονώδη συμπτώματα καταστάσεων όπως η κολίτιδα. Λειτουργώντας ως πρεβιοτικό, η κινόα παρέχει το καύσιμο για τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου, επιτρέποντάς τους να ευδοκιμήσουν.
Σολομός με κινόα: Θρεπτική και νόστιμη συνταγή – Ωφελεί καρδιά, ανοσοποιητικό και δέρμα
Είναι η κινόα ασφαλής για όλους;
Η κινόα είναι από τα λιγότερο αλλεργιογόνα «σιτηρά» με τις αλλεργικές αντιδράσεις σε αυτήν να είναι σπάνιες. Ωστόσο, οι φυσικές ενώσεις που επικαλύπτουν τους σπόρους που ονομάζονται σαπωνίνες μπορεί να είναι η αιτία ορισμένων ανεπιθύμητων αντιδράσεων. Είναι δυνατό να αφαιρέσετε αυτές τις ενώσεις ξεπλένοντάς την σχολαστικά ή εμποτίζοντάς την εκ των προτέρων πριν από τη χρήση.