Μια νέα μελέτη έχει αναδείξει μια συγκεκριμένη τροφή που περιλαμβάνεται συνήθως στο πρωινό γεύμα, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει τις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους. Γνωρίζετε ποια είναι;
Για πολλούς, η απώλεια βάρους μπορεί να είναι δύσκολη. Διάφοροι φορείς υγείας συνιστούν την τακτική άσκηση και την υγιεινή ισορροπημένη διατροφή για να το πετύχετε, όμως μια νέα μελέτη συνέδεσε μια συγκεκριμένη δημοφιλή τροφή για πρωινό με μειωμένο βάρος και περίμετρο μέσης.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition, έδειξε ότι ένας συγκεκριμένος τύπος ινών που βρέθηκε στη βρώμη βοήθησε στην πρόληψη της υπερκατανάλωσης τροφής και της αύξησης βάρους.
Αυτή η ίνα, που ονομάζεται β-γλυκάνη, προκάλεσε μεγαλύτερη απώλεια βάρους από άλλες μορφές φυτικών ινών.
Πώς διεξήχθη η μελέτη για τον ρόλο της β-γλυκάνης στην απώλεια βάρους και τη μείωση της περιμέτρου της μέσης
Ενώ η μελέτη διεξήχθη σε ποντίκια, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η β-γλυκάνη μπορεί να είναι μια υποσχόμενη διατροφική στρατηγική για μεταβολικές ασθένειες -μια ομάδα καταστάσεων που συμβαίνουν παράλληλα, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης περίσσειας λίπους στη μέση.
Ως μέρος της μελέτης, τα ποντίκια λάμβαναν έναν από τους πέντε τύπους φυτικών ινών κάθε μέρα για 18 εβδομάδες. Στους τύπους ινών περιλαμβάνονταν:
- Πηκτίνη: Μια διαλυτή ίνα που βρίσκεται στα φρούτα.
- Β-γλυκάνη: Μια διαλυτή ίνα που βρίσκεται συνήθως στη φύση, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών όπως η βρώμη, η μαγιά, τα μανιτάρια και τα φύκια.
- Δεξτρίνη σίτου: Μια διαλυτή ίνα που πωλείται χωρίς ιατρική συνταγή ως συμπλήρωμα φυτικών ινών.
- Ανθεκτικό άμυλο: Ένας τύπος αμύλου που λειτουργεί παρόμοια με τις φυτικές ίνες αποφεύγοντας την πέψη και ζυμώνεται στο παχύ έντερο.
- Κυτταρίνη: Μια αδιάλυτη ίνα που βρίσκεται στα φυτικά κύτταρα.
Η ομάδα μέτρησε το σωματικό βάρος των ζώων, το επίπεδο σωματικού λίπους, την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιούσαν και την ανοχή τους στη γλυκόζη. Εξέτασαν επίσης το μικροβίωμα του εντέρου τους και τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου (SCFAs) που παρήγαγαν.
Ανακαλύφθηκε ότι και οι πέντε τύποι ινών άλλαξαν σημαντικά το μικροβίωμα του εντέρου των ζώων και τα επίπεδα των SCFAs που παρήγαγαν. Αλλά όταν εξέτασαν πιο συγκεκριμένα το σωματικό βάρος, τη μάζα λίπους και την ανοχή στη γλυκόζη, μόνο η β-γλυκάνη παρείχε οφέλη.
«Αυτά τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση β-γλυκάνης είναι μια πολλά υποσχόμενη διατροφική στρατηγική για μεταβολικές ασθένειες, πιθανώς μέσω της αυξημένης ενεργειακής δαπάνης από τις αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου και στους βακτηριακούς μεταβολίτες σε ποντίκια».
Άλλες μελέτες επιβεβαιώνουν τα οφέλη της β-γλυκάνης
Αυτή δεν είναι η πρώτη επιστημονική εργασία που σημειώνει τα οφέλη της β-γλυκάνης. Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Critical Reviews in Food Science and Nutrition το 2023, σημείωσε ότι θα μπορούσε να μειώσει το σωματικό βάρος και την περίμετρο της μέσης.
«Τα περισσότερα τρόφιμα βρώμης και κριθαριού είναι συνήθως πλούσια σε φυτικές ίνες, δημητριακά ολικής αλέσεως, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χορταστικά, καθιστώντας τα φυσικές επιλογές για συμπερίληψη σε δίαιτες που προάγουν τη διατήρηση του βάρους», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης και πρόσθεσαν:
«Επιπλέον, υπάρχουν αυξανόμενες σταθερές ενδείξεις ότι η πρόσληψη β-γλυκάνης μέσω βρώμης ή κριθαριού αποτρέπει την αύξηση βάρους και μειώνει την παχυσαρκία».
Το ίδιο συμπέρασμα συνήχθη από τρεις υπάρχουσες μελέτες παρατήρησης και έξι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες παρέμβασης. Σε άλλες μελέτες, η β-γλυκάνη έχει επίσης συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης.
«Η ικανότητα της β-γλυκάνης να επηρεάζει το σωματικό βάρος και τις μετρήσεις παχυσαρκίας είναι βιολογικά εύλογη, όπως αποδεικνύεται από μελέτες παρέμβασης σε ζώα και ανθρώπους που εξέτασαν αλλαγές στον κορεσμό, την γαστρική κένωση, τις ορμόνες του εντέρου και τη μικροχλωρίδα του εντέρου και τους μεταβολίτες (τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου)», ανέφερε η μελέτη.
«Οι φυσιολογικοί μηχανισμοί περιλαμβάνουν μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση πολλαπλών συστημάτων στη ρύθμιση της όρεξης και της ενέργειας που μόλις αρχίζουν να διευκρινίζονται», κατέληξε.
Πώς να πάρετε περισσότερη β-γλυκάνη από τη διατροφή σας
Τροφές πλούσιες σε β-γλυκάνη είναι:
- Βρώμη
- Κριθάρι
- Μανιτάρια Reishi
- Μανιτάρια Shiitake
- Διατροφική μαγιά
- Φύκια
- Ψωμί σικάλεως
- Ψωμί ολικής άλεσης