Αναρωτιέστε αν η ζάχαρη «ταΐζει» τον καρκίνο; Πολλοί το πιστεύουν, όμως τι λένε οι ειδικοί; Ένας διατροφολόγος από την Cleveland Clinic εξηγεί πώς επηρεάζει η ζάχαρη τα κύτταρα του οργανισμού και αν υπάρχει επιστημονική βάση πίσω από αυτόν τον διαδεδομένο μύθο.
Πόση ζάχαρη είναι ασφαλές να καταναλώνετε καθημερινά – Ποια είδη να περιορίσετε οπωσδήποτε
Τι προκαλεί η ζάχαρη στον οργανισμό – Σχετίζεται με την εξέλιξη του καρκίνου;
Τα φυσικά σάκχαρα, που βρίσκονται σε ολόκληρα φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και δημητριακά, συνοδεύεται από φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που επιβραδύνουν την πέψη και παρέχουν οφέλη για την υγεία. Αντίθετα, η προστιθέμενη ζάχαρη, που μπαίνει σε επεξεργασμένα τρόφιμα για βελτίωση της γεύσης, χωνεύεται γρήγορα, οδηγώντας σε ταχεία αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να συμβάλει σε υπερκατανάλωση τροφής, καθώς δεν προκαλεί αίσθημα κορεσμού, σύμφωνα με το Harvard.
Αν και οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι η ζάχαρη δεν κάνει καλό στην υγεία, υπάρχει μια συζήτηση και γύρω από το αν έχει κάποια σχέση με την εξέλιξη του καρκίνου.
Κάθε χρόνο στην Ελλάδα παίρνουν διάγνωση για καρκίνου περίπου 3.200 έως 3.400 πολίτες. Δεδομένης της εξάπλωσης της νόσου, συνεχίζεται η έρευνα γύρω από τα διατροφικά πρότυπα που επηρεάζουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Το τελευταίο διάστημα, έχει διαδοθεί η άποψη ότι πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε ζάχαρη επειδή «τρέφει» τον καρκίνο.
Καστανή ζάχαρη: Το γιαγιαδίστικο κόλπο για να μην ξεραίνεται ποτέ
Τι κρύβεται πίσω από αυτή την ιδέα;
Μάλλον πρόκειται για μια κάπως απλοποιημένη αντίληψη, αναφέρει η διατροφολόγος-ογκολόγος Paige Welsh, RD, LD, από την Cleveland Clinic.
«Όταν τρώμε οτιδήποτε περιέχει υδατάνθρακες, είτε πρόκειται για αναψυκτικά ή παγωτό είτε για καλύτερης ποιότητας υδατάνθρακες όπως τα φρούτα και το ψωμί ολικής άλεσης, κάποιοι από αυτούς τους υδατάνθρακες διασπώνται σε μια ζάχαρη που λέγεται γλυκόζη, και αυτό είναι καλό», εξηγεί η Welsh.
«Συστήματα όπως ο εγκέφαλος και η αναγέννηση των μυών λειτουργούν καλύτερα όταν έχουν λίγη από αυτή τη γλυκόζη».
Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, καμία έρευνα δεν έχει επιβεβαιώσει ότι η κατανάλωση ζάχαρης σχετίζεται άμεσα με την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων ή ότι προκαλεί την εμφάνιση καρκίνου. Έτσι, παρόλο που τα καρκινικά κύτταρα, όπως και τα υπόλοιπα κύτταρα του σώματος, χρειάζονται ζάχαρη για να επιβιώσουν, η Welsh τονίζει ότι δεν πρόκειται για μια απλή σχέση αιτίας και αποτελέσματος.
Αντί γι’ αυτό, η πρόληψη του καρκίνου μέσω της διατροφής θα πρέπει να επικεντρώνεται στη μείωση των πρόσθετων σακχάρων, εξηγεί η ίδια, αφού αυτά τα σάκχαρα μπορούν να συμβάλουν σε προβλήματα υγείας που συνδέονται με τον καρκίνο, όπως η παχυσαρκία.
Τα εθνικά δεδομένα δείχνουν πως οι κύριες πηγές πρόσθετων σακχάρων στη διατροφή είναι τα αναψυκτικά με ζάχαρη, τα γλυκά και τα επιδόρπια. Ωστόσο, ακόμα και προϊόντα όπως το γιαούρτι, τα δημητριακά και άλλες «υγιεινές» τροφές περιέχουν ζάχαρη, γι’ αυτό ίσως πρέπει να τα θεωρούμε περισσότερο λιχουδιές παρά τρόφιμα υγιεινής διατροφής.
Είναι επίσης πιθανό ότι, αν καταναλώνετε πολλά γλυκά, δεν προσλαμβάνετε αρκετά βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία συμβάλλουν στην αποτροπή ασθενειών όπως ο καρκίνος.
Πόση ζάχαρη μπορούμε τελικά να καταναλώνουμε την ημέρα;
Η Welsh προτείνει οι γυναίκες να μην ξεπερνούν τα 25 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης ημερησίως, ενώ οι άνδρες να περιορίζονται στα 36 γραμμάρια ή και λιγότερα.
«Ωστόσο, όσο λιγότερη τόσο το καλύτερο, γι’ αυτό διαβάστε τις ετικέτες και φροντίστε να μην καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες», δήλωσε η Welsh σε συνέντευξή της σε βίντεο από την Cleveland Clinic. Συνιστά επίσης στους ανθρώπους να «προτιμούν ολόκληρες τροφές με φυσικά σάκχαρα», όπως τα φρούτα.
Μπορεί τα προϊόντα διαίτης χωρίς ζάχαρη να μας παχαίνουν; Ανατρεπτική μελέτη απαντά
Αν διαπιστώνετε ότι συχνά λαχταράτε ζάχαρη, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη. Σε κάθε περίπτωση, προσπαθήστε να θυμάστε τη σημασία του μέτρου όταν πρόκειται να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για γλυκό.