Site icon Όλο Υγεία

Αυτά τα τρόφιμα μπορεί να είναι το μυστικό για την απώλεια βάρους – Δεν θα το πιστεύετε!

απώλεια βάρους με τραγανά τρόφιμα

Φωτογραφία: Atikah Akhtar/Unsplash

Το μυστικό για την απώλεια βάρους θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο η επιλογή μιας απροσδόκητης κατηγορίας τροφίμων, υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.

Σύμφωνα με τη μελέτη, όταν πρέπει να μασάμε περισσότερο τρώμε έως και κατά 50% λιγότερο γρήγορα και μπορεί επίσης να αισθανθούμε πιο γρήγορα χορτάτοι, ενώ έχουμε καταναλώσει λιγότερο φαγητό κατά ένα πέμπτο.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές έδωσαν σε 50 άτομα τέσσερα παρόμοια γεύματα -δύο ταξινομημένα ως εξαιρετικά επεξεργασμένα και δύο ελάχιστα επεξεργασμένα. Το σημαντικό στην εργασία αυτή ήταν ότι ένα γεύμα σε κάθε κατηγορία ήταν πιο σκληρό και πιο τραγανό -καθιστώντας τη γρήγορη κατανάλωση του φαγητού πιο δύσκολη- ενώ τα άλλα ήταν πιο εύκολα στην κατανάλωση.

Τι διαπίστωσαν οι επιστήμονες αναφορικά με την υφή του φαγητού

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι κατανάλωναν 26% λιγότερες θερμίδες όταν το μεσημεριανό γεύμα είχε πιο σκληρή υφή, σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα από τον βαθμό επεξεργασίας, καθώς αυτά τα γεύματα δεν μπορούσαν να καταναλωθούν τόσο γρήγορα.

Τα πιο σκληρά γεύματα περιλάμβαναν βραστό ρύζι αντί για μαλακό πουρέ πατάτας, μια τραγανή σαλάτα αντί για λαχανοσαλάτα και ένα στήθος κοτόπουλου αντί για μπουκιές ψαριού.

Μεταξύ των άλλων χαρακτηριστικών γευμάτων ήταν ένα σκληρό φρέσκο μήλο αντί για κονσερβοποιημένο μαλακό μάνγκο και πηχτό, φυσικό γιαούρτι αντί για προϊόν γιαουρτιού, καθώς και μια πιο πηχτή σάλτσα ντομάτας αντί για σάλτσα ταρτάρ.

Τα μεσημεριανά γεύματα περιείχαν την ίδια ποσότητα θερμίδων και βαθμολογήθηκαν παρόμοια για το πόσο καλή γεύση είχαν. Αλλά οι άνθρωποι κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες -περίπου 300 θερμίδες λιγότερες- στα πιο σκληρά, πιο τραγανά μεσημεριανά γεύματα επειδή έτρωγαν λιγότερο.

Φαίνεται μάλιστα ότι έτρωγαν λιγότερο επειδή έπρεπε να μασήσουν περισσότερο την τροφή τους πριν την κατάποση, επιβραδύνοντας τον συνολικό ρυθμό με τον οποίο καταναλώθηκε το γεύμα έως και στο μισό.

Η χαμηλότερη μέση πρόσληψη θερμίδων στη μελέτη, 483 θερμίδες, προήλθε όταν οι άνθρωποι έτρωγαν το σκληρό, ελάχιστα επεξεργασμένο γεύμα και η υψηλότερη πρόσληψη, 790 θερμίδες κατά μέσο όρο, προήλθε από το μαλακό, εξαιρετικά επεξεργασμένο γεύμα.

Ο τρόπος κατανάλωσης της τροφής μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το να τρώει κανείς πιο αργά δίνει στο σώμα μια καλύτερη ευκαιρία να παρακολουθεί την ποσότητα της τροφής που καταναλώνει, έτσι ώστε ένα άτομο να συνειδητοποιεί ότι χορταίνει πιο γρήγορα και να σταματήσει να τρώει.

«Έχουμε τώρα στη διάθεσή μας στοιχεία από περισσότερο από μια δεκαετία που δείχνουν ότι οι άνθρωποι που επιλέγουν υφές που τους ενθαρρύνουν να τρώνε πιο αργά, όπως πιο τραγανές, πιο σκληρές ή πιο μαστιχωτές τροφές καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα νιώθουν εξίσου χορτασμένοι και ικανοποιημένοι», δήλωσε ο καθηγητής Ciarán Forde.

«Αυτό που είναι ελκυστικό στη χρήση της υφής του γεύματος για την αλλαγή της συμπεριφοράς και της πρόσληψης είναι ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να απολαμβάνουν τα τρόφιμα που τους αρέσουν, ενώ μειώνουν τον κίνδυνο υπερφαγίας», συμπλήρωσε ο Δρ. Forde, ο οποίος ήταν ανώτερος συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Wageningen της Ολλανδίας: και κατέληξε:

«Σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν ακόμα να απολαμβάνουν ένα γεύμα και να τρώνε μέχρι να χορτάσουν άνετα, χωρίς να χρειάζεται να αισθάνονται περιορισμένοι».

Η ερευνητική ομάδα έχει μελετήσει προηγουμένως τις διάφορες πτυχές της υφής του φαγητού που σχετίζονται με την ταχύτητα κατανάλωσης και ανακάλυψε ότι, ακόμη και ένα απλό καρότο μπορεί να καταναλωθεί περίπου τρεις φορές πιο αργά, αν κοπεί σε μεγαλύτερα, πιο χοντρά κομμάτια χωρίς μαγιονέζα για να το λιπάνει.

Για να αξιοποιήσουν τα τρέχοντα ευρήματα, οι ερευνητές θα εξετάσουν στη συνέχεια εάν η υφή του γεύματος και η ταχύτητα κατανάλωσης μπορούν να επηρεάσουν την πρόσληψη θερμίδων για περίοδο μεγαλύτερη των δύο εβδομάδων. Στόχος τους είναι να δείξουν για πρώτη φορά ότι δεν είναι μόνο το τι τρώτε, αλλά και πώς τρώτε που μπορεί να αυξήσει το μέγεθος του γεύματός σας.

Όλο Υγεία

Exit mobile version