Site icon Όλο Υγεία

Τόνος σε κονσέρβα: Είναι ασφαλές τρόφιμο και υγιεινό; Τι πρέπει να ξέρετε

Τόνος σε κονσέρβα: Είναι μαγειρεμένος ή ωμός;

Source: 123rf.com

Ο τόνος σε κονσέρβα, είναι μια θαυμάσια επιλογή, καθώς δεν έχουν όλοι πρόσβαση σε φρέσκο ψάρι, ενώ είναι εξαιρετικά προσιτός οικονομικά.’Αραγε είναι ασφαλής και υγιεινός;

Η διάρκεια ζωής του είναι εξαιρετικά μεγάλη, συνήθως περίπου δύο έως πέντε χρόνια, καθιστώντας το βολικό για αποθήκευση.

Αν είστε λάτρης του τόνου σε κονσέρβα, λοιπόν, έχουμε καλά νέα! Ναι ο τόνος είναι ασφαλής και έτοιμος για κατανάλωση απευθείας από την κονσέρβα, καθώς είναι προμαγειρεμένος.

Η διαδικασία κονσερβοποίησης του τόνου, συνήθως ξεκινά με κατεψυγμένο τόνο που φτάνει απευθείας από την αλιεία, ο οποίος στη συνέχεια ξεπαγώνεται και μαγειρεύεται στον ατμό σε μεγάλες παρτίδες.

Μετά το μαγείρεμα και την ψύξη, ο τόνος ξεφλουδίζεται, και το κρέας κονσερβοποιείται με αλάτι και υγρά όπως λάδι, νερό ή ζωμό λαχανικών. Οι κονσέρβες κλείνονται σε κενό αέρος και απολυμαίνονται για να σκοτωθούν τυχόν βακτήρια, γεγονός που συμβάλλει στη μεγάλη διάρκεια ζωής τους.

Ποιο είναι το πιο επικίνδυνο είδος σούσι που τρώμε συχνά; Τι πρέπει να προσέχετε όταν το καταναλώνετε 

Ο φρέσκος τόνος συχνά σερβίρεται ωμός σε σούσι, σασίμι ή από μόνος του ως λιχουδιά. Αλλά αν θέλετε τόνο που θα διαρκέσει, ο τόνος σε κονσέρβα είναι αυτό που χρειάζεστε.

Είναι ο τόνος σε κονσέρβα ωφέλιμος για την υγεία;

Οι άνθρωποι συχνά συνδέουν τα κονσερβοποιημένα προϊόντα με την κακή υγεία, λόγω των υψηλών επιπέδων νατρίου που χρησιμοποιείται ως συντηρητικό.

Πράγματι, ο τόνος σε κονσέρβα μπορεί να έχει υψηλότερα επίπεδα νατρίου από τον φρέσκο τόνο, αλλά εξαρτάται από την ποικιλία που επιλέγετε. Ωστόσο, πολλές μάρκες τόνου σε κονσέρβα προσφέρουν πλέον τόνο χαμηλό σε νάτριο.

Ο τόνος σε κονσέρβα, όπως και ο φρέσκος τόνος, έχει θρεπτική αξία, καθώς είναι χαμηλός σε λιπαρά (ειδικά όταν κονσερβοποιείται με νερό αντί για λάδι) και υψηλός σε πρωτεΐνη και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Η διαιτολόγος Trista Best λέει: «Ο τόνος σε κονσέρβα είναι μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ειδικά EPA και DHA, τα οποία είναι ωφέλιμα για την υγεία της καρδιάς και τη λειτουργία του εγκεφάλου, και περιέχει επίσης απαραίτητα βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη D, βιταμίνη Β12, σελήνιο και κάλιο».

Να θυμάστε ότι ο τόνος σε κονσέρβα, όπως και άλλα θαλασσινά, περιέχει διαφορετικές συγκεντρώσεις υδραργύρου ανάλογα με την ποικιλία.

Ο FDA συνιστά σε όσες γυναίκες είναι έγκυες ή θηλάζουν, καθώς και στα παιδιά, να καταναλώνουν θαλασσινά με χαμηλότερο περιεχόμενο υδραργύρου.

oloygeia icon
Θάλεια Λαμπίρη

Exit mobile version