Ο Dr. Jonathan J. Rasouli, πιστοποιημένος νευροχειρουργός σπονδυλικής στήλης στο Northwell Health της Νέας Υόρκης, ανοίγει το βιβλίο μαγειρικής του και μοιράζεται το καλύτερο τρόφιμο για την υγεία του δέρματος και του εγκεφάλου μαζί με μια συνταγή που θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη του.
«Μου αρέσει προσωπικά αυτό το πιάτο γιατί είναι εύκολο στην προετοιμασία, οπτικά ελκυστικό και γεμάτο θρεπτικά συστατικά», δήλωσε.
Τα 4 φαγητά που προκαλούν «αέρια» και είναι καλό να αποφύγετε στο γιορτινό τραπέζι
Πρόσφατα μοιράστηκε στην εφημερίδα The Post τη συνταγή του για ένα μπολ μεσογειακής κινόα, το οποίο έχει πληθώρα ιδιοτήτων ενίσχυσης του εγκεφάλου και αποτελεί «δύναμη» για τη βελτίωση της μνήμης και του δέρματος.
Κινόα: Το τρόφιμο με τα πλούσια διατροφικά οφέλη
Η κινόα είναι ένας θησαυρός θρεπτικών συστατικών που προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, καθιστώντας την ιδανική για χορτοφάγους και vegans.
Οι φυτικές ίνες που περιέχει συμβάλλουν στη βελτίωση της πέψης, ενώ η απουσία γλουτένης την καθιστά κατάλληλη για άτομα με δυσανεξία. Το μαγνήσιο και ο σίδηρος υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και την παραγωγή ενέργειας, ενώ ο ψευδάργυρος και ο χαλκός, το «δίδυμο της λάμψης», ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και την υγεία του δέρματος. Παράλληλα, οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες, συμβάλλοντας σε μια συνολικά υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
Πώς να φάτε τη κινόα σε ένα πλούσιο πιάτο – μεσογειακή συνταγή
Μια συνταγή από έναν νευροχειρουργό της Νέας Υόρκης είναι οικονομική και γεμάτη με υλικά που προλαμβάνουν μέχρι και την άνοια.
Για μια χορτοφαγική επιλογή, το μπολ κινόα του είναι «ιδανικό για πρωινό ή ένα ελαφρύ γεύμα».
«Αυτό το πιάτο συνδυάζει υγιεινά λιπαρά, αντιοξειδωτικά και μαγνήσιο — όλα κρίσιμα για την υγεία του εγκεφάλου. Είναι εμπνευσμένο από τη μεσογειακή διατροφή, γνωστή για τη μείωση του κινδύνου άνοιας», τόνισε ο Dr. Jonathan J. Rasouli.
Συνταγή για μεσογειακό μπολ με κινόα
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα (πλούσια σε μαγνήσιο, καλό για τη λειτουργία του εγκεφάλου)
- 1/2 φλιτζάνι ντοματίνια (αντιοξειδωτικά και λυκοπένιο)
- 1/4 φλιτζάνι αγγούρια, κομμένα σε κύβους
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (μονοακόρεστα λιπαρά για προστασία του εγκεφάλου)
- 1/4 φλιτζάνι φέτα, τριμμένη (ασβέστιο για τη νευρική μετάδοση)
- 1/4 φλιτζάνι καρύδια, ψιλοκομμένα (ωμέγα-3 και αντιοξειδωτικά)
- 1/2 αβοκάντο, σε φέτες (υγιεινά λιπαρά για την υποστήριξη της νοητικής λειτουργίας)
- Φρέσκος μαϊντανός ή βασιλικός για γαρνιτούρα
Οδηγίες:
- Σε ένα μπολ, βάλτε τη μαγειρεμένη κινόα ως βάση.
- Προσθέστε από πάνω τα ντοματίνια, το αγγούρι, τη φέτα, τα καρύδια και τις φέτες αβοκάντο.
- Ραντίστε με το ελαιόλαδο και γαρνίρετε με μαϊντανό ή βασιλικό.
- Σερβίρετε ως ένα γεύμα γεμάτο θρεπτικά συστατικά για μεσημεριανό ή ελαφρύ βραδινό.
Τι καθιστά αυτή τη συνταγή με κινόα «δύναμη για τη βελτίωση της μνήμης» και της ομορφιάς;
Ο Dr. Rasouli ανέλυσε τα οφέλη των συστατικών:
Κινόα: Έχει «τεράστιες ποσότητες μαγνησίου», το οποίο μπορεί να ενισχύσει τη νευρική μετάδοση και να ρυθμίσει το άγχος.
Επιπλέον, ο εγκέφαλος συρρικνώνεται με την πάροδο της ηλικίας, αλλά όσοι έχουν μικρότερη συρρίκνωση έχουν χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutrition, η κατανάλωση πάνω από 550 mg μαγνησίου την ημέρα συνδέεται με μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου.
Ντομάτες: Μειώνουν το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης, θόλωση σκέψης και κόπωση.
Ελαιόλαδο: Μειώνει τη φλεγμονή του εγκεφάλου, μια γνωστή αιτία γνωστικής εξασθένησης.
Αβοκάντο: Γεμάτο με υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά.