Site icon Όλο Υγεία

Το Νο1 βότανο που καταπολεμά το άγχος, ευνοεί τον ύπνο και αντιμετωπίζει τα αναπνευστικά προβλήματα

Το Νο1 βότανο που καταπολεμά το άγχος, ευνοεί τον ύπνο και αντιμετωπίζει τα αναπνευστικά προβλήματα

Το βότανο αυτό είναι γνωστό για το άρωμά του και τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Είναι πολύτιμο στην παραδοσιακή ιατρική, καθώς χαλαρώνει το νευρικό σύστημα, μειώνει το στρες και ευνοεί την καρδιακή λειτουργία.

Το συγκεκριμένο βότανο έχει αντιστρεσογόνες, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές δράσεις. Είναι ιδανικό για τη μείωση της φλεγμονής και του πρηξίματος σε διάφορα σημεία του σώματος και είναι χρήσιμο στην πρόληψη και αντιμετώπιση κρυολογημάτων και αναπνευστικών προβλημάτων.

Επίσης, χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια σε διάφορους πολιτισμούς για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, την καταπολέμηση του άγχους και της αϋπνίας, καθώς και για τη βελτίωση της πέψης.

Το τίλιο, γνωστό και ως φλαμούρι στην Ελλάδα, είναι ένα δέντρο γνωστό για τα αρωματικά του άνθη και τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Τα μεγάλα, καταπράσινα φύλλα και τα χρυσοκίτρινα άνθη του τίλιου δεν είναι μόνο ένα όμορφο θέαμα στο φυσικό τοπίο αλλά κρύβουν και έναν πλούτο ιδιοτήτων που αξίζει να γνωρίσετε.

Διαβάστε τα 7 οφέλη του τίλιου που θα σας εκπλήξουν:

  1. Σας χαλαρώνει
  2. Βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής
  3. Μειώνει τον πόνο
  4. Έχει διουρητικές επιδράσεις
  5. Μειώνει την πίεση
  6. Βελτιώνει τον ύπνο
  7. Καταπραΰνει το πεπτικό σας σύστημα

1. Σας χαλαρώνει

Ένα ζεστό φλιτζάνι τίλιο σας χαλαρώνει και σας ξεκουράζει. Χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους. Μελέτη έχει δείξει ότι το τίλιο μιμείται τη δραστηριότητα μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που αναστέλλει τη διεγερσιμότητα στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα.

2. Βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής

Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη πολλών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2 και του καρκίνου. Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής, μειώνοντας δυνητικά τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών. Τα φλαβονοειδή είναι ένας τύπος αντιοξειδωτικού που υπάρχουν στο συγκεκριμένο βότανο.

3. Μειώνει τον πόνο

Ορισμένα από τα αντιοξειδωτικά του (τιλιοσίδη και η κερκετίνη) μπορεί να ανακουφίσουν τον πόνο. Μελέτη σε γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα, η οποία χαρακτηρίζεται από επώδυνες και δύσκαμπτες αρθρώσεις, διαπίστωσε ότι η συμπληρωματική χορήγηση κερκετίνης, ενός αντιοξειδωτικού που υπάρχει στο τίλιο, βελτίωσε σημαντικά τα συμπτώματα του πόνου και τους δείκτες φλεγμονής.

4. Έχει διουρητικές επιδράσεις

Ο εσωτερικός φλοιός του δέντρου έχει συσχετιστεί με διουρητικές και εφιδρωτικές επιδράσεις. Ένα διουρητικό είναι μια ουσία που ενθαρρύνει το σώμα σας να αποβάλλει περισσότερα υγρά, ενώ ένα εφιδρωτικό είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται για να δροσίσει τον πυρετό ενθαρρύνοντας τον ιδρώτα. Το τίλιο χρησιμοποιούνταν από παλιά για να προάγει την εφίδρωση και τον παραγωγικό βήχα αντιμετωπίζοντας έτσι το κρυολόγημα.

5. Μειώνει την πίεση

Ορισμένα από τα φυτικά συστατικά, όπως η τιλιοσίδη, η ρουτοσίδη και το χλωρογενικό οξύ, θεωρείται ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Φυσικά δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει τα φάρμακα για την καρδιά.

6. Βελτιώνει τον ύπνο

Τα φυτικά συστατικά του έχουν ισχυρές ηρεμιστικές ιδιότητες, οι οποίες σας βοηθούν να κοιμηθείτε καλύτερα. Καλό είναι να πίνετε ένα φλιτζάνι πριν πάτε για ύπνο και μην ξεχνάτε ότι η ποιότητα και η διάρκεια του ύπνου επηρεάζουν σημαντικά την υγεία σας.

7. Καταπραΰνει το πεπτικό σας σύστημα

Όπως κάθε ζεστό ρόφημα, το τίλιο προσφέρει ήπια θερμότητα και ενυδάτωση. Και τα δύο καταπραΰνουν το πεπτικό σας σύστημα, καθώς το νερό μπορεί να βοηθήσει την τροφή να κινηθεί μέσα στο έντερό σας, ενώ σας βοηθά και όταν έχετε πόνο στο στομάχι.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version