Αυτό το συστατικό είναι ένα από τα πιο σημαντικά στη διατροφή μας, απαραίτητο για εκατοντάδες λειτουργίες σε περισσότερα από 300 ένζυμα στο σώμα μας.
Χρήσιμο στους άνδρες και το αναπαραγωγικό τους σύστημα, απαραίτητο στο δέρμα, στα νύχια, στα δόντια, στο ήπαρ, στην παραγωγή ινσουλίνης. Βοηθά στην επούλωση των πληγών και στην αντιμετώπιση των ιών, ιδιαίτερα της γρίπης.
Τι είναι ο ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος είναι ένα χημικό στοιχείο με σύμβολο Zn και ατομικό αριθμό 30. Είναι ένα γαλαζωπό-άσπρο, λαμπερό, διαμαγνητικό μέταλλο. Ο ψευδάργυρος είναι το δεύτερο πιο κοινό μέταλλο στον ανθρώπινο οργανισμό, μετά το σίδηρο.
Τα σημαντικότερα οφέλη του
-
- Από την προστασία της επιδερμίδας και σπέρματος μέχρι την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, αυτό το συστατικό επιτελεί πολλές χρήσιμες λειτουργίες στον οργανισμό μας που είναι απαραίτητες για να παραμένουμε υγιείς.
- Ο ψευδάργυρος είναι επίσης απαραίτητος για τις αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης. Επειδή ένα από τα ένζυμα που είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή γεύση και όσφρηση εξαρτάται από αυτό το θρεπτικό συστατικό, μια ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να μειώσει την ικανότητά σας να γεύεστε ή να μυρίζετε σύμφωνα με έρευνα.
- Η ανάπτυξη, η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός είναι όλες καταστάσεις όπου οι ανάγκες του οργανισμού μας για ψευδάργυρο είναι αυξημένες.
- Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς τα ένζυμα χρειάζονται τον ψευδάργυρο για να βοηθήσουν στην δημιουργία νέων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο ο ψευδάργυρος βοηθά στην καταπολέμηση των μολύνσεων. Από την άλλη πρέπει να κρατάμε τις ισορροπίες αφού σύμφωνα με μελέτη όταν λαμβάνεται σε υπερβολική ποσότητα έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει την ανοσία.
- ικανότητά του να αναπαράγει κύτταρα είναι χρήσιμη στην επούλωση των πληγών και είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα. Ακόμη και πολλά σημαντικά ένζυμα που προστατεύουν και διατηρούν την όραση, δεν μπορούν να σχηματιστούν χωρίς τον ψευδάργυρο.
- Η βιταμίνη Α και ο ψευδάργυρος συνεργάζονται για τη διατήρηση της ικανότητας των ματιών μας να προσαρμόζονται στο σκοτάδι.
Στο πλαίσιο σχετικής μελέτης διαπιστώθηκε ότι το 30% υγιών ηλικιωμένων παρουσίαζαν έλλειψη ψευδαργύρου. Προβλήματα στην απορρόφηση του ψευδαργύρου μπορεί να προκαλέσουν ο αλκοολισμός, η λήψη πενικιλίνης και τα διουρητικά.
Που θα το βρείτε
Καλές Διατροφικές Πηγές είναι το μοσχάρι, το αρνί, τα αυγά, οι ξηροί καρποί, τα στρείδια, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, το γιαούρτι και η μαγιά μπίρας.