Site icon Όλο Υγεία

Κόκκινες φακές: Το γευστικό όσπριο που καταπολεμά την κούραση, ρίχνει τη χοληστερόλη και ρυθμίζει το σάκχαρο

όσπριο

Πρόκειται για ένα από τα πιο γευστικά όσπρια που κυκλοφορούν. Το συγκεκριμένο όσπριο συνδυάζεται εύκολα με πολλά άλλα τρόφιμα και είναι σούπερ θρεπτικά.

Αποτελούν μια μια πλούσια φυτική πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών, ενώ περιέχουν υψηλή ποσότητα φυλλικού οξέος, ενός συστατικού που είναι απαραίτητο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας.

Τι είναι οι κόκκινες φακές

Οι φακές, γνωστές και με το λατινικό τους όνομα Lens culinaris θεωρούνται όσπριο. Ένα όσπριο είναι ο αποξηραμένος εδώδιμος σπόρος ενός φυτού.

Οι κόκκινες φακές αποτελούν μια πλούσια φυτική πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Συνιστάται να καταναλώνετε 25-30g φυτικών ινών την ημέρα και 1g/k/d πρωτεΐνης. Η ένταξη της κόκκινης φακής στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε εύκολα τις ανάγκες σας σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.

Οι κόκκινες φακές περιέχουν, επίσης, σημαντική ποσότητα φυλλικού οξέος, που είναι ένα συστατικό που εμπλέκεται στην κυτταρική διαίρεση. Εάν κάποιος που τρώει μόνο τροφές φυτικής προέλευσης δεν λαμβάνει αρκετό φυλλικό οξύ και αυτό μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο παράγεται το DNA στο σώμα του. Αυτό σημαίνει ότι τα κύτταρα δεν μπορούν να διαιρεθούν σωστά στην ώριμη μορφή τους. Ανεπάρκεια αυτού του συστατικού έχει συνδεθεί ακόμη και με την ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρκίνου!

Τα 5 πιο σημαντικά οφέλη για την υγεία από τις κόκκινες φακές:

  1. Μειώνουν τη χοληστερόλη
  2. Χρήσιμες για τα ερυθρά αιμοσφαίρια
  3. Βελτιώνουν την πέψη
  4. Συμβάλλουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
  5. Αποτρέπουν την κούραση

1. Μειώνουν τη χοληστερόλη

Οι διαλυτές φυτικές ίνες που βρίσκονται στις κόκκινες φακές συνδέονται με την «κακή» χοληστερόλη και βοηθούν το σώμα μας να την αποβάλλει μέσω των χολικών οξέων. Αυτό βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης μας, γεγονός που συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς μας μειώνοντας τον κίνδυνο για αθηροσκληρωτική πλάκα (πρόκειται για την πλάκα που συσσωρεύεται στις αρτηρίες σας και ανεβάζει την αρτηριακή σας πίεση!)

2. Χρήσιμες για τα ερυθρά αιμοσφαίρια

Οι κόκκινες φακές περιέχουν σημαντική ποσότητα φυλλικού οξέος. Το φυλλικό οξύ είναι μια βιταμίνη Β που βοηθά στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας! Όταν εμφανίζεται ανεπάρκεια φυλλικού οξέος, μπορεί να προκληθεί μεγαλοβλαστική αναιμία, που σημαίνει ότι οι πρόδρομοι των ερυθρών αιμοσφαιρίων, οι μεγαλοβλάστες αποτυγχάνουν να διαιρεθούν σε ερυθρά αιμοσφαίρια λόγω της έλλειψης αυτού του συστατικού.

3. Βελτιώνουν την πέψη

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες που βρίσκονται στις κόκκινες φακές περνούν από το πεπτικό μας σύστημα χωρίς να απορροφώνται και παρέχουν όγκο. Αυτό αυξάνει τη γαστρική κινητικότητα, που σημαίνει ότι επιταχύνεται ο ρυθμός με τον οποίο χωνεύουμε. Επομένως, οι κόκκινες φακές μπορούν να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε τη δυσκοιλιότητα.

4. Συμβάλλουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Δεδομένου ότι οι κόκκινες φακές είναι τόσο πλούσιες σε φυτικές ίνες, συμβάλλουν στη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα. Εφόσον οι φυτικές ίνες δεν χωνεύονται, δεν απορροφώνται από το σώμα μας και επομένως δεν αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες είναι καλύτερες στο να αποτρέψουν την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα επειδή απορροφώνται από τον οργανισμό. Σχετική μελέτη (Fujii et al.) απέδειξε ότι η αύξηση των φυτικών ινών στη διατροφή κάποιου μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

5. Αποτρέπουν την κούραση

Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου προκαλούν κόπωση που εμποδίζει το άτομο να πραγματοποιήσει τις καθημερινές του δραστηριότητες με την ίδια ενέργεια που θα είχε αν τα επίπεδα σιδήρου στο σώμα του ήταν υψηλά. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για το σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης, η οποία εμπλέκεται στη μεταφορά του οξυγόνου σε όλο το σώμα μας.

Επειδή οι κόκκινες φακές είναι τόσο πλούσιες σε σίδηρο, η ένταξή τους σε μια φυτική διατροφή μαζί με άλλα όσπρια μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων σιδήρου, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες στην αναπαραγωγική τους ηλικία.

Όλο Υγεία

Exit mobile version