Τα μπαχαρικά δίνουν σε πολλά από τα αγαπημένα σας φαγητά μία έξτρα γεύση, ένα απίστευτο άρωμα, αλλά και χρώμα στα πιάτα σας. Παράλληλα προσφέρουν αρκετά οφέλη για την υγεία λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων τους.
Τα μπαχαρικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Πολλά μπαχαρικά σας προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, από διάφορες μορφές καρκίνου, βοηθούν στη μείωση της πίεσης και της χοληστερόλης, καταπολεμούν τον διαβήτη και την παχυσαρκία.
Είναι γνωστό ότι η κανέλα βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και στον έλεγχο του διαβήτη, το τζίντζερ κάνει καλό στο στομάχι, ενώ το σκόρδο μπορεί να κάνει κακό στην αναπνοή σας, αλλά είναι εξαιρετικό για την καρδιαγγειακή σας υγεία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σούπερ μπαχαρικό που μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου είναι ο κουρκουμάς.
Ο κουρκουμάς δεν αρωματίζει μόνο τα φαγητά σας, αλλά η πολυφαινόλη κουρκουμίνη του κουρκουμά έχει σοβαρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δύναμη. Η αγιουρβεδική και η κινεζική ιατρική χρησιμοποιούν τον κουρκουμά εδώ και αιώνες για να βελτιώσουν την πέψη, να ανακουφίσουν τα αέρια και να καταπραΰνουν τον πόνο της αρθρίτιδας.
Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Heart Association, η προσθήκη κουρκουμά στα καθημερινά σας γεύματα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 10% και τον κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου κατά 9%!
Τα οφέλη του κουρκουμά για τη μακροζωία
Καθώς γερνάτε, τα κύτταρά σας μειώνουν την ικανότητά τους να αναγεννώνται και τελικά τα κύτταρα πεθαίνουν. Αυτό συνδέεται με τα τελομερή που καλύπτουν τα άκρα των χρωμοσωμάτων σας και τα προστατεύουν από τη φθορά, σύμφωνα με άρθρο στο Biomedicine and Pharmacology.
Όταν τα κύτταρα διαιρούνται, τα τελομερή μικραίνουν με την πάροδο του χρόνου. Το οξειδωτικό στρες μπορεί να επιταχύνει τον ρυθμό συντόμευσης των τελομερών. Η διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει τη συντόμευση των τελομερών και μια υγιεινή διατροφή και άσκηση μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό του κυτταρικού θανάτου και να επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής σας.
Οι πολυφαινολικές ενώσεις, όπως η κουρκουμίνη στον κουρκουμά, προστατεύουν τα κύτταρά σας μειώνοντας το οξειδωτικό στρες που σχετίζεται με την κυτταρική γήρανση. Η κουρκουμίνη έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην καρδιαγγειακή, νευρολογική και μεταβολική υγεία και έχει 10 φορές την αντιοξειδωτική δύναμη της βιταμίνης Ε. Επίσης, διατηρεί την πρωτεΐνη Nrf2, η οποία ενεργοποιεί τα αντιοξειδωτικά σας ένζυμα. Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν επίσης να κατασταλούν όταν αντιμετωπίζονται με κουρκουμίνη.
Το ανοσοποιητικό σας σύστημα αποδυναμώνεται επίσης καθώς μεγαλώνετε, οπότε είστε πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις και φλεγμονές. Η κουρκουμίνη στον κουρκουμά μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να σας προστατεύσει από ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η οστεοπόρωση και το Αλτσχάιμερ.
Προσθέτοντας κουρκουμά στη διατροφή σας
Εάν χρησιμοποιείτε κουρκουμά για να νοστιμίσετε τα γεύματά σας, προσθέστε λίγο μαύρο πιπέρι για να αυξήσετε την απορρόφηση του κουρκουμά από το σώμα σας. Μπορείτε επίσης να ψιλοκόψετε λίγη ρίζα κουρκουμά και να προσθέσετε ζεστό νερό για ένα τσάι κουρκουμά ή να δοκιμάσετε έναν πολύχρωμο λάτε κουρκουμά.
Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food and Function διαπίστωσε ότι 400 χιλιοστόγραμμα ρίζας κουρκουμά ή σκόνης κουρκουμά που προστίθενται σε πουρέ πατάτας και κρέμα γάλακτος απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό από ό,τι η σκόνη κουρκουμίνης μόνη της. Αυτό δείχνει ότι παρόλο που η κουρκουμίνη είναι το ισχυρό αντιοξειδωτικό στον κουρκουμά, είναι καλύτερο να καταναλώνετε σκόνη κουρκουμά ή ρίζα κουρκουμά για να είναι πιο βιοδιαθέσιμη.