Το σούπερ γλυκό φρούτο που προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και διαβήτη

φρούτο

Αυτό το μικρό κόκκινο φρούτο ξεχωρίζει για τη δροσερή, γλυκιά και ξεχωριστή του γεύση. Είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού και αξίζει να το εντάξετε στη διατροφή σας γιατί έχει πολλά οφέλη για την υγεία σας.

Το φρούτο αυτό είναι νόστιμο, το λατρεύουν μικροί και μεγάλοι και σύμφωνα με τους ειδικούς, αν το καταναλώνετε σε καθημερινή βάση θα σας βοηθήσει σημαντικά. Αποτελεί μία καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτινών ινών, έχει λίγες θερμίδες, ενώ περιέχει και βιταμίνη C, κάλιο και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον οργανισμό σας από διάφορες παθήσεις.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το συγκεκριμένο φρούτο μειώνει τη χοληστερόλη στο αίμα και βοηθά, μεταξύ άλλων, στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη, του καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.

Σχετικό άρθρο: Το σούπερ φρούτο που προστατεύει από καρδιαγγειακά και παθήσεις του εντέρου

Το σούπερ φρούτο: το κεράσι

Το σούπερ φρούτο που έχει τόσα πολλά οφέλη για την υγεία σας είναι τα κεράσια. Είναι μικρά πέτρινα φρούτα που κυκλοφορούν σε ποικιλία χρωμάτων και γεύσεων. Τα χρώματά τους μπορεί να ποικίλλουν από κίτρινο έως βαθύ μαυροκόκκινο.

Τα 6 οφέλη του κερασιού για την υγεία:

  1. Είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά
  2. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
  3. Ενισχύει την αποκατάσταση από την άσκηση
  4. Κάνει καλό στην καρδιά
  5. Βελτιώνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας
  6. Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

1. Είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά

Όλες οι ποικιλίες είναι ιδιαίτερα θρεπτικές και γεμάτες φυτικές ίνες. Περιέχουν ακόμη βιταμίνη C, κάλιο, χαλκό και μαγγάνιο που χρειάζεται το σώμα σας.

Τονίζεται ότι η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος και την υγεία του δέρματος, ενώ το κάλιο είναι απαραίτητο για τη συστολή των μυών, τη λειτουργία των νεύρων, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και πολλές άλλες κρίσιμες σωματικές διεργασίες.

2. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Η υψηλή συγκέντρωση φυτικών ενώσεων στα κεράσια ευθύνεται για τα πολλά οφέλη αυτού του φρούτου στην υγεία σας. Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, μια κατάσταση που συνδέεται με πολλαπλές χρόνιες ασθένειες και πρόωρη γήρανση.

Τα κεράσια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πολυφαινόλες, μια μεγάλη ομάδα φυτικών χημικών ουσιών που βοηθούν στην καταπολέμηση της κυτταρικής βλάβης, στη μείωση της φλεγμονής και στην προαγωγή της συνολικής υγείας.

Στην πραγματικότητα, οι πλούσιες σε πολυφαινόλες δίαιτες μπορεί να προστατεύουν από πολλές χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, της άνοιας και ορισμένων μορφών καρκίνου.

3. Ενισχύει την αποκατάσταση από την άσκηση

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ενώσεις στα κεράσια μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του μυϊκού πόνου, της βλάβης και της φλεγμονής που προκαλείται από την άσκηση.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός ακόμη και ο συμπυκνωμένος χυμός βύσσινων επιταχύνουν την αποκατάσταση των μυών, μειώνουν τον μυϊκό πόνο που προκαλείται από την άσκηση και αποτρέπουν την απώλεια δύναμης σε αθλητές, όπως οι ποδηλάτες και οι μαραθωνοδρόμοι.

Επιπλέον, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι τα προϊόντα κερασιού μπορεί να ενισχύσουν την απόδοση κατά την άσκηση.

Μια μελέτη σε 27 δρομείς αντοχής έδειξε ότι εκείνοι που κατανάλωναν 480 mg βύσσινων σε σκόνη καθημερινά για 10 ημέρες πριν από έναν ημιμαραθώνιο είχαν κατά μέσο όρο 13% ταχύτερους χρόνους αγώνα και παρουσίασαν λιγότερο μυϊκό πόνο από την ομάδα εικονικού φαρμάκου.

4. Κάνει καλό στην καρδιά

Η αύξηση της πρόσληψης φρούτων με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, όπως τα κεράσια, είναι ένας γευστικός τρόπος για να προστατεύσετε την καρδιά σας.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες πλούσιες σε φρούτα συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τα κεράσια, σύμφωνα με τους ειδικούς της Κλινικής του Κλίβελαντ, είναι ιδιαίτερα ευεργετικά από αυτή την άποψη, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ενώσεις που είναι γνωστό ότι προάγουν την υγεία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένου του καλίου και των αντιοξειδωτικών πολυφαινολών.

Επιπλέον, τα κεράσια είναι πλούσια σε ισχυρά πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθοκυανών, των φλαβονόλων και των κατεχινών, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς σας προστατεύοντας από κυτταρικές βλάβες και μειώνοντας τη φλεγμονή.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη σε 84.158 άτομα διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη πολυφαινολών – ιδιαίτερα ανθοκυανών, φλαβονόλων και κατεχινών – σχετίζεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου σε διάστημα 5 ετών.

5. Βελτιώνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας

Λόγω της ισχυρής αντιφλεγμονώδους δράσης τους, τα κεράσια μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και της ουρικής αρθρίτιδας, ενός τύπου αρθρίτιδας που προκαλείται από συσσώρευση ουρικού οξέος που μπορεί να οδηγήσει σε ακραίο πρήξιμο, φλεγμονή και πόνο στις αρθρώσεις σας.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 2 μερίδων (280 γραμμάρια) γλυκών κερασιών μετά από ολονύκτια νηστεία μείωσε τα επίπεδα του φλεγμονώδους δείκτη C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) και μείωσε σημαντικά τα επίπεδα ουρικού οξέος 5 ώρες μετά την κατανάλωση.

Μια άλλη μελέτη σε άτομα με ουρική αρθρίτιδα έδειξε ότι όσοι έτρωγαν φρέσκα κεράσια επί 2 ημέρες είχαν 35% λιγότερες κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας από εκείνους που δεν κατανάλωναν το φρούτο.

6. Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

Η κατανάλωση κερασιών ή η κατανάλωση χυμού βύσσινου συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας.

Αυτά τα οφέλη που προάγουν τον ύπνο μπορεί να αποδίδονται στην υψηλή συγκέντρωση φυτικών ενώσεων του φρούτου. Επιπλέον, τα κεράσια περιέχουν μελατονίνη, μια ουσία που βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-αφύπνισης.

Μια μελέτη έδειξε ότι όσοι έπιναν συμπυκνωμένο χυμό βύσσινου για 7 ημέρες παρουσίασαν σημαντική αύξηση των επιπέδων μελατονίνης, της διάρκειας του ύπνου και της ποιότητας του ύπνου, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top