Site icon Όλο Υγεία

Το σούπερ φρούτο που σας χαρίζει χρόνια ζωής και βοηθά στο αδυνάτισμα

φρούτο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:123RF

Είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό φρούτο που μπορείτε να το καταναλώσετε όλες τις ώρες της μέρας. Έχει πολλά οφέλη για την υγεία σας και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.

Σύμφωνα με έρευνες, το συγκεκριμένο φρούτο σας βοηθά να χάσετε βάρος, ενώ βελτιώνει την υγεία του εντέρου και του εγκεφάλου σας.

Είναι ένα φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχει βιταμίνη C, χαλκό, κάλιο και βιταμίνες Κ, Ε, Β1 και Β6 και αποτελεί εξαιρετική πηγή πολυφαινολών, μιας σημαντικής ομάδας αντιοξειδωτικών.

Το φρούτο αυτό σας προστατεύει από διάφορες παθήσεις και κάνει καλό στην καρδιά σας. Μειώνει την αρτηριακή πίεση και την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ μειώνει σημαντικά και τον Δείκτη Μάζας Σώματος.

Το σούπερ φρούτο: το μήλο

Το μήλο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα φρούτα για μικρούς και μεγάλους. Όλοι έχετε ακούσει τη γνωστή φράση: «Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Και όχι άδικα, αφού το μήλο έχει πολλά οφέλη για την υγεία σας. Οι ειδικοί σας συνιστούν να καταναλώνετε ένα μήλο σε καθημερινή βάση.

Τα οφέλη του μήλου για την υγεία:

  1. Σταθεροποιεί το σάκχαρο στο αίμα
  2. Μειώνει τη χοληστερίνη
  3. Μειώνει την αρτηριακή πίεση
  4. Ανακουφίζει τη φλεγμονή
  5. Βοηθά στο αδυνάτισμα
  6. Σας βοηθά να ζήσετε περισσότερο

1. Σταθεροποιεί το σάκχαρο στο αίμα

Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσουν σε διαβήτη τύπου 2, μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει περισσότερους από 33 εκατομμύρια άτομα μόνο στην Αμερική. Ωστόσο, καλά είναι τα νέα για τους λάτρεις των μήλων: Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 38.000 άτομα διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερα από ένα μήλο την ημέρα είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου μήλα.

2. Μειώνει τη χοληστερίνη

Πολλαπλές μελέτες σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη δείχνουν ότι η κατανάλωση λίγων μήλων την ημέρα μπορεί να μειώσει τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης κατά περίπου 5% έως 8%. Δεν μπορείτε να φάτε τόσα μήλα σε 24 ώρες; Δοκιμάστε μια μερίδα αποξηραμένα μήλα την ημέρα (χωρίς προσθήκη ζάχαρης). Μάλιστα, οι συμμετέχοντες σε μια άλλη μελέτη μείωσαν τη συνολική τους χοληστερόλη κατά 13% σε έξι μήνες αφού έφαγαν αυτήν την ποσότητα.

3. Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Μια αυστραλιανή μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μήλων βοήθησε στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Άλλες έρευνες είχαν μικτά αποτελέσματα. Αλλά οι ερευνητές συμφωνούν ότι τα αντιοξειδωτικά στη φλούδα των μήλων βοηθούν το αίμα σας να ρέει ομαλά. Οι φυτικές ίνες στα μήλα μπορεί, επίσης, να παίξουν κάποιο ρόλο προς την ίδια κατεύθυνση.

4. Ανακουφίζει τη φλεγμονή

Τα μήλα περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ουσίες – κυρίως φυτικές ίνες και κερκετίνη, ένα αντιοξειδωτικό που μειώνει τη φλεγμονή, ειδικά στο αναπνευστικό σας σύστημα. Σύμφωνα με πολλαπλές μελέτες, η κατανάλωση μήλων μειώνει τις c-αντιδρώσες πρωτεΐνες στο αίμα σας, ένα σημάδι ότι η χρόνια φλεγμονή βελτιώνεται.

5. Ενισχύει το μικροβίωμα σας

Το σώμα σας είναι ένας χώρος φιλοξενίας για πολλούς μικροοργανισμούς που ζουν στο έντερο και στο δέρμα σας. Κάποιοι από αυτούς είναι χρήσιμοι, ενώ άλλοι είναι επιβλαβείς για την υγεία σας. Τα μήλα βοηθούν και στους δύο τύπους:

6. Βοηθά στο αδυνάτισμα

Επειδή τα μήλα είναι πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες, αποτελούν ένα χορταστικό σνακ. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης, ώστε να νιώθετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Και καθώς τα μήλα είναι χαμηλά σε θερμίδες, η επιλογή ενός υγιεινού σνακ όπως τα μήλα έναντι των σνακ με υψηλότερες θερμίδες, όπως τα μπισκότα ή τα γλυκά, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

7. Σας βοηθά να ζήσετε περισσότερο

Αν τρώτε ένα μήλο την ημέρα, μπορεί να ζήσετε περισσότερο, λέει μια μελέτη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που το έκαναν αυτό είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν 15 χρόνια αργότερα.

Η προσθήκη μήλων στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου ή καρκίνου, των δύο βασικών αιτιών θανάτου. Σε μια μελέτη με σχεδόν 40.000 ανθρώπους, φάνηκε ότι όσοι έτρωγαν μήλα είχαν 13% έως 22% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή νόσο σε σχέση με εκείνους που παρέλειψαν το φρούτο.

Τα μήλα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου. Έρευνες δείχνουν ότι όσοι τρώνε μήλα είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν από την ασθένεια. Αλλά πόσα μήλα πρέπει να φάτε για να μειώσετε τον κίνδυνο; Μια μεγάλη μελέτη σε 77.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν τουλάχιστον ένα μήλο την ημέρα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version