Είναι ένα φρούτο γλυκό και ζουμερό που είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και βιταμίνες και έχει πολλά οφέλη για την υγεία.
Το φρούτο αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, θεωρείται ότι είναι υπερτροφή και αποτελεί έναν αφανή ήρωα στον κόσμο των φρούτων.
Αποτελεί μάλιστα μία καλή πηγή μετάλλων, όπως ο χαλκός, ο σίδηρος, το κάλιο, το μαγγάνιο και το μαγνήσιο, καθώς και βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η ριβοφλαβίνη και η πυριδοξίνη.
Σύμφωνα με μελέτες, το συγκεκριμένο φρούτο που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες σας προστατεύει από τον καρκίνο, τον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις. Επίσης, βοηθά στη μείωση του σωματικού βάρους και της χοληστερόλης και κάνει καλό στον οργανισμό σας.
Το σούπερ φρούτο: το αχλάδι
Ανάλογα με την ποικιλία τα αχλάδια εξωτερικά έχουν χρώμα ανοιχτό πράσινο, πρασινοκίτρινο ή ελαφρύ κίτρινο, ενώ εσωτερικά η σάρκα τους είναι συνήθως λευκή, πιο μαλακή από τα μήλα και πιο γλυκιά.
Στην Ελλάδα καταναλώνουμε περισσότερο δύο ποικιλίες, τα κρυστάλλια και τις κοντούλες. Τα κρυστάλλια έχουν σχήμα κωδωνοειδές. Το χρώμα τους είναι κιτρινοπράσινο και η σάρκα τους λευκή, μαλακή και γλυκιά. Οι κοντούλες είναι λίγο πιο μικρές σε μέγεθος και έχουν κοντόχοντρο σχήμα. Το εξωτερικό τους χρώμα είναι ανοιχτό πρασινοκίτρινο, αλλά ξεχωρίζουν για το άρωμα και τη γεύση τους.
Ένα αχλάδι την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα, λένε χαρακτηριστικά οι ειδικοί και σας συμβουλεύουν να εντάξετε τα αχλάδια στην καθημερινή σας διατροφή.
Τα οφέλη του αχλαδιού για την υγεία:
- Κάνει καλό στο πεπτικό σύστημα
- Βοηθά στην απώλεια βάρους
- Προστατεύει από τον καρκίνο
- Βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
- Είναι πλούσιο σε μέταλλα
1.Κάνει καλό στο πεπτικό σύστημα
Τα αχλάδια περιέχουν υψηλά επίπεδα διαιτητικών ινών – έως και 6 γραμμάρια σε ένα φρούτο μεσαίου μεγέθους. «Η κατανάλωση φυτικών ινών είναι το κλειδί για την υγεία του πεπτικού συστήματος και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας» αναφέρει στη Mirror η διατροφολόγος Lily Soutter.
Και προσθέτει: «Επιπλέον, το ωμό αχλάδι αποτελείται κατά 84% από νερό, οπότε αν δυσκολεύεστε να παραμείνετε ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτό το νόστιμο σνακ μπορεί να είναι ένας τρόπος να αυξήσετε την πρόσληψη νερού και να ενυδατωθείτε».
2. Βοηθά στην απώλεια βάρους
Ενώ η περιεκτικότητα σε θερμίδες ορισμένων φρούτων -όπως οι χουρμάδες και τα αβοκάντο- μπορεί να αποτρέψει ορισμένους ανθρώπους, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα με τα αχλάδια.
«Τα αχλάδια όχι μόνο έχουν υπέροχη γεύση, αλλά είναι μια τέλεια προσθήκη χαμηλών θερμίδων σε οποιαδήποτε δίαιτα για απώλεια βάρους» τονίζει η Soutter. Και προσθέτει ότι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες σημαίνει ότι αυτό το νόστιμο γλυκό σνακ είναι ιδανικό για να κρατήσει την πείνα μακριά.
3. Προστατεύει από τον καρκίνο
Τα αχλάδια αποτελούν μεγάλη πηγή αντιοξειδωτικών και πολυφαινολών, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονολών. Αποτελούν επίσης καλή πηγή της αντιοξειδωτικής θρεπτικής ουσίας βιταμίνης C, λέει η Soutter.
Προσθέτει ότι, αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά φρούτα και λαχανικά μπορεί να έχει αντικαρκινικά οφέλη.
4. Βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
Η γλυκύτητα των αχλαδιών έχει πρόσθετα οφέλη για τον οργανισμό, σύμφωνα με τη Soutter.
Τα αχλάδια παρέχουν ένα ποσοστό της ζάχαρης τους ως φρουκτόζη. Είναι ενδιαφέρον ότι τα τρόφιμα πλούσια σε φρουκτόζη δεν αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τόσο γρήγορα όσο η γλυκόζη. Αυτό σημαίνει ότι τα αχλάδια είναι το τέλειο γλυκό σνακ για την εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα.
Η Soutter εξηγεί ότι τα αχλάδια ελαχιστοποιούν επίσης τον κίνδυνο κατάρρευσης του σακχάρου στο αίμα, που συχνά συνοδεύει την κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως τα γλυκά και τα μπισκότα.
Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα των αχλαδιών σε φυτικές ίνες διασφαλίζει ότι παρέχεται μια αργή και διαρκής απελευθέρωση σακχάρου στο σώμα και τον εγκέφαλο.
5. Είναι πλούσιο σε μέταλλα
Στα αχλάδια κρύβονται ίχνη ουσιών που μπορεί να μην περιμένετε, αλλά είναι βασικά για την ευεξία του οργανισμού. Τα αχλάδια αποτελούν μία καλή πηγή καλίου, μαγνησίου και σιδήρου και κάνουν καλό στον οργανισμό σας.