Ισπανός διατροφολόγος ισχυρίζεται ότι τα αυγά που τρώμε συνήθως για πρωινό ,όχι μόνο δεν ανεβάζουν τη χοληστερόλη αλλά μπορεί να συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπαθειών, χάρη στην περιεκτικότητά τους σε «καλή» χοληστερόλη.Τι τελικά ισχύει;
Δεδομένου ότι η υψηλή χοληστερόλη συχνά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι κάθε είδος χοληστερόλης είναι επιβλαβές. Ωστόσο, ο Ισπανός ειδικός στη διατροφή, Πάμπλο Οχέδα, τόνισε ότι αυτό δεν ισχύει και έφερε σαν παράδειγμα τα αυγά που περιέχουν καλής μορφής χοληστερόλη.
Υψηλή χοληστερίνη: Πώς μπορείτε να τη ρίξετε φυσικά και να αποφύγετε τα φάρμακα
Τα αυγά μπορούν να κάνουν καλό στη χοληστερίνη και ας μην το πιστεύαμε
Αυτό το τρόφιμο είναι τα αυγά, καθώς, σύμφωνα με τον Πάμπλο, περιέχουν «πολύ καλή» ποσότητα χοληστερόλης. Δημοσιεύοντας ένα video στο TikTok νωρίτερα φέτος, ανέφερε:
«Τα αυγά έχουν χοληστερόλη; Ναι. Αυξάνουν τη χοληστερόλη στο αίμα; Όχι. Είναι σαν να λέμε ότι αν φάω νύχια, τα νύχια μου θα μεγαλώσουν. Αυτή η χοληστερόλη είναι πολύ καλή».
Προσθέτει: «Η χοληστερόλη επηρεάζεται περισσότερο από το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα τρανς λιπαρά και τα κορεσμένα λιπαρά παρά από τα αυγά. Τα αυγά έχουν ακόρεστα λιπαρά. Για να δώσω ένα παράδειγμα, είναι το ίδιο με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο».
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη διαφορά ανάμεσα στις δύο βασικές μορφές χοληστερόλης: τις λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας (HDL) και τις λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL). Η LDL, γνωστή ως «κακή χοληστερόλη», μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικών επεισοδίων αν τα επίπεδά της ανέβουν πολύ.
Η κατανάλωση λιπαρών τροφών και η αποφυγή άσκησης είναι βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση της LDL, μαζί με το κάπνισμα και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Αντίθετα, οι HDL, γνωστές ως «καλή χοληστερόλη», φαίνεται να συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
5 τρόποι για να αυξήσετε την «καλή» HDL χοληστερόλη
Πώς λειτουργεί η «καλή» και η «κακή» χοληστερίνη;
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ:
«Η [HDL] απορροφά τη χοληστερόλη από το αίμα και τη μεταφέρει στο ήπαρ, όπου αποβάλλεται από το σώμα. Υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια».
Προσθέτει: «Όταν το σώμα έχει πολύ LDL χοληστερόλη, αυτή μπορεί να συσσωρευτεί στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Αυτή η συσσώρευση ονομάζεται “πλάκα” και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθεια και εγκεφαλικά επεισόδια».
Πόσα αυγά μπορούμε να τρώμε;
Η έρευνα υποδεικνύει ότι τα αυγά, ειδικότερα, σχετίζονται με υψηλότερα επίπεδα ευεργετικής HDL χοληστερόλης. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 6 έως 12 αυγών την εβδομάδα δεν επιδείνωσε τους παράγοντες κινδύνου καρδιοπαθειών σε άτομα με διαβήτη.
Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για το θέμα, καθώς άλλες μελέτες έχουν δημοσιεύσει αντικρουόμενα αποτελέσματα. Αυτό περιλαμβάνει μια μελέτη του 2019 από το Πανεπιστήμιο Northwestern, η οποία υποστήριξε ότι «για κάθε μισό αυγό που καταναλώνεται ημερησίως, ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιοπαθειών αυξάνεται κατά 6% σε διάστημα… 17,5 ετών», σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (BHF).
Ακόμη κι έτσι, ο Πάμπλο πρόσθεσε:
«Τα αυγά έχουν τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα. Γιατί είναι απαραίτητα; Επειδή το σώμα σας δεν μπορεί να τα παράγει μόνο του. Επομένως, πρέπει να τα λαμβάνετε από εξωτερικές πηγές».
Είναι επίσης σημαντικό να καταναλώνετε αυγά με μέτρο για να απολαμβάνετε τα οφέλη τους για την υγεία.
Για άτομα με ορισμένους παράγοντες κινδύνου καρδιοπαθειών, οι ειδικοί προτείνουν να μην καταναλώνονται περισσότερα από τέσσερα ή πέντε αυγά εβδομαδιαίως. Σε παλιότερο άρθρο της Mirror, η διατροφολόγος Helen Bell, από το UK Care Guide, ανέφερε ότι τα αυγά μπορεί να βοηθήσουν και στην απώλεια βάρους, αλλά είναι σημαντικό να μαγειρεύονται με υγιεινό τρόπο.
«Στην εμπειρία μου, η κατανάλωση αυγών ως σνακ μπορεί να είναι αρκετά ευεργετική για την απώλεια βάρους», ανέφερε.
«Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, οι οποίες αυξάνουν τον κορεσμό και σας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα.
«Αυτό μπορεί να μειώσει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσέχετε τις μερίδες και να τα προετοιμάζετε με υγιεινό τρόπο, όπως το βράσιμο ή το ποσέ, για να αποφύγετε περιττά λίπη».