Το πράσινο φρούτο του Οκτωβρίου που ενισχύει το ανοσοποιητικό μειώνει τα τριγλυκερίδια και προστατεύει την καρδιά

Το πράσινο φρούτο του Οκτωβρίου που ανακουφίζει το άσθμα, ενισχύει το ανοσοποιητικό και βοηθά στην πέψη

Υπάρχει ένα πράσινο φρούτο του Οκτωβρίου που προσφέρει μια σειρά από οφέλη, από την υποστήριξη μιας υγιούς καρδιάς έως τη βοήθεια του ανοσοποιητικού συστήματος να αποκρούσει το κρυολόγημα, τη γρίπη και άλλες ασθένειες.

Εκτός από το ότι περιέχει φυτικές ίνες για την υποστήριξη της πέψης, περιέχει επίσης, ένα ένζυμο το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην πέψη τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες, όπως τα κρέατα. Ωστόσο, είναι ένα αλλεργιογόνο φρούτο, οπότε να είστε προσεκτικοί εάν έχετε άλλες αλλεργίες.

«Είμαι γαστρεντερολόγος – Τρώω 6 φρούτα για να σταματήσω τη δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα»

Ποιο είναι το πράσινο φρούτο του Οκτωβρίου με τα εξαιρετικά οφέλη για την υγεία

Μιλάμε φυσικά για το ακτινίδιο, η σπορά του οποίου γίνεται κατά την άνοιξη και η συγκομιδή στα μέσα Οκτωβρίου. Σήμερα το ακτινίδιο καλλιεργείται και στην Ευρώπη (Γαλλία, Ιταλία) και για να ευδοκιμήσει χρειάζεται περιοχές με ήπιο χειμώνα και θερμό και υγρό καλοκαίρι.

Το ακτινίδιο είναι ένα μικρό φρούτο σε μέγεθος δαμάσκηνου με θολή, καφέ φλούδα, λαμπερή πράσινη σάρκα και μικρούς μαύρους σπόρους. Συνήθως τρώγεται μόνο η σάρκα, αλλά και το δέρμα είναι βρώσιμο.

Δύο μικρά ακτινίδια (80g) παρέχουν:

  • 39 kcal/166 kJ
  • 0,9g πρωτεΐνης
  • 0,4 γρ λίπος
  • 8,5 γρ υδατάνθρακες
  • 2,0 γρ φυτικές ίνες
  • 232 mg καλίου
  • 47 mg βιταμίνη C

Τα οφέλη του ακτινιδίου για την υγεία

  1. Ανακούφιση των συμπτωμάτων του άσθματος
  2. Υποστήριξη μιας υγιούς καρδιάς
  3. Πλούσιο σε φυτικές ίνες και ένα ένζυμο που ονομάζεται ακτινιδίνη, το οποίο μπορεί να βοηθήσει την πέψη
  4. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό για να αποτρέψουν ασθένειες
  5. Πλούσιο σε προστατευτικά αντιοξειδωτικά

1. Μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του άσθματος

Τα ακτινίδια είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C. Αυτό και τα άλλα αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά που παρέχουν φαίνεται να βοηθούν στην ανακούφιση ορισμένων από τα συμπτώματα του άσθματος.

2. Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς

Η συμπερίληψη του ακτινιδίου ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κατανάλωσή του φαίνεται να αυξάνει τη λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) -τη λεγόμενη «καλή» χοληστερόλη, μειώνει άλλα τριγλυκερίδια (λίπη) στο αίμα και μειώνει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων, η οποία μπορεί με την πάροδο του χρόνου να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση.

Το «θαυματουργό» φρούτο που κάνει καλό στο έντερο, σύμφωνα με γαστρεντερολόγο

Τα ακτινίδια βοηθούν επίσης στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, εν μέρει χάρη στη μείωση του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης. Το ότι είναι μια χρήσιμη πηγή καλίου υποστηρίζει περαιτέρω τις φιλικές προς την καρδιά ιδιότητες του φρούτου.

3. Βοηθά την πέψη

Πλούσια σε φυτικές ίνες, τα ακτινίδια υποστηρίζουν την κανονικότητα της πέψης. Περιέχουν επίσης ένα ένζυμο που ονομάζεται ακτινιδίνη, το οποίο διευκολύνει τη διάσπαση της πρωτεΐνης, βοηθώντας μας να αφομοιώσουμε πιο αποτελεσματικά τα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες. Το ακτινίδιο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε συνταγές για να μαλακώσει το κρέας.

4. Μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού

Τα ακτινίδια είναι εξαιρετικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών C, E, K και φυλλικού οξέος, καθώς και σε καροτενοειδή, φυτικές ίνες και φυτοχημικά.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό σύστημα και δυνητικά να μειώσουν τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των κρυολογημάτων και των συμπτωμάτων που μοιάζουν με γρίπη σε ευαίσθητες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά.

5. Είναι πλούσιο σε προστατευτικά αντιοξειδωτικά

Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυτοχημικά, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μέσω αυτών βοηθούν στη μείωση της οξειδωτικής βλάβης και ως αποτέλεσμα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Είναι τα ακτινίδια ασφαλή για όλους;

Τα ακτινίδια είναι αλλεργιογόνα και, αν και τα συμπτώματα στα περισσότερα ευαίσθητα άτομα είναι ήπια, έχουν αναφερθεί σοβαρές αντιδράσεις. Εάν είστε αλλεργικοί στα φουντούκια, τα αβοκάντο, τα σύκα, τη γύρη ή το λάτεξ, μπορεί να εμφανίσετε διασταυρούμενη αντίδραση στα ακτινίδια.

Ακτινίδιο: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

Εάν σας έχουν συνταγογραφηθεί φάρμακα για την αρτηριακή πίεση ή αντιπηκτικά, να γνωρίζετε ότι η τακτική κατανάλωση ακτινιδίων στη διατροφή σας μπορεί να ενισχύσει τα αποτελέσματά τους.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top