Ενώ όλα τα λαχανικά θεωρούνται εξαιρετικά θρεπτικά για την υγεία, υπάρχει ένα συγκεκριμένο που χαρακτηρίζεται ως «το πιο υγιεινό λαχανικό του κόσμου», χάρτη στην υψηλή διατροφική του αξία και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που περιέχει. Σύμφωνα, μάλιστα, με έναν διάσημο ερευνητή μακροζωίας, αυτό το λαχανικό ήταν ένας από τους λόγους που μια γυναίκα από την Ιαπωνία κατάφερε να φτάσει στην εντυπωσιακή ηλικία των 104 ετών. Ποιο είναι;
Μακροζωία: Η εύκολη άσκηση των 5 λεπτών που κάνουν καθημερινά οι μακροβιότεροι άνθρωποι του κόσμου
Ποιο είναι το πιο υγιεινό λαχανικό του κόσμο και πώς συμβάλλει στη μακροζωία
Εκτός από τα εκπληκτικά τοπία και τις παρθένες γαλάζιες ακτές, το μικρό νησί της Οκινάουα στην Ιαπωνία είναι διάσημο και για τον ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό αιωνόβιων, δηλαδή ανθρώπων που έχουν φτάσει ή/και ξεπεράσει το 100ό έτος της ζωής τους. Ο ερευνητής μακροζωίας Dan Buettner γοητεύεται εδώ και καιρό από τα μυστικά πίσω από την αξιοσημείωτη μακροζωία των κατοίκων της Οκινάουα και μιλά συχνά για αυτά.
Κατά τη διάρκεια της έρευνάς του, γνώρισε την 104χρονη Ushi Okushima, η οποία απέδωσε τη μακρά ζωή της σε μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά και mugwort sake. Η Beni Imo, δηλαδή η μωβ γλυκοπατάτα είναι ένα βασικό στοιχείο στη διατροφή της Ushi και πολλών κατοίκων της Οκινάουα και θεωρείται είναι το πιο υγιεινό λαχανικό του κόσμου.
Σύμφωνα με τον Buettner, αυτή η υπερτροφή ήταν μια αξιόπιστη διατροφική πηγή για τους κατοίκους της Οκινάουα, ακόμη και σε περιόδους λιμού.
«Το μόνο φαγητό στο οποίο μπορούσαν να βασιστούν ήταν η Beni Imo, ή γλυκοπατάτα της Οκινάουα, μια μωβ ποικιλία που σχετίζεται με την πορτοκαλί γλυκοπατάτα που γνωρίζουν οι άνθρωποι στον δυτικό κόσμο. Μερικές φορές έτρωγαν μωβ γλυκοπατάτα για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό», εξηγεί ο Buettner.
Η Ιαπωνική δίαιτα που βάζει φρένο στη γήρανση του εγκεφάλου και μπορεί να νικήσει την άνοια
Η διατροφική αξίας της μωβ γλυκοπατάτας
Ο ερευνητής τόνισε τα πέντε βασικά θρεπτικά συστατικά που καθιστούν το Beni Imo μια «υπερδύναμη» στη διατροφή: «Ευτυχώς για τους νησιώτες έτυχε επίσης να είναι ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα στον πλανήτη, με βιταμίνη C, φυτικές ίνες, καροτενοειδή, φλαβονοειδή και υδατάνθρακες βραδείας καύσης».
Διαθέτοντας πολλά περισσότερα από βιταμίνη C και φυτικές ίνες, το Beni Imo, ένας ιαπωνικός γαστρονομικός θησαυρός, είναι επίσης γεμάτος με ευεργετικά καροτενοειδή και φλαβονοειδή, τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στις ιδιότητες που τονώνουν την υγεία.
Καροτενοειδή
Εξηγώντας τη σημασία των καροτενοειδών, ο διαιτολόγος Devon Peart από την Cleveland Clinic παρατήρησε: «Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από τη ζημιά που προκαλεί η οξείδωση» και ανέφερε περαιτέρω ότι μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου ασθενειών, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές διαταραχές.
Ο ειδικός ανέλυσε, επίσης, τα οφέλη τους για την καρδιά λέγοντας: «Εκτός από την αντιοξειδωτική τους δράση, τα καροτενοειδή είναι αντιφλεγμονώδη, βοηθώντας στην προστασία της καρδιάς και αποτρέποντας τα μπλοκαρίσματα στα τοιχώματα των αρτηριών».
Φλαβονοειδή
Μια μελέτη με τίτλο “Important Flavonoids and Their Role as a Therapeutic Agent“, που πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα ειδικών, αποκάλυψε τα διάφορα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φλαβονοειδή.
Οι ερευνητές τόνισαν: «Η συμπερίληψη διαφορετικών τύπων φλαβονοειδών στην καθημερινή διατροφή συνιστάται ιδιαίτερα για να παραμείνουμε υγιείς και να μειωθεί ο κίνδυνος απειλητικών για τη ζωή ασθενειών όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ο καρκίνος, καθώς και ο κίνδυνος εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής».
Ο εμπνευστής του όρου «μπλε ζώνες» μοιράζεται τα 5 μυστικά μακροζωίας που έχει υιοθετήσει
«Τα θεραπευτικά αποτελέσματα των φλαβονοειδών έχουν αποδειχθεί στην πλειονότητα των προκλινικών μελετών σε μοντέλα ποντικών», κατέληξαν. Σημειώνεται ότι, εκτός από το Beni Imo, άλλα θρεπτικά τρόφιμα όπως τα μούρα, τα κρεμμύδια και η σόγια είναι επίσης πλούσια σε φλαβονοειδή.
Πηγές: Express, Cleveland Clinic, Molecules