Το «πιο υγιεινό γεύμα του κόσμου» για το 2025 – Τι περιλαμβάνει για ορεκτικό, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο

Το «πιο υγιεινό γεύμα του κόσμου» για το 2025 - Τι περιλαμβάνει για ορεκτικό, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο

Καθώς μπαίνουμε στο νέο έτος, πολλοί από εμάς βάζουμε στόχους να τρώμε πιο υγιεινά. Ωστόσο, με μια πληθώρα «υπερτροφών» να διεκδικούν τον τίτλο της απόλυτης θρεπτικής επιλογής, η λήψη των σωστών διατροφικών αποφάσεων για ένα υγιεινό γεύμα είναι πιο εύκολη στα λόγια παρά στην πράξη.

Για να απλοποιήσει τη διαδικασία, μια ομάδα διατροφολόγων έφτιαξε αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «το πιο υγιεινό γεύμα του 2025», εξετάζοντας πάνω από 4.000 ισχυρισμούς υγείας. Αυτή η αυστηρή επιλογή τους οδήγησε να εντοπίσουν τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα και να αναδείξουν ένα τέλειο δείπνο τριών πιάτων.

Οι 10 κοινές τροφές που προκαλούν καρκίνο – Πώς θα προστατευθούμε

Ο Δρ. Paul Berryman, Διευθύνων Σύμβουλος της Leatherhead Food Research, αρχικά οραματίστηκε την ιδέα ως γεύμα που μπορεί να σερβίρεται στα αεροπλάνα, αλλά επέκτεινε φιλόδοξα την έρευνά του.

Το τελικό μενού, προϊόν επιστημονικής έρευνας, διαθέτει έναν ισορροπημένο συνδυασμό βιταμινών, πρωτεϊνών και ιχνοστοιχείων απαραίτητα για ένα υγιές σώμα. Λοιπόν, ποιο είναι το «πιο υγιεινό» γεύμα του κόσμου;

Τι περιλαμβάνει το «πιο υγιεινό γεύμα του κόσμου» για το 2024

  • Ορεκτικό με σολομό και ανάμεικτη σαλάτα
  • Κυρίως πιάτο με κοτόπουλο και όσπρια
  • Επιδόρπιο με γιαούρτι

Ορεκτικό

Το γεύμα ξεκινά με ένα ορεκτικό που περιλαμβάνει τερίνα σολομού συνοδευόμενο από ανάμεικτη σαλάτα με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ο σολομός φημίζεται για τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα του, τα οποία ενισχύουν τη λειτουργία της καρδιάς και των αρτηριών, ενώ παράλληλα μετριάζουν τα προβλήματα των αρθρώσεων και του δέρματος.

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, από την άλλη, επαινείται για τα εκτεταμένα πλεονεκτήματα του στην υγεία. Μια μελέτη του 2018 τόνισε ότι οι πολυφαινόλες του μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στη μείωση των κινδύνων που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και καρκίνο του μαστού.

Ο ειδικός στην υγεία του εντέρου, καθηγητής Tim Spector είναι υπέρμαχος του ελαιολάδου, δηλώνοντας: «Δεν χρησιμοποιώ σχεδόν καθόλου βούτυρο, κάθε φορά επιλέγω το ελαιόλαδο».

12 τρόφιμα και λαχανικά που μπορεί να σας βλάψουν αν τα φάτε ωμά – Προκαλούν από δηλητηρίαση μέχρι θάνατο

Κυρίως πιάτο

Οι ειδικοί συμπεριέλαβαν ένα χορταστικό κυρίως πιάτο στο «πιο υγιεινό γεύμα του κόσμου». Αυτό περιλαμβάνει μαγειρευτό κοτόπουλο με όσπρια και ανάμεικτα λαχανικά, συνοδευόμενο όχι από πατάτες ή ρύζι, αλλά ένα πολύσπορο ψωμί ολικής αλέσεως με πολλές φυτικές ίνες για να τονώσετε τη διατροφή σας.

Το κοτόπουλο φημίζεται για την οικοδόμηση μυών, αλλά είναι οι «ταπεινές» φακές με το παντοθενικό οξύ που τονώνει τον εγκέφαλο αυτές που κλέβουν την παράσταση, μαζί με την εξισορροπητική δράση του σακχάρου στο αίμα.

Επιδόρπιο

Ένα υγιεινό γεύμα μπορεί να σας δώσει τη δυνατότητα να απολαύσετε και ένα νόστιμο επιδόρπιο, όπως αποδεικνύει η επιλογή του blancmange του Δρ. Berryman – ένα υγιεινό παρασκεύασμα γιαουρτιού πασπαλισμένο με καρύδια και καραμέλα χωρίς ζάχαρη.

«Τα υγιεινά τρόφιμα δεν χρειάζεται να είναι άνοστα. Ανεξάρτητα από το πόσο υγιεινά μπορεί να είναι, αν τα τρόφιμα δεν έχουν καλή γεύση δεν θα τα επιλέξει κάποιος. Επιπλέον, τα φιλικά προς το έντερο ενεργά βακτήρια στο γιαούρτι προσφέρουν οφέλη στη υγεία των δοντιών, του αίματος και της γλυκόζης», επέμεινε ο Δρ. Berryman.

Επιπλέον, επιλέξτε υπερτροφές όπως τα καρύδια -γεμάτα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Ε- που έχουν επαινεθεί σε πρόσφατες μελέτες τόσο για την υγεία της καρδιάς όσο και για την ενίσχυση της δύναμης του εγκεφάλου.

Η Δρ. Emma Patel, ειδικός στη διατροφή με επίκεντρο τον εγκέφαλο, σημειώνει: «Ο μοναδικός συνδυασμός θρεπτικών συστατικών τους προάγει υγιείς νευρικές συνδέσεις, υποστηρίζοντας την κριτική σκέψη και τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων».

Τι πρέπει να προσέχετε όταν καταναλώνετε αυτές τις τροφές

Δυστυχώς, όμως, τίποτα δεν είναι τέλειο -ακόμη και οι υπερτροφές έχουν τα μειονεκτήματά τους. Για παράδειγμα, ο σολομός, παρά το γεγονός ότι είναι γεμάτος με υγιή λίπη, πρωτεΐνες, βιταμίνες Β, κάλιο και σελήνιο, μπορεί επίσης να μολυνθεί με βαρέα μέταλλα και άλλους περιβαλλοντικούς ρύπους.

Λίπος στο συκώτι: 3 αναπάντεχες τροφές που κάνουν καλό – Τι να προσέχετε

Ως εκ τούτου, οι ειδικοί συνιστούν τον περιορισμό της κατανάλωσής του σε δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top