Αγγούρι: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

αγγουρι

Είναι ένα δημοφιλές λαχανικό, γνωστό για τη δροσιστική του γεύση και την τραγανή του υφή. Ωστόσο, είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών που έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.

Αποτελείται από περίπου 95% νερό. Αυτό το καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για την ενυδάτωση του οργανισμού. Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη λειτουργία όλων των συστημάτων του σώματος, καθώς βοηθά στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών, στην αποβολή των τοξινών και στην ομαλή λειτουργία των οργάνων.

Ποιο φθινοπωρινό λαχανικό αποτρέπει την πέτρα στα νεφρά και μειώνει την αρτηριακή πίεση

Τί είναι το αγγούρι

Το αγγούρι είναι ένα μακρύ, κυλινδρικό καρπούζι που ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών. Έχει πράσινη φλούδα με λευκή σάρκα και τρώγεται συνήθως ωμό σε σαλάτες ή τουρσί.

Αγγούρι: Η διατροφική του αξία

Το αγγούρι είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβες. Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών. Επιπλέον, το αγγούρι περιέχει μικρές ποσότητες άλλων βιταμινών και μετάλλων, όπως βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ, κάλιο και μαγνήσιο.

Το αγγούρι δεν έχει πολλές θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά. Συγκεκριμένα, ένα μεσαίου μεγέθους αγγούρι (150 γραμμάρια) περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

  • Θερμίδες: 15
  • Υδατάνθρακες: 3,6 γραμμάρια
  • Σάκχαρα: 1,7 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 0,5 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 0,7 γραμμάρια
  • Λίπος: 0,1 γραμμάρια
  • Βιταμίνη Α: 105 IU
  • Βιταμίνη C: 2,8 mg
  • Βιταμίνη Κ: 16,4 mcg
  • Νιασίνη: 0,1 mg
  • Φυλλικό οξύ: 7 mcg
  • Παντοθενικό οξύ: 0,3 mg
  • Ασβέστιο: 16 mg
  • Σίδηρος: 0,3 mg
  • Μαγνήσιο: 13 mg
  • Φώσφορο: 24 mg
  • Κάλιο: 147 mg
  • Νάτριο: 2 mg
  • Ψευδάργυρος: 0,2 mg
  • Σελήνιο: 0,3 mcg

Αγγούρι: Οφέλη

Εκτός από την ενυδάτωση και την παροχή θρεπτικών συστατικών, το αγγούρι έχει επίσης συνδεθεί με μια σειρά από άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία, όπως:

  1. Ενισχύει την υγεία της καρδιάς
  2. Ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου
  3. Ενισχύει την υγεία του δέρματος
  4. Ενισχύει την υγεία των οστών
  5. Ενισχύει την υγεία του εντέρου
  6. Συμβάλλει στη ρύθμιση του βάρους

1. Ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Το αγγούρι είναι μια καλή πηγή καλίου, το οποίο είναι ένα μέταλλο που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, το αγγούρι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες ένω ταυτόχρονα είναι ένα λαχανικό με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που το καθιστά μια πολύ καλή επιλογή για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Έρευνα δείχνει επίσης ότι τα αντιοξειδωτικά στα αγγούρια επιβραδύνουν την εξέλιξη του διαβήτη και μειώνουν τις επιπλοκές που σχετίζονται με τη νόσο.

2. Ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου

Το αγγούρι περιέχει βιταμίνη Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των αγγείων του εγκεφάλου. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η βιταμίνη C βοηθά στην προστασία των κυττάρων του εγκεφάλου από βλάβες ενώ το κάλιο, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

3. Ενισχύει την υγεία του δέρματος

Περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορούν να προστατέψουν το δέρμα από τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Το αγγούρι αποτελείται από περίπου 95% νερό, το οποίο βοηθά στην αποκατάσταση της απώλειας υγρασίας από το δέρμα. Η ενυδατωμένη επιδερμίδα είναι πιο λεία και απαλή.

Επίσης, η βιταμίνη C, βοηθά στη μείωση της παραγωγής μελανίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για τον χρωματισμό του δέρματος. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του τόνου του δέρματος και στην εξομάλυνση των κηλίδων.

Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C και βιταμίνη Κ βοηθά στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης, οι οποίες είναι σημαντικές για την ελαστικότητα και την ανθεκτικότητα του δέρματος.

4. Ενισχύει την υγεία των οστών

Τα αγγούρια περιέχουν κάλιο και μαγνήσιο, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών.

Είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της οστεοκαλσίνης, μιας πρωτεΐνης που βοηθά στη δέσμευση του ασβεστίου στα οστά, η βιταμίνη C, βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο ενώ οι φυτικές τους ίνες συμβάλλουν στην απορρόφηση του ασβεστίου και στην πρόληψη της απώλειας οστού.

Τέλος, το κάλιο βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας του ασβεστίου στο σώμα.

5. Ενισχύει την υγεία του εντέρου

Το νερό στα αγγούρια βοηθά φυσικά την πέψη και το σώμα σας να διασπά τα τρόφιμα και να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν κρατούν συμβάλλουν στην κινητικότητα του εντέρου μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για δυσκοιλιότητα.

Το τουρσί αγγουριών μπορεί να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το έντερο σας. Μερικά τουρσιά έχουν προβιοτικές ιδιότητες. Όταν ζυμώνονται, περιέχουν καλά βακτήρια που εμποδίζουν την ανάπτυξη ανθυγιεινών βακτηρίων στο έντερό σας. Έτσι, ενώ μια δίαιτα πλούσια σε τουρσί δεν είναι εξαιρετική για τα επίπεδα του νατρίου σας, ένα τουρσί που και που μπορεί να προσφέρει στην υγεία του εντέρου σας.

6. Συμβάλλει στη ρύθμιση του βάρους

Τα αγγούρια είναι χαμηλά σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά, γεγονός που τα καθιστά μια καλή επιλογή για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος ή να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος.

Πώς να το καταναλώσετε

Τα αγγούρια μπορούν να καταναλωθούν ωμά, μαγειρεμένα ή τουρσί. Συχνά χρησιμοποιούνται σε σαλάτες, σάντουιτς και σούπες. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή χυμού αγγουριού, ο οποίος είναι ένα δημοφιλές υγιεινό ποτό.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

  • Άτομα με αλλεργία: Εάν έχετε αλλεργία στα κολοκυθοειδή, όπως το πεπόνι, το καρπούζι ή τα κολοκυθάκια, υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσετε αλλεργική αντίδραση και στο αγγούρι. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κνησμό, εξάνθημα, δύσπνοια και πρήξιμο του προσώπου ή του λαιμού.
  • Άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα: Το αγγούρι περιέχει κουκουρβιτακίνη, μια ουσία που μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα σε άτομα με ευερέθιστο έντερο ή άλλα γαστρεντερικά προβλήματα.
  • Άτομα που λαμβάνουν φάρμακα: Το αγγούρι μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, όπως τα διουρητικά και τα αντιδιαβητικά. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν καταναλώσετε αγγούρι.
Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Scroll to Top